- Lyntog er tingen, ikke feig ut nå

Å satse på lyntog i Norge er den mest ambisiøse ideen politikere har kommet på på lenge. Bare de nå ikke feiger ut.

Publisert
Sist oppdatert

Jeg drømmer om den dagen jeg kan slentre inn på Oslo S, stige ombord på Bergensbanen, rigge meg til med laptopen eller en god bok, og hoppe av på togstasjonen i Bergen to og en halv time etterpå.

Vil dette bli en realitet?

Ja, bare ikke politikerne feiger ut.

Varm potet

Forrige uke la et tysk konsulentselskap frem en rapport som viste at det vil være lønnsomt for Norge å bygge et lyntognett.

Rapporten var bestilt av samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Den konkluderer med at et lyntognett Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim, Oslo-Gøteborg, Oslo-Kristiansand-Stavanger, og Bergen-Stavanger er fullt mulig å bygge, og at det vil være en lønnsom satsing.

Men det kommer til å koste - mye. Et anslag viser at å bygge ut alle disse lyntogstrekningene vil koste over 300 milliarder.

Møter skepsis

Som om ikke prisen er skremmende nok, så kommer Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund på banen og mener at å bygge et lyntognett er "miljørasering". Til Dagsavisen uttalte han at naturinngrepene vil være altfor store, at klimautslippene bare vil reduseres litt, og at investeringene i lyntognettet ville gå på bekostning av dagens jernbanenett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer