Lyons severdigheter

Gamlebyen, Fourviere og Presqu’île. Av Stine Okkelmo

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Gamlebyen og Fourviere

Rent bortsett fra maten er Lyon også kjent for gamlebyen som ble satt på UNESCO’s World Heritage List i 1998. Smale gater, skakke hus og små åpne plasser omkranset av bouchons og caféer karakteriserer gamlebyen, som ligger beskyttet av Fourvièreåsen, Lyons høyeste punkt og et must for turister. Her kommer en liste over hva du bør få med deg fra denne delen av byen:

Fourvièretårnet og den hvite Basiliquekirken på toppen av Fourvièreåsen. Tårnet gir panoramautsikt over Lyon, mens den enkle kirken fra slutten av 1800-tallet huser fantastiske glassmalerier og dekorasjoner.

Det romerske teateret hvor det holdes konserter om sommeren. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
Det romerske teateret hvor det holdes konserter om sommeren. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Det romerske teateret på Fourvièreåsen. Faktisk er det to teater, og det største har plass til over 4.000 mennesker. I dag holdes det konserter og forestillinger her under Lyons sommerfestival Nuits de Fourvière som varer fra begynnelsen av juni til slutten av juli.

Gamlebyen og de hemmelige ”traboules”, passasjer gjennom husene opprinnelig konstruert for å frakte silkeruller uavhengig av vær og vind. Under 2. verdenskrig ble passasjene flittig brukt av motstandsbevegelsen. Traboulene er ikke åpne for vanlig trafikk, men du kan kontakte turistkontoret og få koden du kan bruke for å åpne dørene. Legg merke til dekorasjonene, de flotte spiraltrappene og hengehagene.

St. Jean katedralen som er hjertet av gamlebyen. Katedralen ble påbegynt i 1180 og sto ferdig 300 år senere.

 • Få med deg bildene fra Lyon.
 • Presqu’île


  Presqu’île er Lyons sentrum og huser de viktigste museene. I tillegg til dette er denne klassiske delen av byen smykket med store åpne plasser og torg med flotte statuer og fontener. Dette bør du få med deg fra denne delen av byen:

  Bellecour er Lyons svar på Spikersuppa, men akk så mye mer elegant og imponerende. Plassen domineres av en kjempestatue av Louis XIV.

  Det renoverte Operahuset som nå består av en moderne glasskonstruksjon plassert utenpå den gamle bygningen. Svarte vegger, gamle søyler og en glassdom. Ganske tøft, og verdt en rask kikk selv om du ikke skal på noen av konsertene.

  Place Terreaux med fontener og folkeliv. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
  Place Terreaux med fontener og folkeliv. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  Place des Terreaux er et annet eksempel på hvordan Lyon har klart å mikse gammelt og nytt. I tillegg til den kraftfulle Bartholdi-fontenen er plassen smykket av 69 fontener spredt på bakkenivå med underliggende lys som tennes om kvelden. Vakkert!

  Lyon by night – her mener jeg ikke innkjøp av cheesy postkort, men en rundtur i byen etter mørkets frembrudd. Over 150 bygninger og plasser lyses opp i forskjellige farger som gir byen et magisk slør.

  Silkemuseet i 34 rue de la Charitè har en imponerende kolleksjon av silkeprodukter, fra tapet til kjoler, som forteller om Lyons tid som verdens silkehovedstad. Så kom selvfølgelig produksjonen av kunstig silke og Lyons silkeveverier sa takk og farvel.

  Veggmaleri av bibliotek. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
  Veggmaleri av bibliotek. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  De dekorerte husene i Presqu’île er skremmende livaktige. Det som ser ut som et bibliotek er bare et stort veggmaleri. Til og med duene som flakser opp hører til maleriet. Det mest kjente dekorerte huset framstiller kjente figurer som hører Lyons historie til. På balkongen i 2. etasje står filmens opphavsmenn Lumièrebrødrene og snurrer film, mens Den Lille Prinsen står og lurer på dem fra balkongen over. Huset ligger ved Place d’Albon.

  Hvem skulle tro at et underjordisk parkeringshus er en turistattraksjon? Vel, i Lyon er alt gjennomtenkt og stilfullt, og Celestins underjordiske parkeringshus er ikke noe unntak. På den grønne plassen ved inngangen står et teleskop som åpenbarer en vakker spiralformasjon. Dette er en gjenspeiling av parkeringshusets sentrale seksetasjes spiral som bilistene bruker for å komme seg ned i etasjene, akkompagnert av klassisk musikk. Parkeringshuset vant prisen for beste europeiske parkeringshus i 1996. Parkeringsvaktene nede i spiralen mener deres parkeringshus er parkeringshusenes svar på Notre Dame. Jøye meg!

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer