Må betale selv for å reddes ned fra fjellet

Spansk region er lei av vandrere uten peil.

Har du ikke fjellvett, må du betale redningsaksjonen selv. Det har myndighetene i Katalonia bestemt. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge
Har du ikke fjellvett, må du betale redningsaksjonen selv. Det har myndighetene i Katalonia bestemt. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vandrere, klatrere og andre friluftsfolk som har tenkt seg en tur i Katalonias vakre fjell i høst, bør planlegge turen nøye. Skjer det noe som gjør at de må hentes ned, vil de nemlig få beskjed om å betale for redningsaksjonen etterpå.

Den spanske regionen har annonsert at den fra oktober ikke lenger vil hjelpe folk som kommer i trøbbel i fjellet gratis, hvis grunnen er at de ikke har tatt tilstrekkelige forholdsregler. Det skriver britiske Daily Mail.

Se hvordan reglene er i Norge lenger ned i saken.

Regningen kan komme på mellom 300 og 70.000 euro, mellom cirka 2.600 og 600.000 kroner, avhengig av redningsaksjonens karakter. I fjor måtte Katalonias brannvesen (som står bak redningsaksjonene) ut og redde rundt 100 personer fra fjellområdene i regionen.

Nå starter Katalonia en kampanje for å informere fjellvandrere om hvilke forholdsregler de må ta. Enhver som ikke følger anbefalningene om å ta med tilstrekkelig med klær, sjekke værvarselet, varsle noen om ruten de skal gå, eller som ikke følger anvist skilting, må regne med å betale dersom de må reddes ut av området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.