Må droppe Everest-ekspedisjon

Begge de to norske Everest-ekspedisjonene har blitt tvunget til å kansellere. Kinesiske myndigheter har stengt tilgangen til Mount Everest.

Publisert
Sist oppdatert

Planen til de to norske ekspedisjonene var å dra til Nepal og deretter Tibet om noen uker, skriver Gamme, en nettside som skriver nyheter om norske ekspedisjoner og spennende reiser, og arrangerer turer for eventyrlystne.

Nå går ikke dette, ettersom kineserne har forbudt alle klatreekspedisjoner i forbindelse med den kontroversielle planen om å bringe OL-fakkelen til Mount Everests topp (8.850 moh). Samtidig gjør opptøyene i Tibet at turister ikke kan reise inn i landet.

Kinesiske myndigheter har stengt Mount Everest for ekspedisjoner frem til 10. mai. Foto: Aleksander Gamme/www.gamme.no
Kinesiske myndigheter har stengt Mount Everest for ekspedisjoner frem til 10. mai. Foto: Aleksander Gamme/www.gamme.no Vis mer


Dermed må de to ekspedisjonene utsettes til neste år.

- Det er irriterende. Først virket det som vi kunne gjennomføre med et opplegg hvor vi akklimatiserte på sydsiden, fra Nepal. Men i dag fikk vi melding fra vår lokale samarbeidspartner i Kathmandu at tillatelsen er trukket tilbake, forteller Petter Nyquist til Gamme.

Petter Nyquist og Lars Oma Erichsrud utgjør en av de to norske ekspedisjonene som i disse dager var i ferd med de siste forberedelsene før avreise. Nå må de endre planer.

OL-ilden til topps

Helt siden fjorårets sesong på Mount Everest har ryktene svirret om at de kinesiske myndighetene ville innføre færre tillatelser eller restriksjoner rundt årets klatring på verdens høyeste fjell. Årsaken er kinesernes annonserte planer om å bringe OL-fakkelen til toppen.

I den forbindelse har kinesiske myndigheter gitt beskjed om at ingen klatrere har tillatelse til å bevege seg over basecamp (5.180 moh) før etter 10.mai. Da skal kineserne etter planen ha nådd til topps med OL-ilden.

Det er ikke avklart om kinesiske myndigheter har trukket alle klatretillatelser fullstendig, eller opprettholder tillatelsene til å klatre etter 10.mai. Flere av de største og meste kjente guidefirmaene har i dag gått ut og uttalt at de avbryter årets ekspedisjoner på Mt Everest.

Les også: Eventyr ved Everest

Allerede klare for neste år

Tommy Svane Jacobsen, Asbjørn Hjertenes, Tommy Rambøl hadde også planlagt et forsøk på å bestige Mount Everest i år. De skulle delta i en internasjonal ekspedisjon ledet og organisert av himalayaveteranen og discovery-kjendisen Russel Brice. Alt var klappet og klart helt til kinesiske myndigheter snudde opp ned på planene. Brice informerte deltakerne som alle deltok i beslutningen om å utsette ekspedisjonen til neste år.

Lange forberedelser

Noen av nordmennene vil allikevel reise ned til Kathmandu.

- Jeg har jobbet så mye i det siste at jeg skal på tur uansett. Billetten er kjøpt og betalt, så jeg vurderer å klatre noen mindre topper i Nepal eller kanskje et annet høyt fjell, sier Petter Nyquist til Gamme.

Kilde: Gamme


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer