Må gi fullstendige flypriser

Men i Norge fortsetter Ryanair å bryte reglene for prisinformasjon.

SJEKK TOTALPRISEN: I Norge skal det være mulig å få kjøpt flybilletter til den annonserte prisen. Foto: Colourbox.com
SJEKK TOTALPRISEN: I Norge skal det være mulig å få kjøpt flybilletter til den annonserte prisen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar innfører det amerikanske transportdepartementet nye regler for markedsføring av flyreiser, som innebærer at lokkepriser og skjulte skatter og avgifter må bort.

I Norge fins det allerede lignende regler gjennom markedsføringsloven. Men flyselskapet Ryanair retter seg ikke etter disse bestemmelsene i sin annonsering av flybilletter.

Ikke lenger skjulte priser

Den nye regelen trer i kraft i USA 24. januar, og innebærer at alle obligatoriske skatter og avgifter skal oppgis i de markedsførte billettprisene, skriver The New York Times.

Og det er gode grunner til den nye, amerikanske regelen. Siden flyselskapene har kunnet gjemme bort ekstra kostnader ved bruk av små asterisker og liten skrift, har flybillettene i flere tilfeller blitt opptil 20 prosent dyrere når man legger til obligatoriske gebyrer.

Målet med det nye regelverket er å gjøre det enklere for forbrukerne å sammenlikne billettprisene, uten å bli overrasket over høye ekstrautgifter i etterkant.

Dessuten opererer flere amerikanske flyselskaper med meget høye bagasjegebyrer. Spirit airlines skal ha 43 dollar, som tilsvarer 260 kroner, for en koffert. Og vil du ha med en ekstra koffert som passasjerer hos American Airlines, kan det koste 450 dollar, eller svimlende 2.700 kroner, på enkelte internasjonale flyvninger.

Les også: Dette koster tilleggstjenestene hos de norske selskapene

Slik er reglene i Norge

Det er markedsføringsloven som regulerer hvordan flyselskaper kan reklamere for flyreiser i Norge. Hovedkravet til markedsføringen er at det skal være mulig å kjøpe flybilletter til den annonserte prisen.

Men enkelte flyselskap legger til et gebyr for betaling med kredittkort.

Sverre Åril i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
Sverre Åril i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


– Flyselskap som gjør dette må derfor tilby et reelt kostnadsfritt alternativ for sine kunder, for eksempel kostnadsfri betaling med debetkort, sier juridisk seniorrådgiver Sverre Åril i Forbrukerombudet til DinSide.

For å kjøpe en flybillett hos Ryanair til annonsert pris, må du betale for billetten med enten Ryanairs Cash passport eller et Mastercard Prepaid-kort. Hvis ikke blir det lagt til et administrasjonsgebyr på 60 kroner per strekning. Men dette er ikke godt nok, ifølge Forbrukerombudet.

– Ryanairs kostnadsfrie alternativ er så lite utbredt, at de i realiteten ikke tilbyr et kostnadsfritt alternativ for gjennomsnittsforbrukeren, påpeker Årli.

Dermed bryter Ryanair i praksis med markedsføringslovens bestemmelser.

– For å følge regelverket burde Ryanair opplyst om gebyret som en del av den markedsførte prisen, sier Årli.

Han legger til at Forbrukerombudet har tatt kontakt med irske forbrukermyndigheter og bedt dem følge opp saken.

Les også: De tar 550 kroner i straffegebyr om du glemmer boardingkortet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer