Regler for håndbagasje

Må plasseres under setet

Skal du ut og reise? Her finner du reglene for håndbagasje hos de ulike flyselskapene.

HÅNDBAGASJE: Vet du hvilke regler som gjelder for håndbagasje hos de ulike flyselskapene? Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB
HÅNDBAGASJE: Vet du hvilke regler som gjelder for håndbagasje hos de ulike flyselskapene? Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble mengden håndbagasje du kan ha med på fly påvirket av corona-situasjonen. Har reglene endret seg noe i takt med smittesituasjonen?

Dinside har vært i kontakt med fem flyselskaper om de gjeldende reglene.

Under setet

En gjennomgående anbefaling fra de ulike flyselskapene er at håndbagasjen skal ha plass under setet. Hos noen selskaper kan man velge ulike pakker, mens andre har begrenset seg til 1 kolli.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff forteller til Dinside at de har valgt å begrense tillatt håndbagasje til 1 kolli per reisende.

- Det er for å muliggjøre en smidigere ombordstigning, samt unngå unødvendig kontakt i kabinen. Det betyr at du ikke kan ta med en ekstra personlig gjenstand, som for eksempel en laptop eller håndveske på toppen av håndbagasjen.

Regelen har vært gyldig det siste året, og gjelder alle billettyper og bookingklasser hos SAS.

Det valget er de ikke alene om. Kommunikasjonskonsulent i Widerøe, Lina Lindegaard Carlsen, skriver i en e-post til Dinside at de under pandemien oppfordrer passasjerene sine til å unngå å ta med bagasje som ikke får plass under setet.

- Det begrenser antall berøringspunkter om bord, med hensyn til smittevern, forteller hun.

Det nye flyselskapet Flyr har også en regel på at håndbagasjen må få plass under setet.

- Det kan være en håndveske, liten ryggsekk, PC-veske eller liknende, med en vekt på maks 8 kilo, skriver de på sine hjemmesider.

Flere valg

Flyselskapet Norwegian har som hovedregel at man kan ha med en liten håndveske om bord, innenfor målene 30x20x38 cm på inntil 10 kg.

Kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Eline Hyggen Skari forteller til Dinside at de også har et fleksibelt produkt hvor kunden kan velge billetter som tillater mer håndbagasje.

- Vi anbefaler våre kunder å alltid pakke i henhold til anbefalinger og vilkår for reisen for å unngå unødvendige forsinkelser på flyplassen, forteller hun.

I likhet med Norwegian har også Wizz Air ulike typer billetter hvor det også inngår kabinbagasje i hattehylla.

Ingen av flyselskapene skiller på reglene for utenlands- og innenlandsreise.

Anbefalte smitteverntiltak

Skal du ut og reise i nærmeste framtid? Husk alltid å sjekke hvilke anbefalinger flyselskapet du skal reise med har. Folkehelseinstituttet har også noen grunnleggende smitteverntiltak:

  • Syke personer bør holde seg hjemme.
  • God hånd- og hostehygiene og forsterket renhold.
  • Kontaktreduserende tiltak.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart