Flyreiser:

Må si nei

Må lære opp reisende i taxfreebutikken.

NYE REGLER: Taxfreeordningen er blitt endret flere ganger de siste årene. Ikke alle kjenner de nye reglene. Foto: Odd Roar Lange
NYE REGLER: Taxfreeordningen er blitt endret flere ganger de siste årene. Ikke alle kjenner de nye reglene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommertid er høysesong for reiser til utlandet. Og ved landets hovedflyplass, Oslo Lufthavn, er det travle dager med reisende som skal til ulike utenlandsreisende som besøker taxfreebutikkene.

Men ikke alle har fått med seg at fra nyttår ble tobakkskvoten halvert for reisende inn i Norge. Ut av landet gjelder samme avgiftsfrie grensene som før.

Bård Morten Johansen viser hvordan man skal pakke bilen trygt for sommeren. Her bør du ikke legge den tyngste bagasjen. Video: Anabelle Bruuun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Raskt endret

Taxfree-endringen ble vedtatt av regjeringen i revidert statsbudsjett i desember i fjor. Og gjaldt fra 1. januar i år.

Travel Norway Retail måtte på kort varsel endre pakningen på sigaretter, rulletobakk, snus og sigarer som skulle selges i ankomstbutikkene.

Og dem som av gammel vane tar med seg dobbelt opp, for å få kjøpt det de tror er riktig kvote, blir stoppet. Ekspeditørene må si nei ved kassa.

Finner ut av det

- Det tilbys bare riktige forpakninger i ankomstbutikkene. Så om man ikke visste om kvoten før man ankommer butikk, finner de fleste ut av det mens de er der, sier Haakon Dagestad, HR- og kommunikasjonsdirektør i Travel Norway Retail til DinSide.

Det er ikke mulig å overskride kvoten og få den med som fortollet vare selv om man betaler ekstra.

- Nei, det er ikke mulig å handle mer enn kvoten.

Den store forskjellen

- Reisekvoten defineres av landet man reiser til. Så i avgangsbutikkene er det normal kvote de fleste steder, sier Dagestad og forklarer tobakkskvoten slik:

- Ved avgang er kvoten en hel klassisk kartong med 200 sigaretter, mens ankomst er en halv kartong med 100 sigaretter. Ved avgang er grovt sett 5, 10 eller 15 bokser snus avhengig av vekt per boks, mens det ved ankomst er tre, sju eller åtte avhengig av vekt per boks.

Du kan ikke kjøpe «full kvote» i utlandet og ta det tollfritt med inn i Norge.

Mister inntekter

Det er ikke bare kundene som taper på de nye kvotene. Også flyplasseieren Avinor må se store inntekter gå opp i røyk.

- Kuttet i tobakkskvoten betyr først og fremst at Avinor mister en del av vårt inntektsgrunnlag, som vi ellers ville brukt til å drifte, investere og vedlikeholde hele det store luftfartsnettverket vårt, sier konsernsjef i Avinor, Abraham Foss

- Grunnleggende sett handler dette om et viktig element i Avinormodellen. Avinor er selvfinansiert, og flyplassdriften trenger dermed ikke betales over skatteseddelen og statsbudsjettet.

Det vi tjener på avgifter og kommersielle inntekter går rett tilbake til å drifte 43 flyplasser og flysikringstjenesten for hele Norge.

Milliontapet

- Kuttet i tobakkskvotene som kom før jul i fjor, medfører et inntektstap på om lag 270 millioner kroner i året. Det er inntektstap vi gjerne skulle vært foruten, forteller han.

Dette kommer i tillegg til et inntektstap på om lag 100 millioner, i forbindelse med at man ikke lenger kan bytte tobakkskvote mot økt vinkvote, sier Foss.

Taxfree-ordningen settes med jevne mellomrom under press fordi noen mener at den burde vært avviklet.

- Det er viktig at lufthavnene fortsetter å være attraktive markedsplasser, og at denne ikke svekkes med flere enkeltvise beslutninger. Luftfarten er fremdeles preget av pandemien, der de økonomiske tapene var store.

Trafikken og inntektene er fremdeles ikke tilbake på nivået vi hadde før pandemien. Avinor skal gjøre store investeringer i ny teknologi og tilrettelegging for framtidas bærekraftige og fossilfrie luftfart.

- Derfor er det viktig for oss å fortsatt ha et godt inntektsgrunnlag, avslutter Avinor-direktøren.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer