Magesjau

Ferieverstingen for mange er magesjau.

Publisert
Sist oppdatert


En av tre nordmenn på tur blir syke, og den vanligste plagen er mageproblemer. Dette i følge tall fra Europeiske Reiseforsikring. Ergo er sjansen for å komme i alt for intens nærkontakt med porselenet på veien ganske stor. Vet du at du har tander mage bør du være forsiktig, men alle kan rammes.

Land i Sentral-Amerika og Asia er regnet som spesielt risikofylte for diarésmitte. Mexico, Egypt og India er gjengangere av land der mange sier at du nesten må regne med å bli smittet. Typiske ferieland som Thailand og Tyrkia er også over gjennomsnittlig risikable.

Vær smart

Her er de viktigste tipsene for å få feriemagen til å oppføre seg normalt:

 1. Håndhygiene
  Vask hendene godt og ofte, spesielt før du spiser og etter toalettbesøk. Ta med våtservietter til steder der hygienefasilitetene er dårlige.
 2. Drikkevann
  Ikke drikk vann fra kranen om du er usikker på vannkvaliteten. Kjøp vann på flaske, og sjekk at flaskekorken er plombert. Pass deg også for isbiter og vann fra mugge på restauranter. Be om vann med kullsyre for å være sikker på å slippe kranvarianten.
 3. Mat
  Den gode gamle huskeregelen om skrell det, kok det, stek det eller dropp det gjelder. Vær forsiktig med salater som kan inneholde bakterier både i vasket og uvasket tilstand. Hold deg til frukt som kan skrelles. Pass på at kjøtt og fisk er gjennomstekt eller skikkelig kokt. Vær forsiktig med bufféter og koldtbord der maten står lenge fremme i varmen og virker som gigantiske bakteriefarmer. Det samme gjelder mat laget av upasteuriserte melkeprodukter og egg.

Drikkevaksine

Det finnes også en drikkevaksine på markedet, Dukoral, som beskytter mot Kolera og flere av de vanlige typene turistdiaré. For førstegangsvaksinering må du regne med en pris på omkring 350-400 kroner. Snakk med vaksinasjonskontoret eller helsestasjonen der du bor.

 • Her er mer utfyllende informasjon om hvordan du verner feriemagen.
 • Og her kan du lese mer om Dukoral.
 • Andre tips

  Som forebyggende middel sverger mange til å bruke tabletter med melkesyrebakterier. Disse kan bekjempe sykdomsfremkallende bakterier i tarmen. Spør hos helsekostbutikker eller apotek.

  Om diareen rammer tilsier kjerringråd innsamlet av NRK at du kan bruke 1-2 teskjeer potetmel rørt ut i vann for å stoppe sommerdiaré av lettere slag. Du bør uansett drikke mye, og passe på å få i deg salter og karbohydrater. (For eksempel drikke Farris, supper, brus og juice.) Hold deg unna melkeprodukter til et døgn etter at du er frisk. Produkter som Imodium og andre som inneholder Loperamid virker hemmende på tarmens naturlige bevegelser og kan berge deg gjennom når du for eksempel må reise med diaré. Disse midlene fås på apotek uten resept, men må brukes med varsomhet.

  Blir du alvorlig svekket av diareen, eller den varer lenge, bør du kontakte lege. Det gjelder spesielt for små barn som blir mye raskere uttørket enn voksne.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer