Magesjau

Ferieverstingen for mange er magesjau.

Publisert
Sist oppdatert

En av tre nordmenn på tur blir syke, og den vanligste plagen er mageproblemer. Dette i følge tall fra Europeiske Reiseforsikring. Ergo er sjansen for å komme i alt for intens nærkontakt med porselenet på veien ganske stor. Vet du at du har tander mage bør du være forsiktig, men alle kan rammes.

Land i Sentral-Amerika og Asia er regnet som spesielt risikofylte for diarésmitte. Mexico, Egypt og India er gjengangere av land der mange sier at du nesten må regne med å bli smittet. Typiske ferieland som Thailand og Tyrkia er også over gjennomsnittlig risikable.

Vær smart

Her er de viktigste tipsene for å få feriemagen til å oppføre seg normalt:

  1. HåndhygieneVask hendene godt og ofte, spesielt før du spiser og etter toalettbesøk. Ta med våtservietter til steder der hygienefasilitetene er dårlige.
  2. DrikkevannIkke drikk vann fra kranen om du er usikker på vannkvaliteten. Kjøp vann på flaske, og sjekk at flaskekorken er plombert. Pass deg også for isbiter og vann fra mugge på restauranter. Be om vann med kullsyre for å være sikker på å slippe kranvarianten.
  3. MatDen gode gamle huskeregelen om skrell det, kok det, stek det eller dropp det gjelder. Vær forsiktig med salater som kan inneholde bakterier både i vasket og uvasket tilstand. Hold deg til frukt som kan skrelles. Pass på at kjøtt og fisk er gjennomstekt eller skikkelig kokt. Vær forsiktig med bufféter og koldtbord der maten står lenge fremme i varmen og virker som gigantiske bakteriefarmer. Det samme gjelder mat laget av upasteuriserte melkeprodukter og egg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.