Magi på tallerkenen

Utvandrede latinamerikanere har fått de kulinariske tradisjonene opp av koffertene. Over hele Europa spretter restauranter med magisk realistiske menyer opp.

Publisert
Sist oppdatert
Tropisk råvarer og store smil på Agua de Panela i Barcelona.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Tropisk råvarer og store smil på Agua de Panela i Barcelona.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Den ovale tallerkenen er 40 centimeter lang. Den er fylt med bønner i korianderspekket saus, sprøstekt ribbe, yuca, avokado, banankake, maisbrød og krydderpølser. På siden ligger en porsjon ris tildekket av et stekt egg. Det er mat til hele Gabriel García Marquez’ landsby Macondo. På restaurant Agua Panela i Barcelona i den ufasjonable bydelen Sants, bare et steinkast fra den peruanske restauranten Flor de Canela, er porsjonene større en et helt norsk koldtbord.

- I Spania får du en salat og en stek. Latinamerikanske restauranter legger på alt som er godt, hevder Andrés Angeles Pérez fra Peru.

Mangslungent kulinarisk repertoar

Innvandringen til Europa fra Sør- og Mellom-Amerika preger bybildet i mange i de store byene i Europa og USA. Ifølge US Census Bureau, US INS og Infoamericas emigrerte så mange som sju millioner mennesker fra Argentina, Brasil, Chile, Colombia, Mexico, Cuba og El Salvador i løpet av 1990-tallet. Og med seg har de et mangslungent kulinarisk repertoar. Og hva er storfavoritter på det søramerikanske kontinentet?

- Jeg kan ikke leve uten arepa, sier David Cedeño fra Caracas i Venezuela.

Arepa er et maisbrød som serveres på alle venezuelanske bord, og som fylles med en lang rekke matvarer: poteter, mais, ost eller anis.

- Og hallacas, det er det beste som finnes i verden, hevder Cedeño.

PERU: Marinerte oksehjerter på grillen.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
PERU: Marinerte oksehjerter på grillen.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Hallaca er en maisdeigpakke fylt med svin, høne og okse som sammen med kapers, paprika, søte pepperfrukt, pickles, løk og hvitløk. Pakken blir kokt i bananbladomslag. Å være husmor i Venezuela handler fint lite om å kjøpe frossen lasagne: Hallaca-tilberedelsen foregår rundt juletider og man samler hele familien og gjør matlagingen til en fest.

- Ceviche er det beste som finnes, mener Andrés Angeles Pérez fra Peru.

Ceviche er en salat bestående av fisk og skalldyr marinert i lime og chili, og som serveres med yuca og ristet mais.

- I Argentina spiser vi kjøtt av første klasse. Vi spiser også grønnsaker av første klasse, skryter Ciriaco Saaris fra Catamarca i Argentina.

Typiske retter fra Argentina er grillet kreolsk stek, italiensk pasta og selvfølgelig mapucheindianermat som curante - kjøtt og grønnsaker som blir tilberedt i bananbladomslag på kull i jordhull. Dertil drikkes det mate - urtete og vin. Argentina er den femte største vinprodusenten i verden, og hver argentiner drikker i snitt 90 liter vin i året.

Underkjent kjøkken?

Hønsesuppe, limemarinerte skalldyr, stekte grønne bananer, maiskaker, gjensnørte kjøttfylte palmebladpakker, empanadas, chili og papayajuic vitner om folkevandringer på kryss av verdenshav og kontinenter, og et sammensatt utbud av tropiske råvarer. Den tropiske maten får endorfinene til å sprute hos gjestene på de søramerikanske severingsetablissementene i Europa. Men hvorfor er ikke søramerikansk mat mer anerkjent? Vi spurte innehaveren på den colombianske restauranten Agua de Panela i Barcelona.

- Det er fordi det helt til nå har vært vanskelig å tilberede maten her i Europa. Maten krever råvarer som bare er å få i Colombia, og det er dyrt og vanskelig å importere det. Men nå har det blitt flere supermarkeder med latinamerikanske matvarer, sier Jenny Rincon. - Det er åpnet flere latinamerikanske restauranter i det siste.

På Gastronomisk institutt i Oslo mener de at latinamerikansk mat slett ikke er av førsteklasses kvalitet:

- Det er relativ enkel mat, og ofte holder den ikke mål, mener Espen Larsen, food- and beverage-konsulent ved Gastronomisk institutt.

- Men den kan også være rik på krydder og smak. Det er vanskelig å konkurrere mot Frankrike som har en veldig sterk posisjon. De bra latinamerikanske stedene har ofte kokker med bakgrunn fra fransk mattradisjon, og ofte vil de videreføre denne tradisjonen med de råvarer som er tilgjengelige der hvor de er.

Magisk realisme på kjøkkenet

Chilenske Isabel Allende forteller i boken Afrodite om hvilken effekt den latinamerikanske maten kan ha på kjærlighetslivet.

Foto: Lori Barra Foto: Lori Barra
Chilenske Isabel Allende forteller i boken Afrodite om hvilken effekt den latinamerikanske maten kan ha på kjærlighetslivet.

Foto: Lori Barra Foto: Lori Barra Vis mer


Chilenske Isabel Allendes bok Afrodite. Fortellinger, oppskrifter og andre afrodisiaka (Gyldendal, 1998) er en hyllest til maten og kjærligheten.

"…Luteranere og andre aspiranter til kristen perfeksjonisme spiser dårlig. Katolikkene derimot, er mer fleksible overfor bordets gleder; de er født resignerte overfor syndene og de menneskelige svakheter, men bekjennelsessakramentene renser og gjør dem klare for gjenoppta syndene…", skriver Allende i boken.

Den som vil koke med Isabel Allende bør forberede seg på kapitler av følgende kaliber: Forandring fryder, Å lage mat naken, Kjærlighetsfiltre, Orgien og Med tungespissen. Oppskriftene som presenteres i boken er laget av Allendes mor, Franscisca Llona Barros, og har navn som Forandring fryder, Nonnebryst og Dødsvekker. Maten er ment å ha virkning utover det å mette: Noen oppskrifter vekker lysten hos triste elskere, andre forvandler mennene til pure gledesspredere og noen kan til og med gjenforene adskildte elskende.

”… Jeg angrer på slankekurene, de lekre rettene jeg har sagt nei takk til av forfengelighet, like mye som de anledningene til å elske som jeg har latt gå fra meg, for å ta fatt på oppgaver som venter, eller av puritansk dydighet.”, skriver Allende i boken.

Latinamerikanske restauranter finnes nå over hele Europa.

Her spiser du latinomat i Europa og USA


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer