Magi på tallerkenen

Utvandrede latinamerikanere har fått de kulinariske tradisjonene opp av koffertene. Over hele Europa spretter restauranter med magisk realistiske menyer opp.

Publisert
Sist oppdatert

Den ovale tallerkenen er 40 centimeter lang. Den er fylt med bønner i korianderspekket saus, sprøstekt ribbe, yuca, avokado, banankake, maisbrød og krydderpølser. På siden ligger en porsjon ris tildekket av et stekt egg. Det er mat til hele Gabriel García Marquez’ landsby Macondo. På restaurant Agua Panela i Barcelona i den ufasjonable bydelen Sants, bare et steinkast fra den peruanske restauranten Flor de Canela, er porsjonene større en et helt norsk koldtbord.

- I Spania får du en salat og en stek. Latinamerikanske restauranter legger på alt som er godt, hevder Andrés Angeles Pérez fra Peru.

Mangslungent kulinarisk repertoar

Innvandringen til Europa fra Sør- og Mellom-Amerika preger bybildet i mange i de store byene i Europa og USA. Ifølge US Census Bureau, US INS og Infoamericas emigrerte så mange som sju millioner mennesker fra Argentina, Brasil, Chile, Colombia, Mexico, Cuba og El Salvador i løpet av 1990-tallet. Og med seg har de et mangslungent kulinarisk repertoar. Og hva er storfavoritter på det søramerikanske kontinentet?

- Jeg kan ikke leve uten arepa, sier David Cedeño fra Caracas i Venezuela.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer