Magical Mystery Tour

I røykfylte buler, barer og trange konsertlokaler har rocken levd i femti år. Lurer du for eksempel på hvor The Rolling Stones ble oppdaget? Lyst til å sprite opp storbyferien? Her får du en veiviser til fem legendariske rockeklubber du kan besøke.

Publisert
Sist oppdatert

Rocken er 50 år

5. juli var det femti år siden Elvis spilte inn That's Allright Mama i Sun Studio i Union Avenue i Memphis, Tennessee. I følge legenden, spurte Elvis produsenten Sam Phillips om han ikke kunne få lov til å spille inn en låt til sin dear mama. Året var 1954, og innspillingen skulle vise seg å bli starten på rock'n roll.

I røykfylte buler og små klubber som gjerne lå på feil side av jernbaneskinnene i byer i Amerika, og senere Europa, utviklet rocken seg på 50-tallet. Under en lunsjmatinè på The Cavern Club i Liverpool i 1961 ble den forandret for alltid. Da spilte The Beatles sin aller første konsert. Da klubben CBGB i New York City videre åpnet sine dører på 70-tallet kom punken på banen, og berømte New York band som The Ramones, Talking Heads, Blondie og Patti Smith startet sine karrierer der.

The Cavern Club, Sun Studio og CBGB er riktignok bare noen av stedene som har spilt avgjørende roller for utviklingen av musikkhistorien, og som eksisterer den dag i dag. I byer som Paris, London, New York, San Francisco og Los Angeles kan du fortsatt gå på konserter på mange av de legendariske klubbene og barene fra 50, 60 og 70-tallet, med historisk sus og sigarettrøyk i veggene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer