Magikeren Lindgren

Når du går over Djurgårdsbroen trer du inn i en grønn og begivenhetsrik verden. Her kan du hilse på ville dyr og beundre det majestetiske Vasaskipet. I Grøna Lund lokker sukkerspinn og strikkhopping og på Skansen kan du se slanger fra tropene. Men først og fremst kan du ta med deg barna inn til Junibacken, Astrid Lindgrens fantastiske verden.

Publisert
Sist oppdatert
Barna storkoser seg i Junibacken Foto: Cecilie Leganger
Barna storkoser seg i Junibacken Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Storby for småfolk

  1. Magikeren Lindgren


Staffan Götestam kjenner vi best som snille Jonathan i filmatiseringen av Astrid Lindgrens fortelling om "Brødrene Løvehjerte." Etter sine korte liv på jorden gjenforenes de i landet "Nangijala" i Kirsebærdalen, der de skal fiske og være lykkelige. Men i paradiset hersker det onde krefter. Fryktinngytende Katla og den onde ridderen Tengil sprer skrekk og gru rundt seg.

Götestams møte med Astrid Lindgrens verden skulle inspirere ham til å realisere Junibacken, et prosjekt han jobbet med i seks år. Visjonen var å skape noe bestandig over Lindgrens mange verk, et hus med hennes eventyrfigurer oppbygd tredimensjonalt slik at generasjoner etter generasjoner av barn skulle kunne være med i dem. I 1996 ble drømmen virkelighet.

Madickens hjem

Junibacken er bokfiguren Madickens hjem, men her bor også Emil i Katthult, Pippi Langstrømpe, Karlsson på taket, Ronja Røverdatter og brødrene Løvehjerte. For små og store Astrid Lindgren-fans er Junibacken et magisk innendørs opplevelsessenter. Reisen starter med avgangen av eventyrtoget fra Vimmerby Stasjon. – Nå skal dere få hilse på en del barn dere kjenner, forteller Astrid Lindgren.

Sagatoget

Gjennom en mørk tunnel fører toget deg inn til forfatterens miniatyrverden. En imponerende reise mellom lys og mørke, sorg og glede. Fra Madickens koselige hvite hus kommer man til Katthult, der det er søndag og kalas. Lille Ida henger i flaggstanga og Emil er sporløst forsvunnet. Røde stuer og grender, før toget stiger til værs og flyr rett inn i loftsrommet til Karlsson på taket. Der er det riktignok så rotete at vi må komme oss videre, langt, langt inn i de mørke skoger og til Mattisborgen, der vi møter Ronja og Birk. Toget reiser lenger inn i skogen, der dragen Katla ligger og venter. Et veldig brøl og flammehav, og skrekkelig spennende for de små.

I barnebokhandelen kan man kjøpe morsomme Pippi-parykker til barna. Foto: Cecilie Leganger
I barnebokhandelen kan man kjøpe morsomme Pippi-parykker til barna. Foto: Cecilie Leganger Vis mer


Villa Villekulla

Etter reisen med eventyrtoget går ferden inn til verdens sterkeste lille pike, Pippi Langstrømpe, i Villa Villekulla. I dette rare huset leker barna fritt med Pippis gullpenger og møbler, og klatrer rundt i de små og fargerike rommene. Barna kan kle seg ut som bokheltinnen med artige, orange parykker som fås kjøpt i barnebokhandelen. I sommer flytter i tillegg Mummitrollene inn på Junibacken, i en miniatyrmummidal. Hver dag vil også de lodne figurene kjøre show for sine små fans.

Fakta

Junibacken ligger på Djurgården i Stockholm.
Åpent hele året kl. 10 - 17.
Sommersesongen: 25. juni - 11. aug. kl. 10 - 20.

Priser: Voksne kr. 95, barn 3 - 15 år kr. 85.
Du kan også kjøpe årskort til 95 kr for barn og 125 kr for voksne. Da kan du besøke Junibacken året rundt. Opplevelsessenteret erfarer at barna alltid vil komme tilbake.

Aktuelle lenker:

  • Junibackens hjemmeside
  • Astrid Lindgrens verden kan du se flere steder i Sverige. Tipsene finner du her.
  • Mer om skandinaviske reisemål fra DinSide Reise
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer