Norgesferie:

Magiske fjellturer uten bil

Sju flotte fjellturer for deg uten egen bil.

På sporet av fjellturer: Toget går nede i Romsdalen, fjellfolket går oppe på Romsdalseggen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
På sporet av fjellturer: Toget går nede i Romsdalen, fjellfolket går oppe på Romsdalseggen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert

Helt siden 70-tallet har bilen vært nordmenns foretrukne transportmåte i ferien. Og mange velger bilen også denne sommeren.

Men toget blir mer og mer populært, og det finnes en rekke flotte fjellturer du kan ta ved hjelp av toget.

Her er noen flotte turer som starter med fine togturer.

Aurlandsdalen

Norges fineste: Mange mener at Aurlandsdalen er Norges vakreste dal. Foto: Marius Dalseg Sætre/Turistforeningen
Norges fineste: Mange mener at Aurlandsdalen er Norges vakreste dal. Foto: Marius Dalseg Sætre/Turistforeningen Vis mer

Ta Bergensbanen til Finse og start turen ned ned vakre Aurlandsdalen herfra.

Turen går fra Finse til Geiterygghytta den første dagen, til Steinbergdalen den andre, og til Vassbygdi den tredje dagen. Fra Vassbygdi går turen med buss til Flåm og Flåmsbanen til Myrdal hvor du bytter til Bergensbanen til Oslo eller Bergen.

Les mer om turen her.

Dovre

Denne sykkelturen starter og slutter på Dombås og kalles «Tour de Dovre».

Sykkelturen er ca 13 mil lang. Turen passer også for familier, men for familier med barn (under 10-12 år) anbefales strekningen Dombås - Hjerkinn og sykling i Grimsdalen.

Vær obs på at det i sommerferien er en del biltrafikk på Fv29 og Fv27, samt at det er smal veiskulder. Les mer om turen her.

Mjølfjell - Ulvik

Dette er en flott tur som starter oppe på fjellet og som ender nede ved sjøen, i Stølsheimen, Bergsdalen og Vossefjellene. Den går fra Mjølfjell via BT-hytte, til Sotenos og ender ved Ulvik.

Togturen starter med lokaltog til Mjølfjell stasjon. Korrespondanse via Bergensbanen på Myrdal, Voss og Bergen. Mens returen fra Ulvik går med buss til Voss og herfra med togforbindelse på Bergensbanen. Les mer om turen her.

RØYKVARSLERE: 650 000 røykvarslere i norske hjem og hytter bør byttes, har du sjekket dine røykvarslere? Video: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap / Direktoratet for byggkvalitet. Vis mer

Grimsdalshytta

Rondane er Norges eldste nasjonalpark og de som besøker Glimstdalshytta omtaler den som «tatt ut av et maleri». Fra Grimsdalshytta har du et utrolig skue mot mange av Rondanes flotte fjelltopper.

På denne vakre plassen med gamle kulturbygninger og masse historie vil du garantert trives. Grimsdalen ligger i et åpent og fritt, lettgått turterreng med mange fine dagsturer i nærområdet.
Reisen hit starter ved å ta Dovrebanen til Dombås. Herfra kan henting ordnes etter avtale med vertskapet. Eventuelt kan du ta morgenekspressen fra Oslo eller Trondheim til Hjerkinn, herfra er det en fem timers fottur inn til hytta. Les mer om hytta her.

Trekanten i Rondane

Spranget: Turen starter på denne fine vegen hvis du kan gå (eller sykle) til Rondvassbu. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Spranget: Turen starter på denne fine vegen hvis du kan gå (eller sykle) til Rondvassbu. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Denne turen starter ved at du tar toget til Otta og deretter taxi opp til Spranget som er utgangspunkt for turen. Herfra går dere langs grusvei til Rondvassbu. Neste dag er det tur videre til Dørålseter og deretter til Bjørnhollia. Siste dag går til Spranget, hvor det også er mulig å legge inn en ekstra overnatting ved Rondvassbu før sjarmøretappen til Spranget. Les mer om turen her.

Sjekk prisen: Nettsiden Entur.no er et bra sted å starte for å finne de beste reiserutene med offentlig kommunikasjon. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sjekk prisen: Nettsiden Entur.no er et bra sted å starte for å finne de beste reiserutene med offentlig kommunikasjon. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Raumabanen og Romsdalseggen

Turen starter med Dovrebanen til Dombås og deretter overgang til Raumabanen som tar dere til Åndalsnes. Her overnatter dere før dere neste morgen tar skyssbuss fra Åndalsnes til Vengesdalen. Herfra går dere den etterhvert legendariske Romsdalseggen.

Turen kan gjennomføres via flere ulike vanskelighetsgrader. Ved enden av fjellet kommer dere til Romsdalsgondolen, hvor dere enten kan ta gondolen ned til Åndalsnes, eller gå via Rampestreken ned til alpebyen. Les mer om turen her.

Nesaksla: Turen over Romsdalseggen ender ved toppen av Nesaksla før du går eller tar gondolen ned til sentrum av Åndalsnes. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Nesaksla: Turen over Romsdalseggen ender ved toppen av Nesaksla før du går eller tar gondolen ned til sentrum av Åndalsnes. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Oslomarka rundt

Denne turen starter med tog til Oslo. Deretter tar du t-banen til Skullerud stasjon og herfra starter den i alt 34,3 km lange fotturen i den vakre Østmarka som er lettere å gå fra sør til nord enn fra øst til vest.

Overnattingen på denne turen er gjerne på Øvresaga og Røyrivannskoia. Den siste dagen går turen til Marikollen hvor buss tar deg tilbake til jernbanestasjonen på Lillestrøm eller Oslo S. Les mer om turen her.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer