Makaber feiring i Mexico

Noen vil kalle det forkastelig, andre makabert. For meksikanerne er Los Dias de Los Muertos, de dødes dager, en hyllest til døde venner og familie. Gjennom bønn og festing gjenforenes de levende og dødes sjeler i tre dager til ende.

Makaber feiring i Mexico
Publisert

Det vi helst forbinder med meksikansk kultur stammer fra spansk påvirkning, men mange glemmer at også aztekerne og mayaenes kulturer har hatt stor betydning for meksikanernes tradisjoner. Det var først med de spanske conquistadorenes inntreden i Mexico i 1521 at europeiske skikker og ritualer ble innført. Los Dias de Los Muertos er en gammel aztekisk feiring av døden. Aztekerne så nemlig på døden som en reise, en ny del av livet, og i følge deres tro er livet en drøm som vi vekkes fra i det vi dør.

Barnas dag

Aztekerne feiret sin dødsfest i to hele måneder, mens tradisjonen slik den er i dag er mer modernisert og kun går over tre dager. Festen begynner med barnetog gjennom byene den 31. oktober med barn kledd i Halloween-lignende kostymer. Familiene setter opp små alter med mat, varm sjokolade og leker til angelitos, de døde barnas sjeler. Om natten kommer alle angelitos til jorden og nyter godt av gavenes "sjel". De fysiske gavene gis til barna dagen etterpå.

Angelitos blir på jorda hele 1. november (Alle Helgens dag), og når de drar sin vei kommer de døde voksnes sjeler. Dette skjer dagen etter, den 2. november. Dagen kalles de dødes dag, og er feiringens høydepunkt. De voksne sjelene blir møtt med altere fulle av deres favorittmat, tequila og gaver. Familiene tilbringer denne dagen i hjemmene for å være mest mulig sammen med de besøkende sjeler. Ofte blir det dekket på til de usynlige gjestene rundt matbordene og de blir tatt med som en tilsynelatende naturlig del av familien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer