Bygg bobil selv

Maks ferielykke til minipris

Slik får du bobil-glede for bare noen tusenlapper.

NOE Å VÅKNE OPP TIL: Fra senga i campervanen Kan du sørge for å få utmerket utsikt. Foto: Privat
NOE Å VÅKNE OPP TIL: Fra senga i campervanen Kan du sørge for å få utmerket utsikt. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sommer-Norge har aldri hatt flere norskregistrerte bobiler på vegene enn denne sommeren. Og mange av disse er luksuriøse bobiler i millionklassen. Men, slett ikke alle. Du kan faktisk slippe unna med noen tusenlapper.

For det finnes dem som opplever bobillykke for «småpenger». Å bygge sin egen campervan har blitt stadig mer populært. Særlig blant unge.

Billig og bra

- Vi ser stadig flere som bygger om eldre kassebiler og varebiler til bobiler. Og jeg tror de har det minst like kjekt på campingferie som dem som har de dyreste bobilene, sier fagsjef Anita Hokholt Eng i Norsk Bobil og Caravan Club.

Foreningen har over 16.000 medlemmer og over 60 underavdelinger rundt om i landet.

- Foreningen er naturligvis åpen for dem som har bygd bobil på egen hånd. Vi kjenner til tilfeller der noen har innredet gamle kassebiler med seng og studieplass slik at de sparer penger for leie av hybel eller leilighet, sier hun.

- Andre har tatt en gammel kassevogn, innredet den med flislagt gulv og satt inn en 200 liters fryser. Bilen brukes til årlige fisketurer i Nord-Norge, der man fryser ned fangsten underveis og tar den med tilbake til Østlandet etter endt ferie. Kreativiten er imponerende hos mange som ender opp med en kul og kreativ hytte på hjul, sier Anita Hokholt Eng.

Med bestemorminner på tur

25-år gamle Henrik Sæther Sørheim som studerer i Bergen kjøpte på forsommeren en 16 år gammel Ford Transit for bruk til årets sommerferie. Deretter bygde han den om til en campingbil med dobbeltseng, støydempet vegger og tak, fikk på plass enkelt toalett, en kjøkkenkrok med primus og lagerplass for turutstyr under senga. Alt dette for under 10.000 kroner.

ENKLE GLEDER: Henrik Sæther Sørheim bygde om en 14 år gammel kassebil til en campervan. Nå selges den videre med fortjeneste – og sommerbudsjettet går med overskudd. Foto: Odd Roar Lange
ENKLE GLEDER: Henrik Sæther Sørheim bygde om en 14 år gammel kassebil til en campervan. Nå selges den videre med fortjeneste – og sommerbudsjettet går med overskudd. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Jeg har vært rundt på flere turer i Jotunheimen, Sunnmørsfjellene og Romsdalsfjella i sommer. Bobilen ga meg mulighet til å overnatte komfortabelt og gratis og til å ta dagsturer fra bilen, sier han.

- Jeg har i mange år ønsket å ta med meg mormor på noen av mine turer i fjellet. Men det har aldri blitt realisert, og da mormor døde i sommer ønsket jeg å kalle opp bilen etter henne. Derfor har bobilen «Aud» gitt en ekstra dimensjon for meg på fine turer til fjells i Sommer-Norge. Gardiner fra mormors hus fikk plass i campervanen. Det samme gjorde broderte bilder og andre små minner. Nå selges bilen videre mens jeg gjør meg klar til det siste året på jusstudiet i Bergen. Men jeg har fått mye nyttig erfaring med hvordan jeg bygger og innreder en bobil. Og kommer helt sikkert til å gjøre dette igjen – trolig allerede neste sommer, sier Henrik Sæther Sørheim.

GOD PLASS: Senga ble løftet opp fra gulvet, og dermed ble det god plass til alt turutstyret. Foto: Privat
GOD PLASS: Senga ble løftet opp fra gulvet, og dermed ble det god plass til alt turutstyret. Foto: Privat Vis mer
GODE MINNER: Med mormors broderte bilder på veggen dro Henrik Sæther Sørheim på sommerferie med bobilen «Aud». Oppkalt etter mormor. Foto: Privat
GODE MINNER: Med mormors broderte bilder på veggen dro Henrik Sæther Sørheim på sommerferie med bobilen «Aud». Oppkalt etter mormor. Foto: Privat Vis mer

Glede i det enkle

- Vi har mange kunder som kjøper utstyr for å innrede sine egne kassebiler. Og vår erfaring er at mange som drar på tur med slike selvinnredede bobiler har det minst like kjekt på reisen som andre, sier Roger Vestavik i Juro Caravan, som er en av de største bobilforhandlerne på Nordvestlandet.

Dette er reglene

Bygger du om et kjøretøy, kan det føre til at kjøretøyet skifter avgiftsgruppe og får et tillegg i engangsavgiften.

Tillegget i engangsavgift beregnes etter de regler og avgiftssatser som gjelder på det tidspunkt avgiften blir betalt

Det samme gjelder hvis du endrer bruken av et kjøretøy som har fritak eller reduksjon i engangsavgiften, forteller Skatteetaten.

Her kan du regne ut hva det vil koste å bygge om bilen.

- De kjøper gjerne utstyr til kokemuligheter, takluker, toalettløsninger og gass-system. Noen legger enda litt mer penger i det og oppgraderer ytterligere. Men – for mange er det aller viktigste å flytte senga hjemmefra og ut i bilen. En god natts søvn er aller viktigst. De andre fasilitetene finner man oftest på campingplassen, sier Vestavik.

Smarte tips

  • Følg med når bedrifter i nærheten av deg skifter ut firmabiler. Kontakt dem gjerne på forhånd slik at de vet om interessen din.
  • Selskap som Posten og andre bytter ofte ut store flåter av biler på samme tid. Det fører til lave priser per bil.
  • Kontakt leasingselskap og bilutleieselskap for å melde interesse for å overta kassebiler.
  • Kontakt foreninger som Norsk Veteran Camping eller andre nettsider og nettforum som gir tips om hvordan man bygger egen campervan.
  • Vær ekstra forsiktig og nøye med ombygginger som innebærer strøm, varme og gass. Spør gjerne eksperter om hjelp.
BOBIL-AMATØR: Har du lyst til å leie bobil, men har aldri vært inne i en, eller sett inn i en før? Bli med på omvisningen vår! Video: Dinside.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer