Malaysias østkyst - info og tips

Malaysias østkyst er kjent for sine fantastiske strender og rike kultur. Her er info og tips om regionen.

Publisert
Sist oppdatert

Malaysia er ikke et typisk ferieland for nordmenn, og de aller fleste som reiser hit, gjør det fordi de har venner eller familie som jobber i landet. Det er ingen grunn til at ikke andre nordmenn burde legge ferien til landet. Malaysia ligger sentralt midt i Sørøst-Asia, og har en spennende miks av muslimsk, indisk og kinesisk kultur. Det betyr at Malaysia kan by på en smakebit av både islam, hindusime, buddhisme; malay, indisk og kinesisk mat; og et åpent og tolerant samfunn. Malaysiere er åpne og vennlige, og nesten alle snakker engelsk.

Nasjonen Malaysia består av to deler – den Malaysiahalvøya, som grenser til Thailand i nord og Singapore i sør, og Øst-Malaysia, som ligger på øya Borneo, og grenser til Indonesia. Flesteparten av Malaysias innbyggere bor på Malaysiahalvøya. Av landets rundt 25 millioner mennesker, bor bare knappe fire i Øst-Malaysia.

Hvite palmestrender, korallrev og yrende fiskeliv, og regnskog full av dyr og fugler du aldri har sett før. Det er det som venter deg på Malaysias østkyst. Foto: Stine Okkelmo
Hvite palmestrender, korallrev og yrende fiskeliv, og regnskog full av dyr og fugler du aldri har sett før. Det er det som venter deg på Malaysias østkyst. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Øyene Langkawi og Penang på vestkysten av Malaysiahalvøya er mest kjente blant vestlige turister. På østkysten er det mindre turisme, men området er kjent for å ha finere strender og klarere vann. Denne delen er sterkere muslimsk enn vestkysten, så her går damene med hodesjal, og det er ikke ok å sole seg toppløs eller gå rundt i badetøy annet enn når du er på stranden. Å sitte i bikinitopp på lunsjrestauranten er altså ikke greit. Ellers er det ingen andre forhåndsregler du bør tenke på.

Fra Kuala Lumpur kan du kjøre tvers over Malaysia og til østkysten på rundt 7 timer. Veiene er bra, og det er venstrekjøring. Det kjappeste er å fly til byene Kota Bharu, Kuala Terengganu eller Kuantan med et innenriksfly. Det tar bare rundt 30-45 minutter.

Flyreisen fra Oslo koster fra rundt 8.000 kroner, med mellomlanding i en eurpeisk by. Reisetiden er rundt 12 timer (fra et europeisk knutepunkt og til Kuala Lumpur). Malaysia Ailrines, som regnes som et av verdens beste flyselskap, flyr direkte fra Stockholm, London, Paris, Frankfurt, Roma og Amsterdam.

For å reise til Kapas og Gemia Island, flyr du til Kuala Terengganu Herfra tar det ikke lang tid å komme seg til Marang, der båtene ut til Gemia Island og Kapas Island går.

Det finnes flere øyer å feriere på utenfor Malaysias østkyst. Noen har store hotellresorts, andre mindre hoteller, og noen overnattingssteder har veldig enkel standard. Pulau Tioman er en ganske stor øy som ligger ganske langt sør. Den trekker til seg flest turister, og har egen flyplass. Besøkstallene eksploderte på 70-tallet, da magasinet Time kåret øya til verdens vakreste. Mindre naboøyer er Pulau Rawa og Pulau Sibu. Litt lenger sør ligger forresten Robinsonøya, der deltakerne i det norske realityprogrammet strandes.

Malayer er hyggelige og imøtekommende. Her fra et lokalt marked. Foto: Stine Okkelmo
Malayer er hyggelige og imøtekommende. Her fra et lokalt marked. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Lenger nord langs østkysten ligger Redang Island, som har flere store og luksuriøse hotellresorter. Hit kan du fly direkte fra Kuala Lumpur. Litt lenger nord ligger Perhentian Islands, som er spesielt populære blant dykkere.

Skilpaddene legger eggene sine overalt, så sjansen er stor for at uansett hvilken øy eller fastlandsresort du velger, så er det et skilpaddesanctuary i nærheten. De store havskilpaddene kommer og legger sine egg på strendene i området fra mai til september.

Malaysia har en behagelig temperatur på 27-32 grader hele året. Med jevne mellomrom kommer det regnskurer, men de varer som regel ikke lenge, og det klarner fort opp igjen. Det eneste området som har ordentlig regntid, er østkysten. Fra november til januar er det monsuntid. Da er det en del av hotellene på øyene utenfor østkysten som stenger, fordi mye vind og bølger gjør det vanskelig å komme seg ut til øyene.

På nett: Tourism Malaysia og Tourism Terengganu (regionen der Gemia og Kapas Island ligger)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer