Mallorca utenfor ghettoene

Mallorca er mer enn sjarmløse charterkolosser i Alcudia og Magalluf. Vi har tatt veien opp i fjellene langs svingete landeveier og oppdaget et annet Mallorca.

Utsiktspunkt på veien mellom Deià og Soller.
Utsiktspunkt på veien mellom Deià og Soller. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som reisejournalister skal vi vel helst ikke være forutinntatte overfor reisemål – og i alle fall ikke si det dersom vi er det. Men oppvokst på siste halvdel av 1900-tallet som vi er, da alle barnefamilier skulle til Alcudia eller Magalluf på solferie, er det neppe til å unngå at vi har et visst inntrykk av Mallorca før avreise; Her er det kun snakk om charterhoteller, kjøttkaker, svidd gress og badestrender …

Men etter en reise til Mallorca i april kan vi heller fortelle om frodige åser, blomstrende enger, hyggelige fjellveier, idylliske små landsbyer og fantastiske utsiktspunkter.

Underveis. Et av de bredere veipartiene.
Underveis. Et av de bredere veipartiene. Vis mer

Mallorca utenfor ghettoene

 1. BILDESPESIAL
 2. Aktiviteter
 3. Reisemål

Skroll ned og bli med på en reise til et annet Mallorca.


Serra de Tramuntana

Med utgangspunkt i hovedstaden Palma setter vi kursen nordover, mot fjellene. For Mallorca er ikke bare flate strender; flere av fjellene i fjellkjeden Serra de Tramuntana ruver over 1.000 meter over havet. Høyest er Puig Major på 1.445 meter over havet.

Vi holder oss unna de større veiene og kjører heller på oppdagelsesferd langs hyggelige, smale landeveier. Og dette er veier som kan anbefales – om enn ikke med svære, amerikanske bilflak. Her passer det best med småbiler; både fordi veiene er smale og fordi svingene til tider er så krappe at man nesten er bekymret for om bilen har god nok svingradius. Dette er "hårnålssvinger" på sitt beste (sitt verste vil noen kanskje si …).

Se opp for fryktløse tohjulinger

Langs landeveien kan vi snuse inn luktene av blomstrende enger, oliventrær og sitrusfrukter, og få en følelse av det virkelige, ubesudlede, ekte mallorcanske. Det er liten trafikk på disse små veiene – i alle fall liten biltrafikk. Noe annet kan man si om sykkeltrafikken. De svingete fjellveiene er populære treningsområder for syklister, så se opp for hensynsløse pedaltråkkere som kan dukke opp i halsbrekkende tempo når du minst venter det.

Vi tok veien opp i fjellene i slutten av april, og selv om det selvsagt er en del turister på utflukt, er det ikke stressende mye. Hvordan forholdene er midt på sommeren har vi ikke bevitnet med egne øyne, men ifølge lokalkjente er det færre turister som tar turen til de idylliske små stedene i høysesongen enn det er om våren; i juni, juli og august som er høysesong for turister på Mallorca, ligger de fleste på strendene og beveger seg lite opp i fjellene. Så det skal ikke være grunn til veldig bekymring for store turisthorder om du tar en dag fri fra stranden på solferie i høysesongen.

Trafikkulykker

Det er ingen stor grunn til bekymring for å velge de smale og svingete landeveiene som utfluktsrute. Selv om det er relativt høy ulykkesstatistikk på de mallorcanske veiene, er det på motorveiene de fleste ulykkene skjer. Det største problemet, som utløser ulykkene, er at bilister ligger i høy fart på motorveien, og alt for tett opp til bilistene foran. Da er kollisjonen ikke langt unna.

På landeveien opp i fjellene er situasjonen imidlertid en annen; veiene er så smale og svingete at bilistene holder farten nede. Det er altså ikke her du trenger å bekymre deg mest for ulykker.

Et tips til kjøring på de mallorcanske motorveiene: Du vil raskt merke at mallorcanerne er hissige bilister som overhodet ikke har hørt om å holde avstand. Hold fartsgrensen, følg trafikken og slipp de mest iherdige støtfangersliterne forbi ved leilighet.

 • Klikk her for tips til reisemål utenfor turistghettoene

 • Klikk her for tips til aktiviteter utenfor turistghettoene

 • BILDESPESIAL: Klikk her for å se bilder fra Mallorca utenfor allfarvei
 • Mer om Mallorca på DinSide Reise:

 • BILDESPESIAL: Våryr i Palma

 • En annerledes togtur

 • Tyvstart golfsesongen
 • Eksterne lenker:

 • MallorcaWeb
 • Balearnet
 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer