Malta - Middelhavets magnet

Knøttlille Malta har akkurat det du trenger for en vellykket ferie.

Noen turister nyter utsikten mot byen Victoria fra The Citadel. Foto: Marte Okkelmo
Noen turister nyter utsikten mot byen Victoria fra The Citadel. Foto: Marte Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maltas strategiske beliggenhet midt mellom Europa og Afrika har gjort landet til en magnet siden tidenes morgen. Ikke alle har kommet med fred i sinnet, men i dag er det turistene som dominerer.

Det er britene som er de ivrigste gjestene. Det er ikke så rart, siden Malta var en britisk koloni frem til 1964. Men også tyskere, franskmenn og italienere er flittige besøkende. I sommer startet dessuten to flyselskaper direkteruter til Malta fra Norge, så nå kommer Malta på nordmenns feriekart for alvor.

Skal du til Malta i sommer, bør du glede deg. Her er syv tips til hva du bør få med deg:

Maltesere er katolikker, og ikke sjelden ser du en nonne vandre forbi i Valletta. Foto: Marte Okkelmo
Maltesere er katolikker, og ikke sjelden ser du en nonne vandre forbi i Valletta. Foto: Marte Okkelmo Vis mer


En dag i Valletta

Er du først på Malta, bør du absolutt få med deg hovedstaden, Valletta. Bli gjerne med på en guidet tur, for her er det mye å få med seg. Ridderne som kjempet mot osmanerne ble jaget fra Rhodos, der de hadde sitt tilholdssted, og kom til Malta i 1530. Her ga spanskekongen dem tillatelse til å etablere seg. Før den tid hadde Malta vært erobret av arabere, noe som kan høres i det maltesiske språket, som har en rekke arabiske ord. Det er lite igjen av den arabiske arkitekturen, men ridderne bygde mange kirker, flotte bygninger og borger.

Få i hvert fall med deg St. John's Co-Cathedral. Denne katedralen ble bygget 1573-1577, og ser ganske spartansk ut fra utsiden. Men innvendig er den en åpenbaring - her er marmor, gullmalte og utskårede vegger, og her kan du se Caravaggios kjente maleri Halshuggingen av døperen Johannes.

Andre severdigheter verdt å få med seg er Upper Barakka Gardens, med flott utsikt over Grand Harbour mot De tre byer, Cospicua, Senglea og Vittoriosa. Hver dag klokken tolv avfyres det kanoner herfra. Du bør også få med deg Grand Masters Palace, som i dag huser Maltas president og parliament. Her kan du ta en kikk på rustningene, sverdene og kanonene ridderne brukte i kampen mot araberne.

Se bilder fra Malta her

Utpå dagen blir det stinn strand ved Den blå lagune. Foto: Marte Okkelmo
Utpå dagen blir det stinn strand ved Den blå lagune. Foto: Marte Okkelmo Vis mer


Den blå lagune

Malta er ikke velsignet med så mange strender, men Den blå lagune er så flott at det ikke gjør så mye. Lagunen ligger på Comino, den lille og nærmest ubebodde øya mellom Malta og Gozo. Hit kommer du deg på en av de mange båtene som har ekskursjoner hit.

Vannet er krystallklart og lyseturkis, sanden er fin og hvit - det er rett og slett et fantastisk sted. Ta med snorkleutstyr og en god bok, og tilbring dagen her.

Du får leid solstoler, og det finnes et par kiosker som selger drikke, is, baguetter og hamburgere. Et toalett finnes også, men ta gjerne med dopapir og våtservietter, da den ikke er helt førsteklasses.

Hvis du vil kapre en plass på den lille stranden (ellers blir det bryggen eller klippene), bør du være der i ti-tiden.

Dette skiltet sto på Ghajn Tuffieha, men det var noen som ikke brydde seg om forbudet. Foto: Marte Okkelmo
Dette skiltet sto på Ghajn Tuffieha, men det var noen som ikke brydde seg om forbudet. Foto: Marte Okkelmo Vis mer


Golden Bay og Ghajn Tuffieha

To andre strender det er verdt å ta turen til, er Golden Bay og Ghajn Tuffieha, som ligger like ved siden av hverandre på nordvestkysten av Malta. Mens Golden Bay er rene "luksusstranda", med solsenger, parasoller, kelnere som kommer rundt og tar bestillinger på stranda, to restauranter tilhørende femstjernershotellet Golden Sands Radisson SAS og flere kiosker, er Ghajn Tuffieha en øde plett med bare en restautant og solsengutleier. Begge strendene er like fine og langgrunne, så her er det bare å velge selv om du vil finne deg en fredelig plett på Ghajn Tuffieha, eller menge deg med luksusdyrene i Golden Bay.

Det går busser til Golden Bay fra Valletta, Sliema og St. Julians.

Undervannsverden rundt Malta er fantastisk. Foto: Calypso Divers
Undervannsverden rundt Malta er fantastisk. Foto: Calypso Divers Vis mer


Dykking eller snorkling

Malta er viden kjent for sitt klare vann, og sine mange grotter og undersjøiske tunneller. Derfor bør du bli med på en dykketur når du er her. Du trenger ikke ha dykket før for å være med på et introduksjonsdykk. Hvis det høres skummelt ut, kjøp deg snorkleutstyr og utfors fra overflaten. Snorkleforholdene er perfekte ved Den blå lagune, som er nevnt over. Les mer om dykking på Malta i artikkelen Middelhavets dykkeparadis.

Når vinden kommer fra sørøst, blir det ypperlige kiteforhold. Foto: Marte Okkelmo
Når vinden kommer fra sørøst, blir det ypperlige kiteforhold. Foto: Marte Okkelmo Vis mer


Kiting eller surfing

Malta egner seg godt for vannsportentusiaster som trenger litt vind for å utfolde seg. Det kan nemlig blåse en del på Malta, og vinden kommer særlig fra sørøst. Det betyr flotte forhold på østsiden av øya, for eksempel i Mellieha Bay. For deg som heller vil sole deg på stranda, anbefales det å ta en tur til strendene på andre siden av øya (for eksempel Golden Bay eller Ghajn Tuffieha, nevnt over) på dager da det blåser fra sørøst. Her er det mer le.

Frister det med ferske reker i hvitløkssmør? Foto: Marte Okkelmo
Frister det med ferske reker i hvitløkssmør? Foto: Marte Okkelmo Vis mer


Spis ferskt fra havet

Det sier seg selv at sjømaten og fisken er av ypperste klasse på denne øya. Prøv helstekt fisk, rett fra grillen, eller illrøde store reker med hvitløk, og Maltas kjente, og veldig gode brød, et fint surdeigsbrød som serveres på de aller fleste restauranter (jo ferskere og bedre brød, jo bedre restaurant). Det er ikke spesielt billig å gå ut og spise på Malta, men prisene er ikke avskrekkende. Regn med å betale 7-8 euro, cirka 55-65 kroner, for en forrett, mens en hovedrett koster 15-20 euro, cirka 120-160 kroner på restauranter i middels prisklasse.

Her er noen restauranttips:
La Vita de La Vallette, Valletta Waterfront, Valletta (det finnes flere bra restauranter her)
Malata Restaurant, St George's Palace Square, Valletta
Guze Restaurant, Ta’ Xbiex Seafront, Ta’ Xbiex
Barracuda Restaurant, 194 Main Street, St. Julian's
La Dolce Vita Restaurant, 159 St. George's Road, St. Julian's
Il-Kartell Restaurant, Marsalforn, Gozo

Ramla Bay er Gozos flotteste strand. Foto: Marte Okkelmo
Ramla Bay er Gozos flotteste strand. Foto: Marte Okkelmo Vis mer

Malta - Middelhavets magnet

  1. Se bildene fra Malta


En dagstur til Gozo

Gozo er Maltas fredelige landsbyøy. Her er pulsen en helt annen enn på Malta. Gozere er kjent for å være arbeidssomme, men glade i sitt rolige og tradisjonelle øyliv. Gozo er grønnere enn Malta, og har mye mindre turisme. Skal du ta det helt rolig i ferien, er Gozo et godt alternativ (selv om det ikke akkurat er heseblesende tempo på Malta, heller).

Uansett burde du ta deg en dagstur til Gozo. Dra til The Citadel, eller Gran Castillo, som borgen også kalles. Få med deg utsikten over byen Victoria, Gozos hovedstad, og rusle ned til It-Tokk, byens hovedtorg der det holdes marked. En liten tur rundt i de trange gatene rundt torget er også morsomt.

Vil du bade, kan du dra til Ramla beach, på østkysten av øya, mellom Nadur, Marsalforn eller Xaghra. Denne røde stranda er vakker og langgrunn. Det er på denne stranden Odyssevs skal ha kommet i land etter et skipbrudd, og fra hulen sin i åssiden så Kalypso ham, og holdt ham fanget i hulen sin i syv år, før han fikk reise. Du kan svinge innom hulen hennes når du først er i området.

På nett: Visit Malta

Fakta om Malta:

Malta består av tre øyer - malta, Gozo og Comino (sistnevnte har fem innbyggere, så de har en del boltreplass). Malta er et av verdens tettest befolkede land. På rundt 316 kvadratkilometer bor det over 400.000 mennesker.

Hvert år besøker rundt 1,2 millioner turister landet. I tillegg kommer cirka 50.000 cruiseturister på dagsbesøk. Det merkes i Valletta når det ligger 5-6 cruiseskip i havna, og 10.000 dagturister gjør sitt inntog.

Malta ligger sør for Sicilia, omtrendt midt i Middelhavet. Landet var en britisk koloni frem til 1964, og styres i dag av en president. De aller fleste maltesere snakker flytende engelsk. Maltesisk er en arabisk dialekt med låneord fra latin, fransk og italiensk.

Det går ingen direktefly til Malta lenger. Du må fly via en av Europas flyplasser. Billettpriser fra cirka 2.500 kroner.

Se bilder fra Malta her

Denne artikkelen ble første gang publisert i juli 2007.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer