Flyreiser:

Mange vet ikke dette

Dette skiltet forvirrer.

FOTOFORBUD? Nei, dette betyr noe helt annet enn at du ikke kan fotografere i flysetet. Foto: Odd Roar Lange
FOTOFORBUD? Nei, dette betyr noe helt annet enn at du ikke kan fotografere i flysetet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

En flyreise byr på mye informasjon som skal formidles til de reisende. Det kan kanskje bli overveldende mye for førstegangsreisende, mens andre synes det er i minste laget.

Dersom du kikker deg rundt i flyet så vil du oppdage en rekke klistremerker, knapper og symboler, og hvert av dem har en klar hensikt.

Det er ganske kjipt å åpne kjølebaggen og innse at alt du har tatt med har blitt lunkent eller varmt. Hvis det har skjedd med deg er det stor sannsynlighet for at du har pakket den feil! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Mange er ikke klar over hva dette hemmelige trekantsymbolet betyr.

Favorittsete

Andre symboler finnes bare ved et bestemt utvalg seter på flyet. Når det kommer til dette med setevalg, så er det stor forskjell i hvilket sete man regner som sitt favorittsete.

Noen elsker vindusplass, andre sverger til midtgangssete, mens få drømmer om en lang reise på midtsetet.

Trenger du ekstra beinplass så er seteradene ved nødutgangen du skal kikke nærmere på, men det finnes en ulempe du må være klar over før du bestiller dette setet.

Det er sterkt begrenset hva du får ha i setet ved avgang og landing, og det er nettopp derfor SAS har et spesielt klistremerke ved disse radene.

Noen tror det er et kamera med strek over - altså fotoforbud.

Det er det ikke, og pressesjef i SAS, Tonje Sund, oppklarer det hele her.

Det er forbudt

- Dette merket plassert ved nødutgangen betyr «ingen bagasje under setet».

Man kan ikke ha håndbagasje, jakker og liknende på gulvet ved nødutgangen ved avgang og landing. Årsaken da dette kan være til hinder ved eventuell evakuering i en nødssituasjon, forklarer hun.

Det samme gjelder på første rad i flyet.

- I flybransjen vil sikkerhet alltid være første prioritet, slik at man vil finne slike regler om bord som man som passasjer må følge med på - både for sin egen og andre om bords sikkerhet.

Setter du deg ved nødutgangen må både store og små vesker, løse jakker og andre plagg som du ikke har på deg, og alt som ikke får plass i stollomma foran deg plasseres i bagasjehylla når flyet tar av og lander.

Har du et tips om setene i flyet

Har du et tips om setene i flyet

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om setene i flyet? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer