Grilling ute i påskeferien:

– Mange vil bli svært overrasket

Nå advarer ekspertene mot dette i påsken.

BRANNFARLIG: Engangsgrillene er brannfarlige både under bruk og etterpå. Og skaper i tillegg et stort miljøproblem. Foto: Odd Roar Lange
BRANNFARLIG: Engangsgrillene er brannfarlige både under bruk og etterpå. Og skaper i tillegg et stort miljøproblem. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om grillsesongen for de fleste ikke er i full gang ennå, er det mange som «tjuvstarter» med pølsegrilling i påsken.

Og da er engangsgrillen er løsning for flere. Men nå advarer Norsk brannvernforening mot livsfarlige skogbranner og enorme skader som kan oppstå etter uforsiktig bruk av engangsgriller.

Brannvesenet har allerede hatt en rekke utrykninger til skog- og gressbranner etter at tørr vegetasjon har tatt fyr.

Og selv om det har vært nedbør flere steder i løpet av palmehelga, så er det mye død og visten vegetasjon som lett tar fyr når engangsgrillen fyres opp.

Velg underlag med omhu

– Det handler først og fremst om hvor man plasserer grillen når man bruker den. Noen griller har enkle stålbein som medfølger som underlag til grillen. Bruk disse dersom du har muligheten, sier kommunikasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening og fortsetter:

– Det er viktig å ikke sette grillen på skogbunn eller trevirke eller annet som kan ta fyr.

Sett den på steiner, sandbunn, eller annet som ikke tar skade av varmen, er det klare rådet.

Vær også ekstra forsiktig i opptenningsøyeblikket, da åpne flammer kan antenne tørr vegetasjon rundt grillen - og skogbrann eller gressbrann kan være et faktum før du vet ordet av det.

Ta den med hjem

– Mange vil bli svært overrasket når de blir klar over hvor lenge det kan være glør i en engangsgrill, selv mange timer etter at man tror at den er slukket. Derfor er det viktig at man har med en flaske med vann til slukking etter grillingen er avsluttet, eller at man benytter andre vannkilder i nærheten til en skikkelig slukking, sier Tor Erik Skaar.

– Ha med en ekstra plastpose som du kan pakke den brukte engangsgrillen i etter bruk, og ta den med hjem eller til en søppelkontainer. Ikke la grillen ligge igjen ute i naturen.

Dette er forbudt

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.

I perioder uten nedbør øker skogbrannfaren raskt. Særlig tidlig på våren før gresset blir grønt, kan brannfaren være ekstrem. Følg med på skogbrannfareindeksen til Meterologisk Institutt.

Vær klar over at det det kan være store lokale variasjoner

ADVARER: Oslo brann- og redningsetat advarer mot dette. Video: Trond Langøy Vis mer

Dette kan du gjøre

Det er likevel tillatt å gjøre opp ild/tenne bål der det åpenbart ikke kan begynne å brenne.

Med dette menes for eksempel at det ligger snø på bakken, eller at det har vært mye nedbør over lang tid.

Det er viktig å huske på at gnister kan fly langt, og at selv om det er vått og fuktig der man tenner bål, kan det være svært tørt i nærheten.

Bruk godkjente bål- og grillplasser

Mange kommuner tilrettelegger for bålbrenning ved å etablere godkjente bål- og grillplasser. Det er normalt tillatt å bruke disse hele året, og vi anbefaler å bruke disse der det finnes.

Du finner informasjon om hvor disse er på din kommunes nettsider.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer