Mannens machomekka

Pubrunder, kanoner, jagerfly, taxfree, smugling og bikinibabes. Ikke rart gutta stortrives på Gibraltar!

Publisert
Sist oppdatert

Det er middelhavsnatt på Gibraltar. Shakira synger disco over høyttaleranlegget på “The Tunnel”, og damene vrikker på hoftene. Gutta står rundt, og prøver ikke engang å skjule sikkelet i munnvikene.

Gibraltar er fortsatt machoenes territoriene, og det ser ikke ut til å plage ikke jentene det minste. De er vant med å utløse sjalusislåsskamper og vet godt hvordan man kler seg for å provosere innen anstendighetens grense.

Spanglish langhelg

Feststemning på Casemates. Foto: www.photito.com
Feststemning på Casemates. Foto: www.photito.com Vis mer
Gibraltar kan også by på rolige timer på en strand, her på Eastern Beach. Foto: www.photito.com
Gibraltar kan også by på rolige timer på en strand, her på Eastern Beach. Foto: www.photito.com Vis mer


Gibraltar er en av britenes siste kolonier, og den lille klippen ligger fortsatt strategisk til lengst sør i Spania, ved inngangen av Middelhavet. 30.000 mennesker og 230 aper er bosatt her. I tillegg kommer tusenvis av turister innom hver dag. De fleste på dagstur fra Solkysten.

Men Gibraltar er en egen destinasjon som fortjener mer enn en svipptur. En langhelg her fylles fort opp med spennende opplevelser som dykking til skipsvrak og grottebesøk. Dessuten får du innblikk i en unik kultur som insisterer på sin britiske identitet, men som balanserer hårfint mellom spanske og britiske impulser.

Kreative dobbeltløsninger

Jeg har bodd i Gibraltar i flere år, og det slår aldri feil. Venninner på besøk fra Norge synes det er gøy med apene og de britiske butikkene og en tur på pub. Besøkende kamerater derimot, lar seg begeistre fra første sekund. Kanskje ikke så rart, når det første man gjør som turist i Gibraltar er å krysse landingsstripa på flyplassen - til fots.

Taxfree-eventyr og lav pundkurs gjør Gibraltar til et morsomt sted å handle. Foto: www.photito.com
Taxfree-eventyr og lav pundkurs gjør Gibraltar til et morsomt sted å handle. Foto: www.photito.com Vis mer
Ingen sak å finne presang til kjæresten hos Gibraltars mange gullsmeder. Foto: www.photito.com
Ingen sak å finne presang til kjæresten hos Gibraltars mange gullsmeder. Foto: www.photito.com Vis mer

På grunn av plassmangel på klippen, har man tenkt kreativt og mange ukonvensjonelle løsninger er dagligdagse i Gibraltar. Her parkerer du oppå den gamle bymuren, du inntar lunsj i en restaurant som ligger der det for bare fem år siden var hav, og når du er på sightseeing og ser maurernes gamle fort skal du vite at det i dag fungerer som klippens fengsel.


Shop till you drop

Vanligste stopp på turistløypa er Main Street, den koselige gågata hvor restauranter, puber og butikker ligger tett i tett. Latterlig billig tobakk og alkohol er sikre kjøp. Skal du kjøpe elektronikk derimot, bør du ha klare tanker om hva du er ute etter. Jeg har hørt om flere godtroende kunder som har blitt lurt av sleipe salgsmenn.

Når resten av turistene reiser tilbake til spanskekysten igjen, er det lokalbefolkningen som styrer løpet. De brygger te på britisk vis klokken fire, tar seg en ferskbakt scone på for eksempel “House of Saccarellos”, eller en pint på den lokale puben. Er det helg, bør du peile deg inn på den store, åpne plassen som ligger i begynnelsen av Main street. Den heter Casemates, og her er det fullt trøkk fra klokka ni om kvelden.

Levende klippe

Den som vil finne ut mer om Gibraltar, bør ta seg tid til å sette seg inn i militærhistorikken på klippen. Selv er jeg ikke spesielt interessert i hverken kanoner eller krigsstrategi, men akkurat det som skjer og har skjedd på The Rock of Gibraltar er såpass spesielt at det fenger. Her gravde britene ut en omfattende tunnellsystem (de brukte litt sprengstoff, men det meste er gjort med spade) gjennom fjellet. Dette skjedde i 1782 da fransk-spanske styrker angrep klippen.

Militærhistorikken minnes hver lørdag morgen med en prosesjon ned Main Street. Foto: www.photito.com
Militærhistorikken minnes hver lørdag morgen med en prosesjon ned Main Street. Foto: www.photito.com Vis mer


Tunnellene har blitt kalt det mest oppfinnsomme forsvarsverket noensinne, fordi de omformet klippen til en levende festning som klarte å stå imot alle som ønsket seg herredømme over den strategiske beliggenheten ved inngangen til Middelhavet. Ikke uventet ble den første kanonen som kunne skyte nedover også oppfunnet her av de britiske styrkene som ble opphavet til “The Royal Engineers”.

Gibraltars indre

I dag kan man se deler av tunnellene i “The Great Siege Tunnels” på toppen av klippen. Her ser man blant annet det midlertidige sykehuset som ble brukt under krigen, suppekjøkken og skytterhull.

Andre ferder inn i det ukjente Gibraltar er en grottetur ned i en grotte som foreløpig ingen har nådd bunnen av. Den ligger nedenfor det som er kjent som “St Michael's Cave”, en dryppstensgrotte for turister. Turistgrotta er som de fleste andre dryppstensgrotter, død. Fargespillet er artifisielt. Grotta nedenfor derimot, er kun opplyst av klare lyspærer, og alt fra dryppstenene til den underjordiske innsjøen er urørt natur. Ta kontakt med turistinformasjonen for guidet tur ned i dypet. Guidene setter sammen grupper på 7-12 stk, og siden det ikke er så mange som vet om denne muligheten, bør du ringe i så god tid i forveien som mulig. Pris: åtte pund, cirka 80kroner.

Fra Gibraltars Europa Point ligger Afrika og lokker i horisonten. Foto: www.photito.com
Fra Gibraltars Europa Point ligger Afrika og lokker i horisonten. Foto: www.photito.com Vis mer
Tankefull og turistvennlig gibraltarape med Afrika i bakgrunnen. Foto: www.photito.com
Tankefull og turistvennlig gibraltarape med Afrika i bakgrunnen. Foto: www.photito.com Vis mer


Strandløver og løvinner

Vil du bare drive dank på en strand, tør vi påstå at Gibraltar er den middelhavsstranda med færrest turister. Det betyr ikke at strendene er tomme, for hele Gibraltars befolkning installerer seg ved vannet med medbragte parasoller, stoler, bord, treretters lunsj og et utall strandleker.

Det finnes fem strender å velge blant, men Eastern Beach er den morsomste og største. Her paraderer strandløvinnene i siste bikinimote. Sommergarderoben deres rommer gjerne opp mot tredve bikinier! Strandløvene har hår på brystet og gullkors rundt halsen. Latinolooken dyrkes, og posørene henger for det meste i strandbaren Latino´s, eller de sitter på veggen ved veien og følger med på hvem som kommer cruisende forbi med stereoen på full guffe.

Smuglerparadis

Blir du igjen på stranda etter at barnefamiliene har dratt, kan det hende man får med seg litt action blant bølgene. For bare 15 år siden var Gibraltar kjent som et smuglerparadis. Det ble brukt som base for tobakk og narkotika på vei til og fra Spania og Marokko. Idag ser man fortsatt de som gjorde store penger på smuglingen den gang. “Winstongutta”, som de kalles, kjører raske biler, har prangende gullsmykker, sotede vinduer og har fortsatt en finger med i spillet når tobakkspartier skal smugles til Spania. Det involverer alltid en hvit van, mange bokser med tobakk, en speedbåt som dukker opp på signal (lommelykter og walkie talkie) og et par løpegutter som frakter boksene fra til båten. Det hele er stort sett over før man egentlig har skjønt hva som er i ferd med å skje, med mindre bobbiene dukker opp…

Fakta

Husk å ta med pass, du kommer ikke inn i Gibraltar uten!
Turistinformasjon: +350 45000 / +350 74982
På nett: Gibraltar.gi

Komme seg dit
Fly til Malaga, kjør leiebil derfra til Gibraltar. Det tar litt over en time om du kjører A7 (P) betalingsmotorveien. Eventuelt kan man fly til London, og fly fra London direkte til Gibraltar med Easyjet og Monarch.

Sove
Queens Hotel: To stjerner, enkel standard, men sentral beliggenhet ved Main street. Rommene har eget bad og tv, og det koster rundt 500 kroner for et dobbeltrom.
Tel: +350 74000

Caleta Palace: Firestjerners hotell med en noe falmet fasade, men er nyrenovert innvendig. Ligger i idylliske Catalan Bay, 20 minutters gange fra sentrum, og koster omtrent 700 kroner for et dobbeltrom.
Tel: +350 76501

The Rock Hotel: Gibraltars mest fasjonable hotell som har hatt John Lennon og Winston Churchill på gjestelisten. Koster fra 1.200 kroner og oppover per natt. Ligger vegg i vegg med det populære Casinoet.
Tel: +350 73000

Anbefalte stopp på pubrunden

  • Lord Nelson, Casemates - Bra liveopptredener i helgene. God mat og høy stemning på kveldstid.
  • The Star Bar, Parliament Lane - Gibraltars eldste pub har fortsatt sjarm, men er hakket brunere enn sine mer trendy sidestykker på Casemates. Her er det fast klientell, Leeds united og English Breakfast som gjelder, fra klokken syv om morningen.
  • The Tunnel, Casemates - Et av de mest populære utestedene med dansing på bordene og party, party sånn som vi kjenner fra England.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer