Masse tips til bypåsken

Skal du holde deg i byen i påsken? Her er tips til ting å finne på.

Publisert
Sist oppdatert

Ble det ingen hyttetur, sydenferie eller storbyhelg på deg denne påsken?

Kjedelig, synes du kanskje, men du skal vite at du ikke er alene. En undersøkelse i Dagbladet i fjor viste at bare 37 prosent drar på påskeferie - resten av oss holder seg hjemme.

Bor du i en av Norges største byer er en bypåske absolutt ikke å forakte. Det er noe helt spesielt når våren melder sin ankomst, og byen, som vanligvis er full av biler, stressede folk og shoppere, har total hvilepuls.

Hvem trenger klisterføre, utedass og harde hyttemadrasser når man kan kose seg i byen?

Her er tips til hva du kan finne på:

Uteserveringssesongen er i gang! Her fra Aker Brygge. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge
Uteserveringssesongen er i gang! Her fra Aker Brygge. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge Vis mer


Slå deg ned på en utekafé
Påsken kommer tidlig i år, men slik været er nå, virker det som om våren har kommet for fullt (og vinteren var jo bare så vidt innom). Blir det fint vær, er det bare å sette kursen mot en av byens utekafeer for en kaffe, eller kanskje årets første utepils? Husk solbriller, for vårsola er sterke saker.

I OSLO anbefaler vi et besøk på Ekebergkafeen, med panoramautsikt over Oslo og Operaen, som straks er ferdig. Andre alternativer er turistifiserte, men akk så populære, Aker Brygge. Litt mer tigerstadskred får du hvis du heller drar på en av uteserveringene langs Akerselva. Mekka under Doga, eller Riverside på andre siden av elven, for eksempel. Eller Isabella oppe på Alexander Kiellands plass.

I BERGEN er Bryggen et sikkert kort dersom du vil se folkeliv og betale godt for ølet. Mindre turistifisert, men med samme sjønærhet, har Verftet, som ligger ute på Nordnes. Ved Torgalmenningen ligger populære Dickens, som også har en fin uteservering.

I TRONDHEIM kan du slikke sol og supe øl på Solsiden, eller på et av de hyggelige serveringsstedene på Bakklandet. Vær obs på at det i finværet kan bli vanskelig å finne bord!

Gå på kino
Dersom været ikke tillater utekafébesøk, kan du heller gå inn i den mørke kinosalen. Det er mange filmer som har premiere i påsken, og flere av dem er i krimsjangeren. Nye påskefilmer er for eksempel kjærlighetsdramaet "Kjærlighet i koleraens tid", komedien "Lange flate ballær II", grøsseren "The Orphanage", familiefilmen "Spiderwick" eller dramaet "10,000 BC".

Har du ikke fått med deg Oscar-vinnerne "No country for old men", "There will be blood" eller "Om forlatelse", bør du gripe sjansen nå i påsken. For en fullstendig oversikt over kinotilbudet i hele Norge, sjekk ut Filmweb.

Du kan fortsatt gå på ski selv om det blir bypåske (kanskje ikke for bergenserne, da). Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge
Du kan fortsatt gå på ski selv om det blir bypåske (kanskje ikke for bergenserne, da). Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge Vis mer


Ta deg en markatur
Kanskje er det fortsatt skiføre i områdene rundt byen, eller kanskje er det turstøvlene som må dras frem. Uansett, med kakao, kvikklunsj og appelsin i sekken blir turen en suksess, ski eller ikke.

I OSLO må du nok helt nord i Nordmarka for å få skiføre. Ta Gjøvikstoget opp til Harestua eller Grua, og gå på ski derfra. Planlegg turen ved hjelp av Skiforeningens nettsider. Her finner du føremelding, og også info om skistuenes åpningstider.

I BERGEN er man bortskjemt med syv vakre fjell. Det er nok så som så med skiføret, men det går alltids an å ta seg en vandretur i stedet. Alle syv toppene er kanskje ambisiøst, men alle klarer en tur opp til Fløyen og en sving inn i fjellet derfra. Kan avsluttes med noe å bite i på Fløien Folkerestaurant. Se turtips på Fløibanens nettsider.

I TRONDHEIM kan du for eksempel spenne på deg skiene og ta turen via Storheia, som byr på flott utsikt over Trondheimsfjorden, og til Elgsethytta for noe godt å spise. Det er bra skiføre i bymarka nå. For flere turforslag, og føremelding, se nettsidene til Trondhjems Skiklub. Frister det mer å gå på beina, kan du rusle langs Ladestien ved Trondheimsfjorden, enten fra Korsvika eller Rotvoll, til serveringsstedet Vertshuset Strandheim, populært kalt
"Sponhuset".

På to hjul i svingen
Det er bare å dra frem syklene igjen i løpet av påskeferien. Ta vårsjekken ved å sjekke bremsene, smøre kjedet og justere giret. Deretter er det bare å sette i vei.

Gå på museum
Hvis du ikke kan skryte av tremilsturer innover fjellet når du er tilbake på jobb, kan du i hvert fall øke din kulturelle kapital ved å besøke et museum i påsken.

I OSLO kan du bruke en påskefridag på å friske opp kunnskapen om Munch på Munchmuseet, og bruke de 75 kronene du sparer på at museet er gratis i vinterhalvåret på et kakestykke på Café Edvard Munch. Har du barn å aktivisere, kan du dra til Teknisk Museum, der det er mange interaktive opplevelser. Merk at museet er stengt Langfredag og 1. påskedag.

I BERGEN kan du for eksempel se utstillingen om Per Spooks kreasjoner på Permanenten. Akvariet er et sikkert kort dersom du skal finne på noe med barna, selv om dette ikke akkurat er noe museum.

I TRONDHEIM kan du drømme deg tilbake til fordums tider ved å besøke Trondheim Kunstmuseum. Merk at museet er stengt 2. påskedag. Ungene kan få utfordre de små grå på Vitensenteret på NTNU. Merk at museet er stengt 1. og 2. påskedag.

Vil du heller på fjellet? Les disse:
  1. De beste påsketurene
  2. Er du et fjols til fjells?


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer