Corona i Danmark

Massesmitte i norsk feriefavoritt

FHI sier det vil være smitteutbrudd innad i regioner, og at de som reiser må ta høyde for dette.

HØY CORONASMITTE: Hjørring er kommunen i Danmark med flest smittetilfeller den siste uken, melder Dansk Radio. Foto: Skjermdump
HØY CORONASMITTE: Hjørring er kommunen i Danmark med flest smittetilfeller den siste uken, melder Dansk Radio. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dansk Radio melder om at Hjørring kommune er hardt rammet av coronasmitte. Kommuen huser blant annet Hirtshals, hvor Color Line har anløp fra Kristiansand og Larvik. Mange norske barn og ungdom kjenner også Hjørring som arrangementssted for en av verdens største fotballturneringer, Dana Cup.

I løpet av den siste uken ligger smittetallet på 53 smittede per 100.000 innbyggere - som er det høyeste tallet av alle kommuner i Danmark.

- Dette utbruddet viser at vi til tross for lave infeksjonsrater kan vi ikke være sikre. Denne sykdommen sprer seg med en enorm hastighet - og bare én enkelt smittet kan raskt utløse smittekjeder i et samfunn, uttaler den danske helseministeren Magnus Heunicke.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Fra 15. juni ble det som kjent åpnet for å utenlandsreiser til Norden, med de fleste steder i Sverige som unntak.

Hjørring kommune er derimot innenfor områdene i Norden der smittepresset er vurdert å være så lavt at man tillates å krysse grensene inn til Norge uten innreisekarantene.

Vil være smitte innad i regioner

Spørsmålet er så om man bør unngå å reise til områder med høye smittetall, som i dette tilfellet Hjørring kommune.

Vi har spurt Folkehelseinstituttet om hva de anbefaler folk å gjøre, dersom de planlegger reiser til dette området av Danmark i den nærmeste tiden.

- FHI baserer oss på tall fra regioner og gir råd utifra det. Det vil fremdeles være større eller mindre utbrudd innad i regioner, og det må folk ta høyde for når de reiser, lyder svaret fra FHIs fagavdeling via pressevakta.

- Vi har dessverre ikke kapasitet til å svare på spørsmål om alle utbrudd i Norden, legger de til.

Når det gjelder personer i risikogrupper, skriver FHI på sine nettsider under råd om ferie- og fritidsreiser, at hvis smitten øker i samfunnet, bør de med lett forhøyet risiko vurdere om de skal dra på ferie- og fritidsreiser, mens personer med høyere risiko for alvorlig forløp vil frarådes reiser i en slik situasjon.

Dette sier Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementets pressevakt sier til Dinside at hele Danmark er unntatt fra det globale reiserådet som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige.

- Folkehelseinstituttet vil samtidig hver 14. dag oppdatere hvilke områder i Norden som unntas fra krav om karantene ved innreise til Norge, skriver pressevakta til Dinside.

De skriver videre at UD oppfordrer om å følge lokale råd og retningslinjer på stedet man besøker, samt følge med på UDs reiseinformasjon for Danmark.

- Et reiseråd er et råd, ikke et forbud. UD kan heller ikke garantere for at reiser eller opphold er trygge å gjennomføre. Det er opp til den enkelte å vurdere om de skal reise eller ikke, legger UD til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer