Venezia:

Masseturisme: Nytt grep

Innfører nok et tiltak for å begrense den voldsomme turiststrømmen.

MEST POPULÆRE TURISTBYEN I ITALIA: Flere millioner turister besøker Venezia hvert år. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
MEST POPULÆRE TURISTBYEN I ITALIA: Flere millioner turister besøker Venezia hvert år. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den italienske byen, og svært populære turistmålet, tar nok et grep for å begrense masseturismen, skriver nyhetsbyrået AP.

Fra før har lokale myndigheter besluttet å, fra og med 2024, ta fem euro i inngangspenger for turister som er på dagstur. Dette vil gjelde for 29 utvalgte dager mellom april og midten av juli, ifølge nyhetsbyrået.

Nå innfører Venezia et nytt turist-tiltak:

Nemlig å begrense størrelsen på turistgrupper til maks 25 personer.

Dette tilsvarer rundt halvparten av kapasiteten til en vanlig turistbuss, skriver AP videre. De siterer en offentlig uttalelse fra byens myndigheter.

«Skaper forvirring»

De forbyr også bruk av høyttalere som kan «skape forvirring og forstyrrelser», står det i uttalelsen.

Til nyhetsbyrået sier sikkerhetsansvarlig Elisabetta Pesce at de nye grepene tas for å bedre flyten av turistgrupper i byens historiske sentrum, i tillegg til øyene Murano, Burano og Torcello.

Antall sengeplasser for turister i Venezia overstiger antall fastboende. Etter sommeren i år slo fastboende alarm om at de føler seg som utlendinger i eget hjem.

I fjor sommer sank antall fastboende i sentrum av byen for første gang i nyere tid under 50 000.

Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

FN advarer

Trenden med at fastboende flytter, har vart lenge. En av de viktigste årsakene er tung satsing på masseturisme som fører til at byens trange smug og bruer og plasser hver dag oversvømmes av tilreisende.

Alarmen har også nådd UNESCO, som advarer mot uopprettelige skader som følge av klimaendringer og masseturisme.

De sa i høst at Venezia muligens måtte plasseres på verdensarvslistas svarteliste, med mindre myndighetene tok grep for å begrense masseturismen, skrev The Guardian.

To surfere fra Australia fant en ny måte å oppdage Venezia på. Det fikk lokalbefolkningen til å rase. Video: Rødt Kort Vis mer

Første i verden

Venezia er, ifølge egen ordfører, første byen i verden som innfører inngangspenger for dagsbesøkende.

De har stor tro på at tiltaket vil ha effekt, da så mange som fire av fem besøkende til byen er på dagstur, ifølge BBC.

Det vil altså koste 5 euro å gjennomføre slike dagsbesøk, og man er nødt til å booke besøket på forhånd, skriver Reuters. Deretter får man en QR-kode som må vises fram på enkelte inngangssteder rundt om i byens historiske sentrum.

Mer om