Skogbrann på Rhodos:

Måtte rømme: - Mange var redde

Flere titalls tusen er evakuert fra en truende skogbrann som er ute av kontroll på ferieøya Rhodos. Familien fra Nøtterøy måtte løpe nesten seks kilometer langs stranda.

Flere turister blir evakuert fra områder på den greske ferieøya Rhodos grunnet skogbrann. Video: Steinar Kvamme, tipser. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det brenner fremdeles flere steder på ferieøya Rhodos, og myndighetene sendte lørdag ut varsel om evakuering fra to landsbyer og to feriesteder etter at flere branner blusset opp.

Flere reiseselskap har kansellert flyreiser til ferieøya grunnet skogbrannene. Også nærmere 2500 mennesker ble natt til mandag evakuert med båt fra den greske øya Korfu.

Har du tips, video eller bilder? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no

Norske Emilie Syse Engaas fra Nøtterøy - som er på ferie med mannen og sine to døtre på henholdsvis tre og sju år - er blant dem som måtte flykte fra flammene på ferieøya.

STILLE FØR STORMEN: Bildet ble tatt bare en drøy time for hotellet deres begynte å brenne, forteller norske Emilie Syse Engaas. Foto: Privat
STILLE FØR STORMEN: Bildet ble tatt bare en drøy time for hotellet deres begynte å brenne, forteller norske Emilie Syse Engaas. Foto: Privat Vis mer

Hotellet brant

De landet på ferieøya onsdag - og allerede da hadde brannen blusset opp, forteller hun.

- På fredag var det store røykskyer, men vi prøvde å roe oss ned og gikk ut og spiste. Vi fikk beskjed fra Apollo om at de følger lokale retningslinjer og skulle komme tilbake med mer informasjon, sier hun.

Lørdag forverret situasjonen seg imidlertid betydelig:

- På formiddagen ringte jeg Apollo fem ganger, og sa tydelig fra om jeg at ville vekk herfra med familien min. Men klokka 12 gikk vi ned til stranda og så opp på hotellet vårt som begynte å brenne, forteller hun.

Familien får beskjed av hotellets ansatte om å evakuere til stranda. Der var det flere hundre mennesker, forteller Engaas.

Steinar Kvamme (46) viser til Dagbladet TV tilstandene på hotellet der han og familien hans har opphold seg siden de måtte evakuere. Video: tipser Vis mer

- Mange var redde, men vi hadde ikke noe annet valg fordi flammene kom nærmere og nærmere. Vi tok bare med oss det viktigste, som pass, telefon og vann. Da vi kom ned til stranda var det masse røyk og de delte ut munnbind og vann. Brannen kom nærmere og helikoptre fløy over hodet på oss, sier hun og legger til:

- Det begynte å brenne i palmene bak oss og da måtte vi løpe langs stranda. Vi hadde med oss døtrene våre på sju og tre år - alle i badetøy. Vi løp nesten seks kilometer på stranda, og på et tidspunkt var vi usikre på om vi klarer å løpe videre fordi vi var så tett på flammene, sier hun.

DRAMATISKE SCENER: Det var dramatiske scener på ferieøya Rhodos. Den norske familien på fire måtte etterlate bagasjen og flykte langs stranda. Foto: Emilie Syse Engaas
DRAMATISKE SCENER: Det var dramatiske scener på ferieøya Rhodos. Den norske familien på fire måtte etterlate bagasjen og flykte langs stranda. Foto: Emilie Syse Engaas Vis mer

Familien på fire prøvde å beholde roen underveis, forteller hun.

- Jeg tror ikke vi rakk å tenke så mye. Vi fikk beskjed av de lokale at vi må fortsette å gå - aldri slutte å gå. Det var 40 grader og vi måtte gå med munnbind på grunn av røyken, sier Engaas.

- Fullstendig kaos

De ble fraktet til en skole hvor evakuerte kunne oppholde seg.

- Det var varmt og kaotisk. Vi fikk deretter beskjed om at vi skulle bli hentet av busser i regi av hotellet. Det var fullstendig kaos, men vi var heldig som kom oss på en buss tidlig på grunn av små barn, sier Engaas.

Bussen kjørte dem til østsiden av øya og så nordover til Rhodos by. Nå har familien funnet seg et hotell hvor de oppholder seg.

- Vi fant oss noen madrasser og solsenger, og la oss i en hotellbar. Det er mye støy og varmt, men her har vi vært siden, sier hun, og legger til:

- Stemninga på hotellet er ganske kaotisk. Det er litt som å være på en travel flyplass. Folk ligger på madrasser overalt og det er veldig varmt. De lokale er veldig frustrert - de har jo mistet alt.

I BRANN: Lørdag begynte hotellet til Emilie Syse Engaas og familien å brenne. De måtte flykte langs stranda. Foto: Emilie Syse Engaas
I BRANN: Lørdag begynte hotellet til Emilie Syse Engaas og familien å brenne. De måtte flykte langs stranda. Foto: Emilie Syse Engaas Vis mer

Familien håper å fly hjem til Norge så fort som mulig, men stålsetter seg for at de kanskje ikke kommer hjem før onsdag.

- Vi er bare glad vi kom oss gjennom dette. Det har vært tøft å ikke få noe særlig informasjon underveis og ikke føle at vi ble ivaretatt, sier hun og legger til:

- At det skulle eskalere sånn hadde jeg ikke trodd. Det er klart det er slitsomt, og særlig barna er slitne. Vi har heldigvis med oss penger så vi har kjøpt nye klær, men vi har ikke fått dusja. Men vi har det mye bedre nå enn vi hadde på lørdag. Vi har fått mat og drikke, sier Engaas.

Reisebyråene sliter

Flere av reisebyråene - blant annet Apollo - sliter med å finne husrom og flyseter.

- Siden evakueringen har vi jobbet intenst med å forsøke å finne både nye bosteder og ledig flykapasitet hjem. Vi har klart å ordne bosteder for en stor andel av de berørte kundene våre og sendt noen hjem med rutefly, men dessverre ikke alle ennå, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo til NTB.

- Grunnen til at det tar tid er at det er rundt 19 000 evakuerte totalt på øya. Det er den største evakueringen i gresk historie, og det er nesten ingen hotellrom å oppdrive, sier Mørk-Løwengreen.

Hun sier at det har vært en stor utfordring å lokalisere deres gjester, og at de bare kan hjelpe dem som de vet hvor befinner seg. Hun forklarer at mobilnettet har ligget nede, tilgangen på elektrisitet har vært ustabil, og derfor har det vært vanskelig å nå alle på telefon.

- Vår oppfordring nå er: Vent på informasjon fra oss. Ikke dra til flyplassen uten billett. Vi skjønner at dere er utålmodige og frustrerte, men en løsning er på vei, og vårt eneste fokus nå er å hjelpe dere, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer