Med bøker i kofferten

Vi reiser stadig mer, lenger vekk - og over lenger perioder av gangen. Og samtidig med at reiselysten nesten bare vokser - øker også trangen til å få noe mer ut av reisen enn bare brunfarge og minner om Juan Carlos på stranden. Nå vil vi bo i utlandet, om enn bare for et par måneder. Vi viser deg noen av mulighetene.

Publisert
Sist oppdatert
Verden er full av skoleveier. Ønsker du at dette var din?
Verden er full av skoleveier. Ønsker du at dette var din? Vis mer


Det er for tiden 14.957 norske studenter som får støtte av Lånekassen til å studere i utlandet. Det er flest i Australia, Storbritannia, Danmark og USA, men vi reiser også til Latin-Amerika, Afrika - og det finnes til og med en enslig norsk student på Færøyene.

Det naturlige kontaktpunktet om du planlegger en reise til utlandet er ANSA - Association of Norwegian Students Abroad. ANSA jobber både med informasjon om studier i utlandet i forkant av et utenlandsopphold - men driver også velferdsarbeid i de forskjellige landene og fremmer utenlandsstudentenes interesser overfor norske myndigheter.

De fleste som er medlem i ANSA er de som tar hele - eller store deler av utdannelsen sin i utlandet - men organisasjonen er nå også åpen for deg som bare er interessert i å ta mindre enn et år av studiene dine i et annet land.

Kulturstudier tilbyr undervisning i India, Vietnam og Nicaragua i studier som inngår i norske bachelorgrader og kvalifiserer til lån og stipend fra Lånekassen. Selskapet har etablert studiesentre i alle tre landene - og du kan følge undervisning i alt fra et par uker til et helt semester.

Erasmus Montanus

Det er mange forskjellige europeiske og nordiske programmer og støtteordninger for deg som vil lære språk og kultur samtidig med studiene. Erasmus gir støtte til å ta deler av utdanningen din ved et studiested i Europa som er godkjent av ditt universitet eller høyskole. Nordplus gir støtte til delstudier ved andre nordiske universiteter med tilsvarende fagmiljø, og Leonardo da Vinci er programmet for deg som vil ha støtte til arbeidspraksis i utlandet. I tillegg finnes det en rekke andre etablerte fagsamarbeidsordninger for deg som er interessert, for eksempel Nord-Sør utveksling.

Du kan få lån og stipend til en rekke studier i utlandet gjennom Statens Lånekasse for Utdanning. Hvor mye du har rett på kan du lese om her.

Det finnes også en rekke forskjellige språkskoler og studier for deg som har lyst til å ta litt lærdom med hjem i kofferten. Språkreisebyrået har kurs fra 2 - 48 uker, i engelsk, fransk, spansk, tysk, italiensk og russisk. For de litt yngre er det mange muligheter for å booste språkkunnskapene i sommerferien, for eksempel STS Språkreiser
Skjønt - foreldre må være advart om at de risikerer at husets tenåring kommer tilbake fra den franske rivieraen med italiensk aksent på engelsken og et belgisk sugemerke.

Arbeidsutveksling

I motsetning til det mange kanskje tror, er Fredskorpset en organisasjon som jobber for utveksling av ideer, inspirasjon og informasjon mellom nord og sør. Ideen er at det ikke drives veldedighet, men at to arbeidsplasser kan lære av hverandre på tvers av breddegrader og fattigdomsgrenser. I løpet av din tid som fredskorpser (skulle du komme gjennom nåløyet) vil du både få arbeide og lære bort til kolleger i et annet land, som til gjengjeld besøker Norge for å lære bort litt av sin spesialkunnskap.

Det er også mulig å gjøre en veldedig innsats på andre måter og over kortere perioder. For eksempel via selskaper som Atlantis ungdomsutveksling.

Du kan også selvfølgelig også jobbe underveis for å finansiere reisen. Vi har snakket litt med Work and Travel Australia om hvordan du kan jobbe deg rundt "down under" i ett år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer