Med dødelig fisk og kobrablod på menyen

Matkultur er en del av spenningen for globetrotteren, og på matfatet får vi demonstrert at verden er mangfoldig.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I Norge kaster vi oss over lutefisken, gravlaksen og smalahove, men hva slags skrullete retter tygger man i seg i andre land? Her er noen av verdens snåleste matretter.

Trenger ikke reise til verdens ende

Vi kan grøsse over britenes hang til lunken øl og nyrepai, og skottenes skremmende haggis, som egentlig smaker godt selv om det består av sauemage, mel og krydder. Andre kan grøsse over våre smalahove, selv om sauehoder med full øyekontakt også spises rundt Middelhavet og lignende retter inntas mange andre steder.

Disse eksemplene er imidlertid nærmest kjedsommelige sammenlignet med noen av merkverdighetene det er mulig å hive innpå verden rundt.

Etter dette kan vi servere dyret i diverse former for delikate retter. Okseballer, kumage ...
Etter dette kan vi servere dyret i diverse former for delikate retter. Okseballer, kumage ... Vis mer


Spania: Præriens østers kalles de gjerne, i Spania heter det Criadillas. Sikkert godt for den som orker spise etter å ha fortært opplysningene om at dette er okseballer. Finnes også i andre land, som for eksempel USA, der de også kalles Rocky Mountain Oysters. På Island derimot, skremmes gjerne en fersk turist til å spise værballer.

Colombia: Skal du på kino tar du gjerne med deg en spisspose med godter. I Colombia inneholder imidlertid denne spissposen verken lakrisbomber eller sjokoladetrukne karameller. Her kaster publikum seg gjerne over digre grillede eller frityrstekte maur. Mmmm, godt og sprøtt …

Australia: Honning er jo et ord med søte assosiasjoner. I Australia finnes maur som fyller buken med søt nektar. Gourmetmat i følge urbefolkningen, som smatter på insektenes bakparter og fyller munnen med sødme.

Mindre søtladent, men regnet som en av nasjonalrettene i Australia er Vegemite og Marmite. Gjærekstrakt med potent lukt og sterk saltsmak som smøres på skivene.

Hund på bålet - hundekjøtt spises flere steder i Asia. Foto: Øyvind Paulsen Foto: Øyvind Paulsen
Hund på bålet - hundekjøtt spises flere steder i Asia. Foto: Øyvind Paulsen Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Merkelig mat

Har du spist bisarre retter på tur? (Avsluttet)
Ja, ofte og gjerne(29%) 93
Har prøvd, men holder meg helst unna.(27%) 89
Nei, holder meg til McDonalds og lignende(23%) 75
Nei, aldri sett noe slikt(21%) 69
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Malaysia: Asiatisk mat, Malaysia henger ikke etter med godbitene. Men når du får vite hva godsakene faktisk består av, er det ikke sikkert magen blir med på moroa. Mange malaysiske retter inneholder en ingrediens som heter Belachan eller blachan/ngapi-jaw. Vanskelig å få tak i her i landet – pussig syns vi, når vi får vite at dette er tørket rekepasta. Ikke så pussig når vi får vite at stanken er nok til å holde deg borte fra kjøkkenet i ukevis etterpå – selv om smaken altså skal være ytterst delikat.

Kina: Kina kan fremvise en mattradisjon som ligner på lite vi kjenner fra våre trakter. Av de mange merkverdige retter du kan treffe på i Kina, er den røde, blanke geleen godt med på notene. Ser ut som vanlig gele, bare litt mer gjennomsiktig, og dessuten smaker den salt. Hva den er laget av? Ande- eller griseblod …

For grotesk? Prøv deg da på fulle reker. Levende reker svømmer seg godt på en snurr i en bolle med risvin. Når du blir lei av å se på, tar du dem, en etter en, med spisepinner. Inn i munnen, bit av hodet. Yum!


Skroll ned for mer.


Alaska: Alaskas urinnbyggere har på grunn av det harde klimaet vent seg til et kosthold som er fjernt fra hva fintfølende ganer er kjent med. Blubber er kallenavnet. Det høres kanskje morsomt ut, men dette er altså rått fett fra sjøpattedyr.

Tørket fisk - en delikatesse i mange land.
Tørket fisk - en delikatesse i mange land. Vis mer


Japan: Jada, du har lest om Fugu før, men ærlig talt. Det kan jo ikke være noe som er snålere enn å spise mat som faktisk kan ta livet av deg på direkten? Her gjelder det å stole på både kokken og flaksen, eller la det være! Rundt 300 japanere dør hvert år etter inntak av denne fisken.

Papua Ny Guinea: Sagopalmen er vert for sagomarker, som egentlig er ganske store, fete billelarver. En delikatesse, merk deg det. Tre på spidd, og stek som grillpølser. Sprø på utsiden, kremmyk på innsiden. Sagomark spises også på Borneo.

Norge: Olje kokt av torskelever – vi kjenner det igjen fra barndommen - smaken som fyller hele munnen, og den fettete oljen som vokser og vokser i munnhulen, og nekter å bevege seg i retning magesekken. Tran – dårlig tran vel og merke – ikkeno godt i det hele tatt. Bare spør hvilket som helst barn som ikke deltar i Møllers smarte reklamesnutter!

Forberedt på mer? Få med deg hvor de inntar egg med bein på, kupiss og brystmelk!

Mer om spesiell mat

 • I Kina spiser de hund ...

 • De særeste julerettene – slik lager du dem

 • Makaber mat – se rettene som kan skremme vannet av gourmetturisten
 • Fra hot til helvete – vi har testet ekte indisk mat

 • Grotesk mat på menyen – norske spesialiteter skremmer vannet av turistene.

 • Porno testikkelfest i Montana
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer