Med fokus på regnskogen

Fotograf Bo Mathisen har levd med indianerne i 18 dager. Se bilderesultatet på Rådhusplassen i Oslo i sommer.

Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha operert insektegg fra regnskogen ut av beinet, er fotograf Bo Mathisen klar til å vise frem bilder fra sitt besøk i regnskogen.

- Utstillingen vil omfatte omkring 25 store bilder fra mitt oppholdt blant wajápi-indianerne, forteller Mathisen til DinSide.

18 dager i regnskogen

Den 9. mars reiste Mathisen til Macapá, nord i Brasil. Derfra reiste han med bil en dag og med båt to dager for å komme til wajápi-indianernes land. Sammen med kjentmann og tolk Mario, ville fotografen følge indianernes liv i regnskogen med kamera.

Indianerne er bekymret over tyvhogst og inntrengere. Foto: Bo Mathisen
Indianerne er bekymret over tyvhogst og inntrengere. Foto: Bo Mathisen Vis mer
Wajápienes maletradisjon kusiwa, som brukes til kroppsmaling og annen dekorasjon, er anerkjent av UNESCO som del av den immaterielle verdensarven. Foto: Bo Mathisen
Wajápienes maletradisjon kusiwa, som brukes til kroppsmaling og annen dekorasjon, er anerkjent av UNESCO som del av den immaterielle verdensarven. Foto: Bo Mathisen Vis mer
Disse og flere andre av Bo Mathisens bilder fra Amazonas kan du se på Rådhusplassen i Oslo i juni og juli. Foto: Bo Mathisen
Disse og flere andre av Bo Mathisens bilder fra Amazonas kan du se på Rådhusplassen i Oslo i juni og juli. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Hva gjorde mest inntrykk?

- De lever et veldig annerledes liv enn det jeg vanligvis kjenner. Det var fascinerende å se måten de lever på, hvordan de er opptatt av å skaffe mat, hvordan de har hverandre, fellesskap og nærhet til hverandre.

Mathisen bodde sammen med indianerne i regnskogen i 18 dager. Innbyggernes leirer består av oppholdsrom under tak der alle sover og sitter i hengekøyer.

- Man må opp fra bakken. De innfødte sier de aldri sover helt når de er på reise og overnatter utenfor bostedene sine, de er spesielt på vakt for jaguarer og giftige slanger. Jeg så selv en del slanger, så jeg skjønner at det er grunn til å holde øynene oppe. Jeg hørte mange historier om folk som hadde blitt bitt, og møtte blant annet en 13 år gammel jente som hadde amputert armen ved skulderen etter slangebitt.

Les også: Med enveisbillett til jungelen

Selvportrett med kusiwa-malt fjes. Foto: Bo Mathisen
Selvportrett med kusiwa-malt fjes. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Fikk du sove?

- Jeg fikk sove, men det var mye lyder fra jungelen, og ikke minst bråk fra hanene fra omkring 4 om morgenen. Dessuten er det veldig fuktig, og soveposen var småvåt hele tiden. Jeg våknet av at jeg frøs nesten hver natt, og om morgenen var det hauger av kakerlakker inne i alt jeg eide med unntak av hengekøya. Da måtte jeg ta en runde med risting av bager og fotoutstyr, men fikk heldigvis hjelp av den lokale hønemoren og hennes kyllinger, som kom løpende for dagens frokost.

Skremmende

- Det var spesielt å gå rundt i skogen. Følte jeg burde følge nøye med på hvilke planter jeg berørte og hvor jeg satte føttene. Det er helt utrolig at de finner frem til leiren gjennom skogen. Man ser jo bare trær.

- Hva lærte du av besøket?

- Vi vet at mange arter av dyr og planter dør ut hver eneste dag, og ingen har oversikt over hva man mister. Det er skremmende. På den positive siden var det spennende å komme til de som bor i regnskogen, bruker den, og er avhengig av trærne og at vannet er rent.

Les også: En ekte jordomseiler

Savn

En ting er å besøke så fremmedartede kulturer og levesett. Noe annet er det å leve sånn over lang tid.

- Jeg har ikke blitt mindre glad i kjøleskap etter denne turen for å si det sånn. Jeg kunne nok ikke bodd her, men man venner seg vel til det. Jeg føler meg veldig heldig som har fått oppleve dette på ordentlig, ikke å komme som turist, men å få bo midt blant de innfødte, mange dagsmarsjer fra noe som helst annet enn jungel.

Mer fra Brasil

Fotoutstilling

Prosjektet er støttet av Fritt Ords dokumentarfotosatsning, og resultatet kan du nå se som en fotoutstilling på Rådhusplassen i Oslo. Her kan du se omkring 25 store bilder.

Utstillingen åpner torsdag 29. mai klokken 17.30, og skal stå på Rådhusplassen hele juni og juli. Det er gratis å besøke utstillingen.

Mer om miljø og reiser her

Turen inn og ut av indianernes område gikk blant annet med båt. Foto: Bo Mathisen
Turen inn og ut av indianernes område gikk blant annet med båt. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer