Medisinslurv gir flere malariadødsfall

Flere malariadødsfall blant reisende skyldes slurv.

Publisert
Sist oppdatert

Dobbelt så mange briter døde av malaria i fjor i forhold til året før. 16 døde av sykdommen i 2003, mens i 2002 mistet ni briter livet i sykdommen. Rundt 2.000 briter blir hvert år smittet av malaria. Ifølge den britiske avisen Telegraph skyldes dødsfallene at reisende slurver med sykdomsforebyggingen.

- Økningen skyldes dårlig planlegging og en i siste-minuttet-holdning blant britiske reisende, mener doktor George Kassianos ved the Royal College of General Practitioners.

Men også nordmenn slurver med forebyggingen. Ifølge Folkehelseinstituttet registreres det i snitt 85 tilfeller av malariasmittede nordmenn hvert år, og 49 prosent av disse er bosatt i Oslo.

Bieffekter

- Økningen av malariadødsfallene skyldes også at folk frykter malariamedisinen, mener doktor George Kassianos i en uttalelse til britiske Telegraph.

Malariaprofylaksen er ikke uproblematisk. Lariam og Paludrine kan gi bieffekter som mareritt, angst og psykoser.

 • Mareritt eller malaria
 • 1-2 millioner malariadødsfall

  Malaria er en smittsom sykdom som finnes i tropiske og subtropiske områder av Afrika, Asia, og Sør-Amerika. Ifølge Folkehelseinstituttet er sykdommen utbredt i 90 land. Antallet sykdomstilfeller er økende og rundt 300 millioner mennesker rammes årlig. Folkehelseinstituttet anslår at cirka 1-2 millioner mennesker dør som følge av sykdommen og 90 prosent av dødfallene forekommer i Afrika.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer