MEEHIKO, ikke Mexico

En merkelig blanding av ruinas og coca cola, indianere og turister.Tekst og foto: Lene Heiberg

Publisert
Sist oppdatert

Lene Heiberg skal bruke ett år på å reise jorden rundt. Du kan følge hennes reise og opplevelser på DinSide Reise. Klikk her for å lese Lenes presentasjon av seg selv, tips for andre som planlegger en jorden rundt-reise, og beskrivelse av reiseruten hennes.

!Muy triste!

Det var direkte smertefullt å forlate Cuba, både fordi jeg hadde den verste hang-overen og fyllenervene noensinne, og fordi Cuba stjal sjelen min. Jeg gråt den morningen jeg gikk hjem fra avskjedsfesten min på Malecon.

 • Klikk her for å se Lenes bilder fra Mexico.
 • Skroll ned for mer.

  Lene Heiberg i Mexico. Foto: Lene Heiberg
  Lene Heiberg i Mexico. Foto: Lene Heiberg Vis mer

  MEEHIKO, ikke Mexico

  1. Se Lenes mexicobilder
  På guidet tur. Foto: Lene Heiberg
  På guidet tur. Foto: Lene Heiberg Vis mer


  Cancun viste seg å være et skikkelig høl. Jeg skal være rettferdig og innrømme at jeg bare var der i to dager, og at jeg bare var downtown. I hotellsonen bor alle pakketuristene, og de har det sikkert fint i sin egen lille ferieverden. Jeg, derimot, slet med å forholde meg til alt bråket, neonlysene og et hostel uten fungerende vann og do. Derfor hoppet jeg på en av Mexicos ypperlige busser til Merida, en av de viktigste byene i det gamle mayariket på Yucatanhalvøya.

  Merida føltes intim og koselig, og jeg fant en gratiskonsert i Casa de la Cultura (hver onsdag fra ca. klokken 20). Tre forskjellige band spilte en merkelig, men kul, crossover av rock, rap og reggae. Etterfulgt av det lokale deathmetal-bandet, det var mer interessant å se kompisene bange seg i ekstase enn å høre på disse gutta. Jeg er alltid på utkikk etter konserter og livemusikk, jeg har funnet ut at dette er den beste måten å komme i kontakt med de lokale kidsa på. I Havana hang jeg med rappere, og jeg lovet å legge ut noen mp3-filer med musikken til mine venner i Sindikto på nettet. Mexico har tydeligvis en stor reggaescene, i hvert fall i backpackermiljøene.


  Guidet tur - fy fy!

  Okei, jeg innrømmer det, jeg er en elendig backpacker. Jeg hater å bære ryggsekken min, jeg hater endeløs venting på bussterminaler, sove på sovesaler og noen ganger er det deilig at noen passer på meg. Så for 350 pesos fikk jeg van med aircondition, guidet tur til de viktigste områdene i Chichen Itza og lunsj med den vanlige nå-tar-vi-på-oss-kostymer-og-danser-for-turistene opplegget.

  Chichen Itza er en av de mest imponerende ruinene, spesielt den store el Castillo-pyramiden gjorde inntrykk. Folk faller ned fra pyramidene og dør hvert år, så jeg venter til de installerer rulletrapper. At jeg fikk krampe i beina halvveis opp, har ingenting med saken å gjøre ...

  Ruiner i Palenque. Foto: Lene Heiberg
  Ruiner i Palenque. Foto: Lene Heiberg Vis mer

  Mexico er definitivt stedet for de som får frysninger på ryggen av historiens sus, og utgravningene er på langt nær ferdige ennå. Mayaene praktiserte menneskeofringer, og de hadde den noe uvanlige skikken at vinnerne i et spesielt ballspill ble ofret til gudene, som de mente bodde i de underjordiske kildene.


  Palenque - That's good!

  Den lille byen Palenque er svært berømt blant backpackerne, og jeg hørte så mye om stedet at jeg måtte dra og sjekke det ut. For turistene er det ruinene i jungelen utenfor byen som er den største attraksjonen. Det var utrolig vakkert å gå rundt blant pyramidene og ruinene gjemt inne i skogen, men den virkelige grunnen til at backpackerne flokker til Palenque er El Panchan, et område som ligger utenfor byen på vei mot ruinene.

  Jeg bodde egentlig downtown sammen med ei engelsk jente. Etter fire timers happyhour på en bar ble vi med noen folk ut til El Panchan. Det var god stemning der, med reggaeband og flammedansere. Etter hvert begynte det imidlertid å regne. Etter to timer sto jeg med vann til hoftene, det var umulig å få tak i en taxi, og jeg var livredd for at det skulle være slanger i vannet. Så vi fikk tak i nøkkelen til en hytte; problemet var bare at det var fullstendig mørkt, og strømmen var så sterk at jeg var seriøst redd for å drukne. Overalt prøvde folk desperat å berge sko, klær og andre ting som fløt ut av hyttene. Til slutt kom vi oss over til en nokså tørr bar, der bandet spilte videre som om ingenting hadde hendt.

  El Panchan er Mexicos Goa, med fullmoonparties og den samme blandingen av hardcore backpackere som bor der i månedsvis og folk på gjennomfart. Jeg kaller dem globale freakere, disse hardcore backpackerne; de er interessante mennesker, men noen ganger har jeg følelsen av at de er like mye slaver av moten som fjortisene på Karl Johan. De er så opptatt av å være anderledes, at de blir helt like alle sammen.

  Uten magic mushrooms og peyote har jeg problemer med å forstå ting som: - Du må se maisen vokse, man, høre maisen snakke til deg ... Vi endte opp med å gå tilbake til Palenque, 7 km. i regnvær. Som Ryan sa: Han følte seg tryggere på denne veien enn noe annet sted i verden, det var jo El Panchan! Og når noen prøvde å rane ham, så hadde han jo hunden og en machete ... Ryan var forresten veldig oppsatt på å komme seg til Norge, i likhet med så mange andre jeg har møtt på turen hittil .

  San Cristobal de la Casa

  Hvor videre?

  Hvor skal Lene sette kursen videre? (Avsluttet)
  Guatemala(64%) 115
  Mexico City(36%) 65
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

  Jeg har reist så fort den siste uken, at jeg føler meg litt lost. San Cristobal virker som et ålreit sted å chille, men det er kaldt her!! Med to ulltepper hakket jeg tenner i natt, og om dagen trenger jeg genser eller jakke. Chiapas er setet for Zapatistene, i 1994 gjorde de opprør mot undertrykkingen av de lokale indianerstammene. San Cristobal var en av fire byer som ble stormet av Subcommandante Marcos og de andre opprørerne, men de ble kjapt slått ned av militærstyrkene. Fremdeles er det latente uroligheter her, og det er ikke trygt å være på landsbygda etter mørkets frembrudd. Mexico er generelt ikke det tryggeste stedet for enslige backpackere, og jeg vurderer å krysse over til Guatemala ganske snart.


  Dere kan jo hjelpe meg å bestemme meg; skal jeg dra videre til Mexico City (skummelt sted med 20 millioner mennesker!) eller skal jeg dra over til fredelige Guatemala?

 • Klikk her for å se Lenes bilder fra Mexico.
 • Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer