Innbyggerne snakker med et tonefall som til forveksling kan ligne norsk eller svensk, men ordene er danske. Bornholmere bor på en flekk i Østersjøen som geografisk befinner seg langt nærmere Sverige enn Danmark. Kun 1 time og 20 minutter med hurtigbåt skiller landkrabber i den svenske byen Ystad fra øylivet på Bornholm, den raskeste ruten fra fastlandet. Men på tross nærheten til Sverige er det verken svenske turister eller svensk språk som dominerer her. Både flaggfarger, priser og ordbruk sier at vi helt klart befinner oss i det danske dronningriket.
>> Se bilder fra Bornholm
De danske bjerge
De tusenvis av fjortisene som strømmer i land en hverdag i slutten av mai er på vei til leirskole.
- Vi er her for å se bjergene, sier en av lærerne vi treffer på båten mellom Ystad og Rønne.
Bjerge ja, i Danmark. Det kan jo få enhver nordmann med gråstein mellom tærne til å fnise nisselua av seg. Men faktum er at Bornholm blant annet består av gammelt skandinavisk grunnfjell i granitt. Så gammelt faktisk, at selv om det ikke er fjelltopper igjen, så er det bergknauser nok her til at skoleelevene både kan prøve seg på lett fjellklatring og rapellering i vannkanten. Og dessuten nivåforskjeller tilstrekkelig til at selv feriehus i tredje rekke kan ha en smule utsyn. Besøker du Kongemindet på toppen av Rytterknægten, befinner du deg på Danmarks høyeste punkt, 180 meter over havet.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger