Mellom danske bjerge og kritthvit sand

- Jasså, du har vært på besøk hos reservesvenskene? Vår danske kollega presenterer et typisk kallenavn på sine landsmenn i annerledesdanmark. Bornholm er ikke riktig som resten av landet øya tilhører, men trenger ikke være et mindre deilig feriested av den grunn.

Publisert
Sist oppdatert
Fothvil på en benk i Gudhjem. Foto: Karoline Brubæk
Fothvil på en benk i Gudhjem. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Innbyggerne snakker med et tonefall som til forveksling kan ligne norsk eller svensk, men ordene er danske. Bornholmere bor på en flekk i Østersjøen som geografisk befinner seg langt nærmere Sverige enn Danmark. Kun 1 time og 20 minutter med hurtigbåt skiller landkrabber i den svenske byen Ystad fra øylivet på Bornholm, den raskeste ruten fra fastlandet. Men på tross nærheten til Sverige er det verken svenske turister eller svensk språk som dominerer her. Både flaggfarger, priser og ordbruk sier at vi helt klart befinner oss i det danske dronningriket.

>> Se bilder fra Bornholm

De danske bjerge

De tusenvis av fjortisene som strømmer i land en hverdag i slutten av mai er på vei til leirskole.

- Vi er her for å se bjergene, sier en av lærerne vi treffer på båten mellom Ystad og Rønne.

Bjerge ja, i Danmark. Det kan jo få enhver nordmann med gråstein mellom tærne til å fnise nisselua av seg. Men faktum er at Bornholm blant annet består av gammelt skandinavisk grunnfjell i granitt. Så gammelt faktisk, at selv om det ikke er fjelltopper igjen, så er det bergknauser nok her til at skoleelevene både kan prøve seg på lett fjellklatring og rapellering i vannkanten. Og dessuten nivåforskjeller tilstrekkelig til at selv feriehus i tredje rekke kan ha en smule utsyn. Besøker du Kongemindet på toppen av Rytterknægten, befinner du deg på Danmarks høyeste punkt, 180 meter over havet.

Relativt få nordmenn

Norske reisende finner ikke like ofte veien hit som til det øvrige Danmark. Av øyas nesten 1,5 millioner turister kommer kun 70.000 fra Norge. Litt merkelig all den tid det er lett å ta seg hit med bil og båt, og med tanke på at turisme er øyas nest viktigste næringsvei (etter jordbruk).

De som kommer får nyte både flere hundre år gammel bysjarm, kunsthåndverk, matopplevelser og friluftsliv. Mer om dette - se lenkene nedenfor:

>> Bornholms sjarmerende byer
>> Severdigheter på Bornholm
>> Fakta, reise og bo

Mer om Danmark

Tidlig i juni blomstrer rapsen intensgult på Bornholms åkre. Foto: Karoline Brubæk
Tidlig i juni blomstrer rapsen intensgult på Bornholms åkre. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer