Middelhavets dykkeparadis

Ved Malta ligger grottene, korallene og vrakene og venter på deg.

Publisert
Sist oppdatert

Sola skinner fra skyfri himmel, og det knallturkise og krystallklare vannet i Inland Sea i Dwejra på Gozo i Malta lokker til et bad. Men det er ikke bading de rundt 20 personene som står på land har tenkt å bruke timene på.

De skal utforske en helt annen verden - Poseidons rike.

- Dykkingen her er spektakulær, sier Relinde Vet, dykkerinstruktør ved Calypso Divers, mens hun gjør seg klar til å ta med en gruppe dykkere ut på oppdagelsesferd.

Dykkerne gjør seg klar for et dykk i passasjen inn til Inland Sea. Foto: Marte Okkelmo
Dykkerne gjør seg klar for et dykk i passasjen inn til Inland Sea. Foto: Marte Okkelmo Vis mer


De av dere lesere som dykker allerede, vet sikkert at Malta regnes som et av de beste stedene å dykke i Middelhavet. Det er det ekstremt klare vannet som gjør det så bra å dykke her.

Prøvedykk for nybegynnere

Det var nettopp dykkingen som brakte Relinde, som opprinnelig er nederlansk, til Malta. Hun begynte å dykke sammen med faren sin som 15-åring, og sammen dro de til Malta på dykkeferie. Hun ble så oppslukt av dykkingen at hun tok sommerjobb som dykkerinstruktør da hun ble eldre. For seks år siden ble hun dykkerinstruktør på heltid, og flyttet til Gozo.

Relinde forteller at Gozo ikke bare er en dykkerdestinasjon for de erfarne dykkerne. Det finnes flere dykkeområder med grunnere vann som er perfekte for uerfarne dykkere.

George Vella gleder seg til sønnen Benjamin er stor nok til å dykke. Foto: Marte Okkelmo
George Vella gleder seg til sønnen Benjamin er stor nok til å dykke. Foto: Marte Okkelmo Vis mer


Du trenger nemlig ikke ha dykkesertifikat for å dykke. Du kan være med på et prøvedykk som tar deg seks meter under vann. Får du smaken på det, kan du ta et dykkekurs etterpå.

George Vella er sjefen for Calypso Divers, og en av Maltas mest erfarne dykkere. Han får hvert år besøk av mange dykkeglade nordmenn på sitt dykkesenter i den lille kystlandsbyen Marsalforn på Gozo.

Da vi treffer Vella, er han på vei ut for å spise lunsj med sin kone, og lille Benjamin på fire og en halv måned. Han er tydeligvis Georges største skatt, og dykkesjefen gleder seg allerede til å ta ham med på sitt første dykk når han er fem år.

- Bare ikke fortell det til kona! sier jeg.

- Hun vet det allerede, flirer George.

Middelhavets beste

Det finnes flere steder å dykke i Malta. På Gozo er de mest populære Inland Sea, et innlandshav, der dykkerne kan dykke i den naturlige tunnellen ut til havet, og Blue Hole, et 15 meter dypt "hull" under vann, der man kan dykke ned 6-7 meter under en ark og ut i det åpne havet.

- Blue Hole er en helt fantastisk opplevelse man må gjøre flere ganger. Inland Sea er også veldig vakkert, sier Bjørn Inge Molvær, som er en erfaren dykker og filmfotograf.

Han har vært i Malta på dykketur fire ganger, og reiser gjerne tilbake.

- Det ligger dessuten flere vrak utenfor Malta og Gozo, blant annet har de senket et par ferger, og det er også veldig spennende, sier Molvær.

Han mener Malta er en fin destinasjon, og synes dykkingen er bedre her enn for eksempel i Italia eller Tyrkia, der han også har vært på dykkeferie.

- I forhold til fauna er ikke Middelhavet det mest spennende, men det positive med Malta er alle grottene og fjellformasjonene, og det klare, blå vannet. Dessuten er det greit at alle snakker engelsk. Jeg opplever Malta som en rolig plass der det er rent, trygt og skikkelig.

Se Bjørn Inge Molvær og Calypso Divers dykkefilm fra Malta:


På nett: Calypso Divers

Se oversikt over dykkesteder og dykkeskoler på Malta her: PDSA

Hva koster det?

Prisen for en dykkeferie på Malta avhenger av om du reiser gjennom et reiseselskap, eller om du ordner turen selv.

En to-ukers dykkeferie koster fra rundt 8.000 kroner med en norsk operatør. Da er flybilletter inkludert.

I sommer begynte både SAS og Norwegian å fly direkte til Malta. Dermed er det enklere og billigere å komme seg til øyene enn før.

Det finnes mange dykkeskoler på Malta og Gozo. Et prøvedykk koster i underkant av 40 euro, cirka 320 kroner, mens ti dykk koster rundt 200 euro, cirka 1.600 kroner. Erfarne dykkere med sertifikat kan leie utstyr og dykke på egenhånd.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer