Middelhavets ukjente perler

Ikke alle middelhavsøyer er fulle av folk. Her finner du fred og ro selv midt på sommeren.

Publisert
Sist oppdatert

Drar du til Middelhavet i juli og august er du garantert å treffe horder av andre turister. Eller?

Ikke ifølge den britiske forfatteren Charles Arnold, som har skrevet boken Mediterranean Islands, en guidebok til øyene i Middelhavet. I den britiske avisen The Independent trekker han frem de øyene som er minst folksomme, altså øyene der du bør dra for å oppleve fred og ro. Selv i tjukkeste høysesongen kan du finne en fredelig plett på disse øyene.

Les også: Hemmelige middelhavsøyer

I Kroatia

Mljet er kjent for sitt naturreservat, og de vakre klosteret, som du ser her. Foto: www.mljet.hr
Mljet er kjent for sitt naturreservat, og de vakre klosteret, som du ser her. Foto: www.mljet.hr Vis mer

Det kryr av øyer langs Kroatias kyst, så det er ikke så overraskene at flere av dem er rolige oaser selv i juli og august. Øya Mljet har et naturreservat, som er et populært turområde for
gående og syklister. Ellers er øya kjent for sin gode fiskemat, ost og vin. Mljet ligger 1 1/2 times hydrofoiltur fra Dubrovnik.

Sveti Klement er en fin familieøy, fordi det ikke finnes biler her. Mange vannaktiviteter og vakre strender og bukter trekker opp. Øya ligger bare en 20 minutters båttur fra Hvar utenfor Split.

I Hellas

Ikke mye mas og kjas på Tinos, en av Kykladenes mindre turistifiserte øyer. Foto: Wikipedia
Ikke mye mas og kjas på Tinos, en av Kykladenes mindre turistifiserte øyer. Foto: Wikipedia Vis mer


Hellas er det største øyriket i Middelhavet, og dermed finnes det mange rolige og lite turistifiserte øyer her. Alonissos i Sporadene er en fin øy for naturelskere. Sporadene er en marinpark, der dyrelivet er unikt og beskyttet, og her finner du den sjeldne munkeselen. Nærmeste flyplass er på Skiathos, som er en charterdestinasjon. Den ligger en times båttur unna Alonissos.

Tinos er ikke den mest kjente øya i Kykladene, og derfor en fin destinasjon for den som vil finne roen. Tinos ligger en halvtimes fergetur unna Mykonos, og tre timer unna Aten.

Lemnos, nord-øst i Egeerhavet, har flotte strender, og en by som er eldre enn 5.000 år. Øyas hovedstad, Myrina, har et flitt venetiansk fort med utsikt over hele øya og ut til Athosfjellet.

I Tyrkia

På tyrkiske Alibey i Egeerhavet treffer du ikke naboen. Dette er Arnolds personlige favoritt. Foto: Wikipedia
På tyrkiske Alibey i Egeerhavet treffer du ikke naboen. Dette er Arnolds personlige favoritt. Foto: Wikipedia Vis mer


Alibey er den største øya i en øygruppe på 20 øyer utenfor Ayvalik. Alibey, eller Cunda, som de også kalles, ligger ikke så langt unna greske Lesbos. Øya har vakre strender og duftende pinjeskog. Hovedbyen Cunda er full av bratte brosteinsgater og fiskerestauranter.

Les også: Europas skjulte hotellperler

I Italia

Sant'Antioco ligger like utenfor kysten av Sardinia, på den sørvestre siden. Øya er vulkansk med klippestrender. Sant'Antioco er kjent for sin sterke vin. Fra Norge går det charterfly til Sardinia i sommersesongen.

De lipariske øyer er også flotte alternativer i Italia. Les mer om dem her Øyhopping på italiensk

I Frankrike

Porquerolles er bilfri, og et populært stopp for seilturistene. Foto: Hyères Tourisme
Porquerolles er bilfri, og et populært stopp for seilturistene. Foto: Hyères Tourisme Vis mer


Porquerolles ligger utenfor kysten av Provence, og tilhører øygruppen Iles d'Hyères. Øya har flott natur, og fine vandrestier, men ingen biler. Her er det lett å finne sin helt egen lille strand.

Les hele reiseartikkelen hos Independent og se flere middelhavsperler her

Artikkelen ble første gang publisert våren 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer