Middelhavets verdenskjente strand

Kroatias Zlatni Rat er et skikkelig blikkfang, og en magnet for både solslikkere - og kitere.

Slik ser Zlatni Rat ut på en sommerdag i turistsesongen.  Foto: Ivo Pervan/Kroatias Turistråd
Slik ser Zlatni Rat ut på en sommerdag i turistsesongen. Foto: Ivo Pervan/Kroatias Turistråd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv på en tidlig maidag har de ivrigste badegjestene funnet veien til Middelhavets kanskje mest spesielle og kjente strand - Zlatni Rat.

Strandtungen ligger på den dalmatinske ¸ya Braè, like utenfor fiskelandsbyen Bol. Det er f¸rst og fremst stranden med det spesielle utseendet som har gjort Bol til en turistmagnet.

Og vakker, det er den. Men i mai er vannet altfor kaldt til at DinSides utsendte orker å ta en dukkert. 14 grader er ikke nok, selv om det klare, turkise vannet unektelig ser fristende ut.

14 grader er derimot mer enn nok for et tjuetalls kitere, som har funnet veien hit på en dag da termalvinden gir muligheten til luftige svev over krusningene. De fyker forbi, frem og tilbake på strandtungens ¸stlige side. Vi huker tak i en av dem, som har tatt en pause fra strabasene.

Damjan Slapar ligger på rullesteinene mens han holder kiten sin i sjakk, der den river og sliter for å komme fri 10-15 meter oppe i lufta.

- Dette er det aller beste stedet å kite i Kroatia, sier han. Han burde vite hva han snakker om, for han har kitet i seks år.

Slapar er fra Slovenia, i likhet med de fleste andre kiterne som befinner seg her denne maidagen. Han forteller at de er en gjeng som reiser hit hver eneste helg i sommerhalvåret. Fem timers kj¸retur er ingen hindring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.