Middelhavsøyene du ikke vet om

Glem Kreta og Ibiza...

Utsikt over Lipari i Italia. Foto: Mario
Utsikt over Lipari i Italia. Foto: Mario Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om ferie på en Middelhavsøy i sommer? Funderer du på om det skal bli Mallorca, Kreta, Naxos, Hvar eller Sicilia?

Alle disse øyene er flotte ferieøyer, for all del. Men det finnes øyer som er hakket mer ukjente og mindre turistifiserte.

Les også: Strake veien til drømmeøya - øyene du flyr direkte til fra Norge

I denne artikkelen presenterer vi 12 øyer du nesten garantert ikke har vært på. Forvent at de andre turistene i stor grad er fra landet øya tilhører. Noen øyer er litt kronglete å komme seg til, mens andre er ganske lett tilgjengelige.

Foto: Spetses.gr
Foto: Spetses.gr Vis mer


SPETSES, HELLAS

Dette er en liten øy ikke langt fra fastlandet. Her er det restriktive regler for bruk av motoriserte kjøretøy, og dermed tar de fleste bena eller sykkelen fatt når de skal bevege seg rundt på øya. Spetser ser kjent for sin pinjeskog, og det er et nettverk av stier og veier som er populære blant vandrere og syklister. De beste strendene ligger i nærheten av øyas eneste by, Spetses.

Hvordan komme seg dit:
Fly til Aten og ta ferge fra Pireus.

På nett:
Travel-to-spetses.com
Spetses.gr

Foto: Valtur Foto: Valtur
Foto: Valtur Foto: Valtur Vis merMADDALENAØYENE, ITALIA

Rett utenfor Sardinia, ved Costa Smeralda (Smaragdkysten), ligger Arcipelago di La Maddalena, eller Maddalenaøyene. Til sammen består denne øygruppen av syv små øyer (og noen enda mindre), og alle sammen er del av et naturreservat. Her er det altså ingen masseturisme, men velstående romere kommer hit om sommeren for å bo i sommerhusene sine, og det kommer en del turister på dagsturer fra Sardinia, som ligger 15 minutter unna med fergen. Øyene er kjente for sitt klare vann og flotte strender, noen rosa, på grunn av koraller. Et paradis for snorklere og dykkere.

Hovedøya er Isola Maddalena, som er den eneste med en skikkelig by. Drar du hit, kan du leie et feriehus eller bo på et av de små hotellene i byen, for eksempel Hotel Miralonga eller Villa del Parco, eller du kan bo på det luksuriøse hotellresortet Valtur på øya Santo Stefano.

Hvordan komme seg dit:
Både Ryanair og Norwegian flyr til Sardinia fra hhv. Torp og Gardermoen. Ryanair lander i Alghero. En rekke italienske flyselskaper flyr til Sardinia, så hvis du kommer deg til en av de store italienske byene, kan du fly videre med innenriksfly derfra.

På nett:
Italian Tourism
La Maddalena

Foto: Pantelleria Dream
Foto: Pantelleria Dream Vis mer


PANTELLERIA, ITALIA

Ikke så lett tilgjengelig, men en spennende destinasjon. Pantelleria ligger mellom Sicilia og Tunisia, en fire timers fergetur fra mafiaøya. Dette er en vulkansk øy, med varme kilder og gjørmebad, og ikke øya for deg som liker lange sandstrender. Den mest kjente varme kilden er Venussjøen, som ligger i innlandet. Naturen er dramatisk, og fra det høyeste fjellet, Monte Gibele, som rager 700 moh., kan du se helt til Tunisia. Mang en kjendis har forelsket seg i Pantelleria. Både Gérard Depardieu og Giorgio Armani har feriehus her.

Tar du turen hit, kan du kan for eksempel bo på Mursia Hotel, eller det eksklusive hotellet Pantelleria Dream.

Hvordan komme seg dit:

Fly til Trapani med Ryanair fra Torp, og videre med flyselskapet Meridiana til Pantalleria. Eventuelt flyr du til Roma med SAS eller Norwegian, og videre med Alitalia eller Blu-express derfra. Det går også an å ta ferge eller hydrofoil fra Trapani. Mer info hos Thinksicily.com.

På nett:
Pantelleria.it
In Italy Online
Pantelleria Island

Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo Vis mer


DE LIPARISKE ØYER, ITALIA

Disse syv vulkanske øyene ligger i Det tyrrenske hav, nord for Sicilia. Hovedøya er Lipari, og det er her du bør bo under ferien. Herfra kan du reise på båtutflukter til de andre øyene - Vulcano, med sitt store vulkankrater og svovelgjørmebad, Stromboli, som fortsatt har en aktiv vulkan, eller Panarea, der fiffen fra Roma har feriehus, og fester i august.

Ingen grunn til å bestille hotellrom før du kommer, så lenge du ikke drar hit i høysesongen i august, når øyene er fulle av italienere på ferie. Ellers i sesongen fungerer det som i Hellas; nede ved kaia står utleierne klare til å vise turistene husrommet de kan tilby.

Hvordan komme seg hit:
Det finnes ingen flyplass på noen av øyene, så du må ta båten enten fra Napoli, eller Milazzo eller Palermo på Sicilia. SAS Braathens flyr direkte Oslo-Napoli. Lufthansa flyr til Palermo fra Oslo via München. Ryanair flyr til Palermo fra London (her må du kjøpe separate billetter Torp/Haugesund-London og London-Palermo).

Fergeselskapet Medmar, SNAVog Siremar har ruter mellom Napoli og De lipariske øyer. Det samme har fergeselskapet USTICAlines, som også har ruter fra Palermo.

På nett:
In Italy Online
Italian Tourism
Arcipelago Eolie
Lipari.com

Les mer om øyene: >>Øyhopping på italiensk

Ramla Bay på Gozo. Foto: Marte Okkelmo
Ramla Bay på Gozo. Foto: Marte Okkelmo Vis mer


GOZO, MALTA

Malta er ikke så ukjent for oss, og mange ungdommer reiser hit for å gå på språkskole. Men vi vil heller konsentrere oss om naboøya Gozo, der tempoet er roligere, og turistene færre. En halvtimes fergetur fra vestsiden av Malta tar deg til Gozos viktigste havn, Mgarr. Dette er en av øyas 16 landsbyer, og den eneste med fritidsbåthavn. Mellom Gozo og Malta ligger for øvrig den bittelille øya Camino, som er verdt en dagstur. Både Malta og Gozo er populære destinasjoner for dykkere, på grunn av det klare vannet. Ellers er den grønne øya Gozo flott for turvandring.

Hvordan komme seg dit:
Gozoreiser og Maltatours selger pakketurer hit. Vil du reise på egenhånd, kan du fly direkte til Malta fra Oslo med Air Malta. Fra Maltas flyplass kan du kjøre med helikopter over til Gozo. Alternativt tar du fergen fra Cirkewwa til Mgarr.

Les også: Hotellanmeldelse av Kempinski Hotel San Lawrenz Gozo

På nett:
Visit Malta
Island of Gozo
Gozo.com

Foto: Star Tour Foto: Star Tour
Foto: Star Tour Foto: Star Tour Vis mer


MENORCA, BALEARENE

Menorca er heller inget ubeskrevet blad, men kommer ofte litt i skyggen for naboøya Mallorca. Men Menorca er en perle, med 140 badebukter og strender, og en flott natur, som i stor grad er fredet. Hovedstaden er Mahón som har vært en viktig havn i lange tider, siden den har en av verdens største naturlige havner.

Menorca er kjent for sitt gode kjøkken, særlig sjømaten og hummeren. Øya har også andre spesialiteter som ost og gin. Det hevdes at det var her majonesen ble oppfunnet, men her er en del andre land uenige.

Hvordan komme seg dit:
Du kan fly med charterfly eller rutefly (Norwegian) til Mallorca og ta ferge derfra til Menorca.

På nett:
Visit Menorca
Menorca - Illes Balears

Foto: Le Mas du Langoustier Foto: Le Mas du Langoustier
Foto: Le Mas du Langoustier Foto: Le Mas du Langoustier Vis mer


ÎLES D'OR, FRANKRIKE

Gulløyene, eller Les Îles d'Hyéres, som de også kalles, ligger utenfor kysten av Provence, og består av øyene Ile de Porquerolles, Ile du Levant og Ile Port-Cros, pluss et par småøyer til. Porquerolles og Port-Cros er begge nasjonalparker og derfor mye roligere enn Levant, som er mye mer turistifisert, og populær blant naturister. Landskapet på øyene er dominert av klipper, bukter og sandstrender. Porquerolles og Port-Cros har kilometerlange stier som tar deg rundt på øyene og til strender du bare kan komme ved å bruke bein eller båt.

Liker du luksus kan du bo på Le Mas du Langoustier, som ligger på Porquerolles. Rimeligere alternativer er Hotel Le Manoir på Port-Cross.

Hvordan komme seg dit:
Nærmeste flyplass ligger i Nice. Hit flyr Norwegian og SAS. Fra Nice går det buss eller tog til Hyères. Båtene går fra tuppen av halvøya Giens, like utenfor Hyères.

På nett:
Hyéres Les Palmiers
Conde Nast

Foto: Villa Vilina Foto: Villa Vilina
Foto: Villa Vilina Foto: Villa Vilina Vis mer


LOPUD, KROATIA

Kroatia har flust av øyer, og har blitt et populært ferieland for resten av Europa de siste årene. Lopud ligger 16 kilometer nordøst for Dubrovnik, men er milevis unna masseturismen. Her er det ingen biler, de 200 øyboerne klarer seg uten. Øya har fantastiske strender, men er liten, så foruten å bade og sole seg er det ikke så mye annet å gjøre der. Er du ute etter en totalt avslappende ferie er Lopud et godt valg. Og blir det for rolig tar det under en time å komme seg inn til Dubrovnik med fergen.

Drar du til Lopud kan du for eksempel bo på Villa Vilina, et gammelt kloster som er blitt hotell. Det finnes en rekke andre små hoteller og pensjonater å velge mellom. Se nettsidene under for mer info.

Hvordan komme deg dit:
Fly til Dubrovnik med Norwegian og ta fergen derfra ut til øya.

På nett:
Lopud.nl
Dubrovnik Guide

Foto: Photo Croatia Foto: Photo Croatia
Foto: Photo Croatia Foto: Photo Croatia Vis mer


SUSAK, KROATIA

Nord i Kroatia, sør for Pula, ligger Susak, som er enda mindre kjent enn Lopud, og spesiell på to måter. Øya er omkranset av sandstrender og klart vann, og øyboerne snakker en helt spesiell dialekt det er vanskelig for fastlandskroater å forstå. Øya er bilfri, så skal du mellom de to landsbyene må du traske. Fire restauranter serverer deg fersk sjømat. Ellers er det et par kirker, og det er det. Øyas beboere har sin egen spesielle nasjonaldrakt, som for jenter ser ut som en bunad i knæsje farger med kort ballerinaskjørt i stedet for fotsidt skjørt.

Sjekk ut leilighetene Skrivanic leier ut. Nettsiden gir også litt info om øya.

Hvordan komme deg hit:
Fra Oslo kan du fly til Rijeka med Norwegian. Derfra tar du fergen til Susak med selskapet Jardolinija. Turen tar cirka tre timer.

På nett:
Island of Susak

Foto:Apollo Foto: Apollo
Foto:Apollo Foto: Apollo Vis mer


TILOS, HELLAS

Det er vanskelig å velge mellom Hellas' mange øyperler. Tilos ligger mellom Kos og Rhodos, og er øya for deg som liker det tradisjonelle Hellas. Her bor 300 mennesker, og ti ganger så mange geiter. Tempoet er svært rolig, så dette er ikke stedet for deg med lopper i blodet. Ikke så mange turister finner veien hit, så det er gode muligheter for å finne en liten strandvik og ha den helt for deg selv (kan jo hende noen geiter stikker innom, da). Øya har tre landsbyer, den største er Livadia.

Hvordan komme deg hit:
Apollo har charterturer til Tilos. Dersom du heller vil dra på egenhånd, kan du ta et charterfly til Rhodos, og båten derfra til Tilos. Du kan også fly til Aten og ta ferge derfra.

På nett:
Tilos Holidays
Tilos Travel

Foto: Aegialis Hotel Foto: Aegialis Hotel
Foto: Aegialis Hotel Foto: Aegialis Hotel Vis mer


AMORGOS, HELLAS

Helt øst i Kykladene ligger denne øya, som sikkert ikke er en hemmelighet for hellasentusiastene. Har du sett filmen The Big Blue? Den ble filmet her. Amorgos er svært vakker, med flotte strender, klart vann - og selvsagt gode dykkemuligheter. Øya er også et eldorado for vandrere. Oppe i fjellene ligger det gamle landsbyer, men det flotteste turmålet må være klosteret Chozoviotissa, som ligger ytterst på en klippe 300 meter over havet.

En kilometer utenfor Aegiali ligger Aegialis Hotel med flott utsikt over bukta. En oversikt over flere hoteller finner du på nettsidene listet under.

Hvordan komme seg dit:
Det finnes ingen flyplass på øya. Den nærmeste ligger på Naxos, som er en tre timers fergetur unna. Du kan også fly til Aten eller Santorini og ta ferge videre derfra. Fra Aten tar det vel åtte timer, fordi båten skal innom alle de andre kykladiske øyene først. Finn flybilletter til en av flyplassene gjennom vårt restplassøk.

På nett:
The Greek Travel
Amorgos Island

Chiaia di Luna på Ponza. Foto: Wikimedia Commons
Chiaia di Luna på Ponza. Foto: Wikimedia Commons Vis mer


PONZA, ITALIA

Ponza ligger mellom Roma og Napoli, og er en vulkansk øy på 7,3 kvadratkilometer, karakterisert av klipper og knallblått vann. Øya er full av bukter du enten må ha båt eller gå for å komme til. Her møter du flest romere og napolitanere på ferie. Ponza er stedet for å bade, sole seg, utforske noen av naboøyene (Ponza er en av seks øyer totalt i det tyrrenske hav - de kalles De pontiske øyer), spise god mat og slappe av.

Hvordan komme seg dit:
Fly til Roma eller Napoli og ta ferge eller hydrofoil fra Terracina, Formia eller Anzio.

På nett:
Ponza.com

Merk! Flere av øyene i denne artikkelen er presentert i en tidligere artikkel om de "hemmelige" Middelhavsøyene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer