Midtsetekravet på fly vurderes på nytt

Helsemyndighetene vil se på veilederen for luftfart der det blant annet kreves at det er ett tomt sete mellom flypassasjerer som ikke tilhører samme husstand.

MIDTSETE: Helsemyndighetene sier de vil revurdere midtsetekravet på fly.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
MIDTSETE: Helsemyndighetene sier de vil revurdere midtsetekravet på fly. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) påpeker at Norge var tidlig ute med en veileder for smittevern i luftfarten og sier til Bergens Tidende at han mener dette var viktig for at det skal være trygt å fly.

– I sommer skal mange feriere i eget land, og da trenger vi et godt og trygt flytilbud. Helsemyndighetene, som sitter på fagkompetansen, ser nå på veilederen og vurderer en harmonisering med Easa. Tiltak som følge av en eventuell harmonisering vil vi i så fall komme tilbake til, sier han.

Siden 28. april har kravet fra norske myndigheter vært at det skal være ett tomt sete mellom flypassasjerer som ikke tilhører samme husstand.

Nylig kom FNs luftfartsorganisasjon ICAO med sine retningslinjer for å begrense smittespredning om bord på fly. Tomme midtseter er ikke en del av anbefalingen deres.

Luftfartsekspert og førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI frykter for flyselskapene om den særnorske midtseteblokkeringen fortsetter.

– Når de klager sin nød og sier at det ikke er mulig å drive kommersiell flytrafikk, så har de 100 prosent rett. Det er ikke noe sutring, det er sånn det er. Hvis vi ser kortsiktig på det, så er det helt katastrofe, sier han til NRK.

Kan føre til høyere priser

Forrige uke skrev Dinside om stor pågang og høye priser på flybilletter i sommer. Blant annet uttalte pressesjef i SAS Norge, John Eckhoff, at hvis de ikke får fylt alle setene vil det kunne føre til høyere priser enn vanlig.

- Per nå er det en stor utfordring for de norske flyselskapene at vi ikke kan fylle midtsetene, som følge av myndighetenes veileder for smittevern i luftfarten. Blokkert midtsete er et særnorsk fenomen, og betyr i praksis at vi kan fly med maks to tredeler av det antall passasjerer vi har plass til. Altså: Dersom dette tiltaket forsvinner, øker også kapasiteten med en tredel. Det ville gjort det lettere for oss å håndtere en økende etterspørsel. Uten midtsete blir flyene dessuten fortere fulle og dersom denne regelen vedvarer, kan det bety høyere billettpriser enn vanlig i sommer - i alle fall på enkelte strekninger, uttalte Eckhoff til Dinside forrige uke.

Og heller ikke Widerøe eller Norwegian har planer om å øke kapasiteten innenlands i sommer, men Norwegian sier til Dinside at de vurderer situasjonen fortløpende og at det kan bli endringer dersom reiserestriksjonene letter og etterspørselen øker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer