Smitte i Spania, Sverige, Danmark, Hellas, Tyrkia …

Milevis unna gulmerking

Smitten i Europa er fortsatt høy, og ingen land kvalifiserer for gulmerking. Verst er det på Kypros, etterfulgt av Sverige.

VERST I EUROPA: Kypros, her representert ved Ayia Napa, har det høyeste smittetrykket i Europa akkurat nå. Landet er låst ned og innbyggerne får bare forlate boligen én gang om dagen. Foto: Shutterstock/NTB
VERST I EUROPA: Kypros, her representert ved Ayia Napa, har det høyeste smittetrykket i Europa akkurat nå. Landet er låst ned og innbyggerne får bare forlate boligen én gang om dagen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

27 prosent av oss regner med at det blir en ferie til utlandet i sommer. Det kom frem i en undersøkelse utført av Innovasjon Norge denne uken.

Men drømmen om utenlandsferie ser fortsatt ut til å være et godt stykke unna.

Ser vi på de ukentelige smittetallene fra ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) for de to foregående ukene, er det ingen land som kvalifiserer til gulmerking, altså der man har anledning til å reise uten å gå i karantene ved hjemkomst.

Kypros verst

I oversikten under har vi trukket frem 15 europeiske land som vi anser som ganske ferieaktuelle for nordmenn i «normale» tider. Blant dem er det Kypros som har det største smittetrykket, med over 1200 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, ikke langt unna det dobbelte av neste land på lista. Faktisk har landet det største smittetrykket i hele EU/EØS-området.

For Kypros' del har smitten vært økende de siste ukene - i forrige uke var tallet 962 per 100.000, mens det uka før var 774.

Ifølge Flysmart24 har myndighetene på Kypros iverksatt en rekke tiltak for å få bukt på smitten. Landet er nå nedstengt frem til 9. mai med portforbud mellom 21 og 05, og samlinger av folk er forbudt. Det kanskje mest ekstreme tiltaket er at folk kun tillates å forlate boligen sin én gang om dagen, og at man må varsle om det per SMS. Alle butikker er stengt, med unntak av matbutikker og apotek.

For den som drømmer om ferie i Tyrkia, som foreløpig ikke vurderes for gulmerking av norske myndigheter siden de står utenfor EØS, er smittetallet svært høyt også der om dagen. I går innførte myndighetene full lockdown, melder BBC, og smittetallet er på 832 per 100 000 innbyggere, ifølge Ourworldindata. Andelen positive tester er også svært høy - de siste dagene har den jevnt ligget så høyt som 17-19 prosent.

Ingen gule land

Som du ser av diagrammet under er Sverige blant landene med størst smittetrykk, omtrent på par med Kroatia.

Selv landene med minst smittetrykk, Island og Finland, har godt over 25 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager, indikert med gul stiplet linje i diagrammet. 25 er grensa norske myndigheter har satt for å gulmerke landene - riktignok i kombinasjon med andre aspekter som andelen positive tester (<5 prosent) og den slags.

Få gule regioner

Norske myndigheter har valgt å dele opp våre naboland i regioner, slik at de kan vurderes spesifikt i stedet for at hele landet vurderes under ett. Blant annet gjorde det at enkelte svenske len var gulmerket i perioder i fjor, til glede for hytteeiere og grensehandlere.

Nå ser det imidlertid blodrødt ut – selv regionen med minst smitte, Västerbotten, har ifølge svenske Folhälsomyndigheten 484 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, altså nesten fire ganger så mye som i Norge sett under ett.

Covid-19-smitte i Europa uke 15 og 16, på regionsnivå. Foto: ECDC
Covid-19-smitte i Europa uke 15 og 16, på regionsnivå. Foto: ECDC Vis mer

I kartet over ser du smittenivået for de siste 14 dager regionsvis i europeiske land. Det er bare noen veldig få regioner som har færre enn 20 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, blant annet tre regioner i Finland.

Andre er i også i nærheten, som Valencia i Spania, men der vurderes landet i hvert fall foreløpig under ett av norske myndigheter, og ikke på regionsnivå.

Jobber med vaksinepass

Europeiske myndigheter jobber nå med å innføre vaksinepass, altså der de som er fullvaksinerte, har gjennomgått covid-19-sykdom eller nylig har testet seg negativt kan dokumentere nettopp dette.

Akkurat hvordan vaksinepasset vil fungere er foreløpig ikke vedtatt, men det kan åpne for at vaksinerte vil kunne krysse grensene og slippe karanteneordninger – på tross av høye smittetall.

De som har tatt sjansen og bestilt utenlandsferie i sommer, løper en stor risiko. Dersom reisen er bestilt mens landet har vært rødmerket, og det fortsatt er rødmerket når reisen skal starte, vil ikke reiseforsikringen gjelde – hverken med tanke på avbestilling eller hjelp dersom noe uforutsett skulle skje på tur.

Husk også at selv en gulmerking fra norske myndigheter ikke betyr at det er fritt frem. Landet man ønsker å reise til kan ha regler som umuliggjør en ferie, eller som gjør at mesteparten av ferien må tilbringes i karantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer