Smitte i Spania, Sverige, Danmark, Hellas, Tyrkia …

Milevis unna gulmerking

Smitten i Europa er fortsatt høy, og ingen land kvalifiserer for gulmerking. Verst er det på Kypros, etterfulgt av Sverige.

VERST I EUROPA: Kypros, her representert ved Ayia Napa, har det høyeste smittetrykket i Europa akkurat nå. Landet er låst ned og innbyggerne får bare forlate boligen én gang om dagen. Foto: Shutterstock/NTB
VERST I EUROPA: Kypros, her representert ved Ayia Napa, har det høyeste smittetrykket i Europa akkurat nå. Landet er låst ned og innbyggerne får bare forlate boligen én gang om dagen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

27 prosent av oss regner med at det blir en ferie til utlandet i sommer. Det kom frem i en undersøkelse utført av Innovasjon Norge denne uken.

Men drømmen om utenlandsferie ser fortsatt ut til å være et godt stykke unna.

Ser vi på de ukentelige smittetallene fra ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) for de to foregående ukene, er det ingen land som kvalifiserer til gulmerking, altså der man har anledning til å reise uten å gå i karantene ved hjemkomst.

Kypros verst

I oversikten under har vi trukket frem 15 europeiske land som vi anser som ganske ferieaktuelle for nordmenn i «normale» tider. Blant dem er det Kypros som har det største smittetrykket, med over 1200 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, ikke langt unna det dobbelte av neste land på lista. Faktisk har landet det største smittetrykket i hele EU/EØS-området.

For Kypros' del har smitten vært økende de siste ukene - i forrige uke var tallet 962 per 100.000, mens det uka før var 774.

Ifølge Flysmart24 har myndighetene på Kypros iverksatt en rekke tiltak for å få bukt på smitten. Landet er nå nedstengt frem til 9. mai med portforbud mellom 21 og 05, og samlinger av folk er forbudt. Det kanskje mest ekstreme tiltaket er at folk kun tillates å forlate boligen sin én gang om dagen, og at man må varsle om det per SMS. Alle butikker er stengt, med unntak av matbutikker og apotek.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer