Mindre smitte enn i Norge nå

Det er flere land som har mindre smitte enn i Norge - og som likevel er merket røde.

MINDRE SMITTE - LIKEVEL RØDT: Tyskland er et av landene som har mindre smittetrykk enn Norge akkurat nå, men som fremdeles er merket rødt i norske myndigheters smittekart. I Tyskland er smittetrykket nå på 23,7 per 100.000 siste 14 dager - mens det norske tallet er 28,6. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
MINDRE SMITTE - LIKEVEL RØDT: Tyskland er et av landene som har mindre smittetrykk enn Norge akkurat nå, men som fremdeles er merket rødt i norske myndigheters smittekart. I Tyskland er smittetrykket nå på 23,7 per 100.000 siste 14 dager - mens det norske tallet er 28,6. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Torsdag endret norske myndigheter igjen Europa-kartet og nå er det kun fem land samt noen regioner i Sverige og Finland, som er gule.

Fra og med midnatt natt til lørdag 19. september, er disse landene også røde:

Estland, regionen Södra Savolax (Etelä-Savo) i Finland samt til regionene Sjælland og Nordjylland i Danmark. Dermed er hele Danmark blir rødt.

Også Polen er satt i rødt, på tross av at smittetallet der er lavere enn det myndighetene anser som grensa. Dette forklarer myndighetene med stigende smittetall de siste dagene, mye reiseaktivitet fra Polen til Norge og flere importtilfeller.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Fra og med 19. september fjernes også innreisekarantenen for Island og Liechtenstein, som går fra rødt til gult på smittekartet.

Island og Polen har for øvrig samme smittetall siste 14 dager, ifølge det europeiske smittevernbyråets offisielle tall per 17. september.

Du må imidlertid merke deg at det kan være innreiserestriksjoner for nordmenn i utlandet, selv om norske myndigheter har satt landene til gule:

Både Litauen og Latvia har for eksempel satt begrensninger for nordmenn på grunn av de høye norske smittetallene - og du må i karantene i landene dersom du velger å reise.

Det samme gjelder nylig gule Island:

Du må enten la deg teste to ganger i løpet av de første fem dagene og oppholde deg i karantene inntil resultatene av den andre testen foreligger, eller gå i 14 dagers karantene ved ankomst.

Lavere smitte enn Norge

Smitten er økende i Europa, og også i Norge. Siste døgn, som er per midnatt natt til fredag, er det meldt om 146 nye tilfeller i Norge, og 105 dagen før.

På de siste registreringene hos det europeiske smittevernbyrået ECDC, har Norge et smittetall på 28,6 nye tilfeller per 100.000 innbyggere i siste 14-dagersperiode.

Dette smittetallet må være under 20 for at norske myndigheter kan merke land gule - som betyr at det ikke er pålegg om innreisekarantene ved retur til Norge. Det er også andre kriterier som vurderes - dette kan du se mer om lenger nede i artikkelen.

Men det er mange flere land som har lavere smitte enn det vi har i Norge nå - selv om det kun er fem land, pluss regioner i Sverige og Finland, som er merket gule på det norske smittekartet.

Som du kan se av tabellen nedenfor:

Både Tyskland, Polen, Bulgaria og Estland har lavere smitte enn Norge ifølge de siste offisielle smittetallene fra ECDC.

Disse landene har lavere smitte enn Norge nå:

Land Nye smittede per 100.000 siste 14 dager Gult/rødt
Norge28,6Ingen
Tyskland23,7Rødt
Polen19Rødt
Bulgaria27,7Rødt
Finland10,7Delvis gult
Litauen17,3Gult
Estland25,7Rødt
Island19Gult
Kypros6,1Gult
Latvia4,2Gult
Liechtenstein7,8Gult

(Tall fra ECDC per 18. september 2020. De oppdateres daglig mellom kl. 06 og 10)


Kriteriene for gule/røde land

For europeiske land som er merket røde, samt land utenfor EØS/Schengen, er det pålagt 10 dagers innreisekarantene ved retur til Norge. Land som er merket gule, er unntatt karanteneplikten.

Kriterier for unntak fra karanteneplikten er mindre enn 20 bekreftede tilfeller per 100.000 innbyggere siste to uker (14 dagers insidens), og mindre enn 5 % positive prøver i snitt per uke siste to uker. I tillegg blir det gjort en helhetsvurdering.

Du kan lese alt om reglene for karantene her, også om du kan være særskilt unntatt fra den generelle innreisekarantenen.

Vil ha grense på 50

Europakommisjonen har nylig foreslått å innføre felles regler for EU.

Forslaget omfatter et felles fargekart for at det skal bli lettere å se hvor det er høy smitterisiko og lettere for folk å forstå reiserådene som gis.

De foreslår også et samordnet system med tanke på reiser for folk som kommer fra røde regioner, for hele regionen.

Dersom EU-kommisjonens forslag går igjennom, kan det åpne for mer karantenefrie reiser for EUs innbyggere. Et av forslagene er at man skal kunne reise karantenefritt mellom land som har under 50 nye smittede per 100.000 innbyggere.

Dette ville bety at det blant annet ville blitt åpnet for karantenefri ferdsel til populære Hellas og Italia.

Bent Høie bekrefter at Norge er med i dialogen om nye regler.

Offisielt reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for.

Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet fram til 1. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer