Mister vi Norges siste villmark?

Turistene strømmer til Norges mest sårbare naturområde. Vil det skape problemer på Svalbard?

Publisert
Sist oppdatert

I entreen på Spitsbergen Hotell henger et stort innrammet bilde med undertittelen "Svalbards første turist".

Fotografiet fra 1827 viser en pelskledd tysk baron med spent rifle som trer prominent ut av en liten robåt et sted rundt Longyearbyen.

Om Barto von Löwenigh virkelig var Svalbards første turist som gikk i land på øyrikets bredder, er kanskje uvisst, men den siste ble han i hvert fall ikke. Å gå i land på samme måte som baronen, kan imidlertid bli vanskeligere for turister i fremtiden.

Ferdsel en stor belastning

- Den økende ferdselen i sammenheng med både turisme, næringsvirksomhet og forskning, har blitt for omfattende på Svalbard de siste årene. Det er derfor det nå er utarbeidet et forslag til innskrenkninger på ferdsel her, sier Per Kyrre Reymert, miljøvernsjef på Svalbard.

Ifølge Reymert, står turismen for den største andelen av økt ferdsel. Nå ligger et endringsforslag for ferdsel på og rundt Svalbard inne til behandling og høring på Stortinget.

- Dette er en del av Stortingets mål med Svalbard, som vi hos Sysselmann har fått i oppgave å utføre med vår hjemmel, sier Reymert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer