Mister vi Norges siste villmark?

Turistene strømmer til Norges mest sårbare naturområde. Vil det skape problemer på Svalbard?

Publisert
Sist oppdatert

I entreen på Spitsbergen Hotell henger et stort innrammet bilde med undertittelen "Svalbards første turist".

Fotografiet fra 1827 viser en pelskledd tysk baron med spent rifle som trer prominent ut av en liten robåt et sted rundt Longyearbyen.

Om Barto von Löwenigh virkelig var Svalbards første turist som gikk i land på øyrikets bredder, er kanskje uvisst, men den siste ble han i hvert fall ikke. Å gå i land på samme måte som baronen, kan imidlertid bli vanskeligere for turister i fremtiden.

Urørt, men sårbar natur er Svalbards store attraksjon for turister.
Urørt, men sårbar natur er Svalbards store attraksjon for turister. Vis mer


Ferdsel en stor belastning

- Den økende ferdselen i sammenheng med både turisme, næringsvirksomhet og forskning, har blitt for omfattende på Svalbard de siste årene. Det er derfor det nå er utarbeidet et forslag til innskrenkninger på ferdsel her, sier Per Kyrre Reymert, miljøvernsjef på Svalbard.

Ifølge Reymert, står turismen for den største andelen av økt ferdsel. Nå ligger et endringsforslag for ferdsel på og rundt Svalbard inne til behandling og høring på Stortinget.

Mister vi Norges siste villmark?


- Dette er en del av Stortingets mål med Svalbard, som vi hos Sysselmann har fått i oppgave å utføre med vår hjemmel, sier Reymert.

Ferdsel på Svalbard er regulert av Svalbardmiljøloven, og loven er en forutsetning for å tilstrebe et tilnærmet uberørt miljø for kommende generasjoner.

Det er i hovedsak restriksjoner på cruiseturisme og landgang for passasjerer fra disse båtene som står i hovedfokus i det nye forslaget. Det har vært flere tilfeller av at kulturminner blir ødelagt og isbjørn har også blitt "jaktet" på av turister med nysgjerrighet og kamera. Noe som er strengt forbudt.

De nye planene omfatter også å skjerpe scooterbruk i sone 10 på Spitsbergen. Denne sonen er nå åpen for turister som ønsker å reise ut på egenhånd uten å varsle Sysselmann. Noen kulturminner kan også bli totalfredet.

Stor økning

Siden 1998 har antall gjestedøgn på Svalbard nesten doblet seg. I fjor ble det registrert 86.098 gjestedøgn i Longyearbyen. Ser man på årsbasis, hadde antall turister til Svalbard en økning på seks prosent siden 2006.

Teller man antall turister som bor på land, er det likevel beskjedent i forhold til kapasiteten. Belegget på hotellene i Longyearbyen er kun 45,6 prosent. Mye grunnet liten turisme i mørketida.

Den siste tiden har likevel en enorm mediefokusering hjulpet til å tegne en enda rødere sirkel på kartet rundt Svalbard for mange turister. Åpningen av Svalbard Globale Frøhvelv, innspilling av filmer som The Golden Compass og Far North - og ikke minst oppmerksomheten øyene har fått som fokusområde for global oppvarming, har gjort sitt.

Verdensomspennende medier som National Geograpihc har også anbefalt Spitsbergen som stedet du reiser for å oppleve snø i 2008.

Det økende antall turister, så vel som forskning og gruvedrift - har også ført til en boligkrise i Longyearbyen. Men ikke på samme måte som vi kan se tendenser til på fastlandet. Det er nesten ikke boliger å oppdrive for de som jobber her. Leie og kjøpepriser tilsvarer nå prisene i sentrale Oslo.

Bli med til Svalbard og opplev Norges vakreste natur

Det kan også bli større restriksjoner på scooterkjøring på Svalbard.
Det kan også bli større restriksjoner på scooterkjøring på Svalbard. Vis mer


Utelukkende bra med turisme

Økningen i turisme er likevel utelukkende positiv, mener Unni Myklevoll, reiselivsleder på Svalbard.

- Turismen på Svalbard begrenser seg selv. Kapasiteten på overnatting i høysesongen setter en effektiv stopper for at alt for mange turister skal komme hit. Å jobbe med turisme er veldig konkurransepreget her, og en videre økning tåler vi på bakgrunn av ansvaret turoperatørene tar i forhold til naturen, sier Myklevoll.

Det at flere kulturminner skal avstenges fra turister, syntes hun likevel er rart.

- Noen ganger virker det som staten ikke har noen fremtidsplaner. Hvilke verdi har et kulturminne hvis ingen skal få oppleve det?, spør hun.

Turisme på Svalbard

Tror du økende turisme kan bli en stor belastning for Svalbard? (Avsluttet)
Ja, for mange turister kan skape problemer (59%)
Nei, myndighetene og Sysselmannen har god kontroll(36%)
Vet ikke(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Og alle vil ha en bit av landet med de kalde kyster. Russerne planlegger nå å bygge hoteller og satse på turistnæring i det forlatte gruvesamfunnet Pyramiden og i Barentsburg, men det er likevel fortsatt flest nordmenn som reiser til Svalbard på ferie.

Interessen fra nasjoner som England eller land fra Asia øker også betraktelig, men det er viktig å få med at reiselivet samarbeider med et flerårig prosjekt som skal forske på slitasje og ferdsel i naturen på Svalbard, kan Myklevoll fortelle.

Bli med til Svalbard og opplev Norges vakreste natur

Føre var prinsippet

- Svalbard er del av et enormt sårbart område i den arktiske sonen. Det har blitt gjort lite forskning på hvor mye turisme øygruppen kan tåle, så det er mye bedre å leve etter føre var prinsippet enn å ta konsekvensene i etterkant, sier Miriam Geitz.

Hun er klimarådgiver i World Wildlife Foundation (WWF) sitt arktiske program. Geitz mener lovverket er godt nok på Svalbard, men mye hviler på implementeringen av det.

- Mennesker er det svakeste ledd her, og dette handler om forståelse for naturen. Hvis naturen i områder som Svalbard blir skadet, tar det mye lenger tid å rehabilitere skadene enn om det hadde vært i områder uten permafrost.

Klimaendringene i arktis setter også et større press på Svalbard enn andre steder, og dyr må tilpasse seg endringene i et stadig raskere tempo. Dette må også taes høyde for, sier Geitz.

Det er vanskelig å si om Svalbard er bærekraftig for større mengder turister fremover sier klimarådgiveren, men en ting mener hun fast bestemt:

- Man må stole på de som driver turisme og reiser ut i naturen. Dette handler om forståelse av området man ferdes i. Forvaltning og kvalitet er stikkord.

Mer natur fra DinSide:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer