Mistet passet? Det er ikke sikkert du får et nytt

Mister du passet mange ganger, kan politet si nei til å gi deg nytt pass.

PASS PÅ: Roter du bort flere pass i løpet av en tiårsperiode, kan det føre til sanksjoner fra politiet. Foto: KRISTIN SØRDAL
PASS PÅ: Roter du bort flere pass i løpet av en tiårsperiode, kan det føre til sanksjoner fra politiet. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trenger du nytt pass fordi du har rotet bort passet ditt - igjen? Kanskje var du ikke klar over dette, men politiet kan faktisk si nei til å gi deg nytt pass.

Husk også at du ikke kan «fikse» på et ødelagt pass.

Politiet kan nekte deg nytt pass

På politiets nettsider står det, svart på hvitt, følgende beskjed: «Dersom du har mistet pass flere ganger, kan det medføre at du ikke får utstedt pass.»

Men er det faktisk tilfellet - kan politiet virkelig nekte deg nytt pass? Ja, bekrefter politidirektoratet.

- Dette er hjemlet i passloven som slår fast at pass kan nektes dersom passet ikke oppbevares betryggende av passinnehaveren. Reglene er fastsatt for å motvirke at pass kommer på avveie, forteller Steinar Talgø, seksjonssjef i Politidirektoratet til Dinside.

Begrunnelsen er blant annet fare for misbruk i kriminell virksomhet. Men når blir du regnet som såpass slurvete med passet, at du kommer i politiets søkelys?

LES OGSÅ: Du trenger visum til dette populære ferielandet

Når kan politiet si nei til nytt pass?

Steinar Tagø forteller at ved flere tap av pass vil hvert enkelt tilfelle vurderes konkret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer