Mitt Cuba, bare mitt!

Jeg har egentlig ikke lyst til å fortelle noe som helst om Cuba - jeg vil ikke bidra til å ødelegge dette fantastiske landet med masseturisme! Cuba er en intens opplevelse! Tekst og foto: Lene Heiberg

Publisert
Sist oppdatert

Lene Heiberg skal bruke ett år på å reise jorden rundt. Du kan følge hennes reise og opplevelser på DinSide Reise. Klikk her for å lese Lenes presentasjon av seg selv, tips for andre som planlegger en jorden rundt-reise, og beskrivelse av reiseruten hennes.

- Hey lady...

Gi meg en dollar, så kan du få kose med iguanaen min! Foto: Lene Heiberg
Gi meg en dollar, så kan du få kose med iguanaen min! Foto: Lene Heiberg Vis mer


Cubanerne er helt utrolig åpne og varme mennesker, etter to uker i Havana har jeg venner overalt. Fremmede damer kommer bort og klemmer og kysser meg, og er vanvittig glade for å se meg - selv om jeg ofte ikke husker dem i det hele tatt. Folk har sett meg overalt, og det er nok til at de betrakter meg som en god venn. Nå kan jeg ikke lenger overse noen som snakker til meg på gaten, jeg risikerer å fornærme noen jeg har hilst på tidligere.

Skroll ned for mer.

Menn legger seg ned på kne foran meg, kysser hånden min eller skulderen min, synger for meg eller bare roper beautiful lady og slenger kysselyder etter meg. Jeg trodde jeg var forberedt på litt oppmerksomhet - man har da vært i Syden! Her begynte det allerede i taxi'n fra flyplassen, jeg var en sensasjon allerede før jeg hadde gått en meter på gata. Politimenn på jobb legger an på meg, anleggsarbeidere legger ned arbeidet og smågutter gir meg blomster. Det kan bli slitsomt i lengden, og solbriller er et must, men jeg liker å tenke å på det som mental deodorant - uansett hvor svett og ekkel jeg føler meg mangler jeg aldri noen som gir meg komplimenter.

 • Få med deg bildene fra Cuba • Dollar Apartheid

  Det er forskjell på folk her på Cuba, det går et skarpt skille mellom de som har tilgang på dollar, og de som må leve på pesos. Dette skillet faller også til en viss grad sammen med skillet mellom den svarte og den hvite befolkningen. Det diskrimineres ikke offisielt her på Cuba, men prøv å ta med deg en svart venn til Hotel Nacional og se hvor langt dere kommer, og en svart mann i følge med en turist kan bli stoppet av politiet. Det gir meg en ganske uggen følelese å sitte på Cafe Louvre og ha et lite gjerde mellom meg, den rike, hvite turisten og cubanerne utenfor. Men først og fremst handler det om at gjennomsittslønnen for en høyt utdannet person er ca 8 $ i måneden. En mojito koster 2-3$, mens en rimelig middag koster cirka 5 $. Det er ikke rart at cubanere flest sitter i parkene eller går på Malecon for underholdning om kveldenen.

  Det finnes imidlertid et helt annet marked, synes du cafeene og barene er merkelig tomme, er det fordi cubanerne spiser og drikker ved de lokale pizza- og refrescolukene på gata. Her får man kjøpt pizza, saft og is for noen få pesos, men det er ikke tillatt med sitteplasser.

  Gammel men stilig, akkurat som mange ting her på Cuba. Foto: Lene Heiberg
  Gammel men stilig, akkurat som mange ting her på Cuba. Foto: Lene Heiberg Vis mer

  Butikkene her på Cuba har spesialisert seg på selge ingenting, dette kunne være det perfekte stedet å kurere shopoholikere. Vestlige luksusvarer som sjampo og solbriller er det nesten bare mulig å finne i hotellbutikkene. Jeg tror ikke ordet engangslighter finnes her, overalt på gatene finnes det små boder som fyller på tomme lightre, og det meste kan repareres.


  Viva la revolucion! Eller?

  Cuba er det store kommunistiske eksperimentet, og cubansk politikk er en merkelig affære. Før revolusjonen var Cuba et ganske velstående land, og med hjelp av Sovjetunionen klarte de seg ganske bra, spesielt med tanke på hvor ødeleggende den amerikanske boikotten var og er. Men etter Sovjetunionens fall var det en periode da folk faktisk sultet, og Fidel, eller big Papa som man sier hvis man vil si noe kritisk om systemet, åpent Cuba for turisme. De fleste jeg har snakkket med er veldig misfornøyde med systemet, et eksempel er denne kjente vitsen:

  "En mann sto flere timer i kø for å kjøpe brød, og tilslutt sier han : Nå skal jeg dra og drepe Fidel Castro! Et par dager senere er han tilbake i køen, og naboen spør ham - hvordan gikk det, drepte du big Papa? Nei, køen var for lang."

  Men folk flest er forsiktige med åpenlys kritikk, jeg har hørt historier om folk som har forsvunnet, og i hver gate finnes det en egen revolusjonskomite - litt som big brother uten kameraer.

  For turistene er det fint at det står en politimann på hvert gatehjørne, men de står der ikke bare for å forhindre kriminalitet, selv om jeg aldri har følt meg så trygg noe sted som her i Havana. Politiet skal forhindre at turistene og cubanerne har altfor mye kontakt. En god del av politimennene er dessuten militærpersonell utkledd som politi, for ikke å skremme turistene.

  Sugar-mama

  En jintero er en mann eller kvinne som selger sigarer, hotellrom eller seg selv til turistene. Det er mange av dem her, og det er som regel klokt å anta at en person som snakker til deg på gata er ute etter pengene dine. Det hele er ganske åpenlyst, som da en mann spurte meg rett ut hva slags menn jeg foretrekker, eller jeg ser en middelaldrende turist med en ung, søt jente på et dollarsted.

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Jeg falt i klørne på en ekte jintero en av de første dagene her. Nede på Malecon kom jeg i snakk med Orlando, en 43 år gammel cubaner med en fortid som dopselger i Miami før han ble deportert tilbake. Vi gikk og snakket i flere timer, og det er lenge siden jeg har blitt så sterkt utfordret intellektuelt. Det endte med at jeg ga ham 5 $ , og ja , det var en merkelig følelse å betale for selskap. Nå møter jeg på ham nesten hver dag på Malecon, og jeg kaller ham mi padre her i Havana. Han passer på meg og hjelper meg. Det er det merkeligste vennskapet jeg noengang har hatt.

  Men selv når jeg møter vanlige cubanere, menn som ikke er jinteros, er det vanskelig fordi jeg har dollar, og det har ikke de. Skal vi spise eller drikke noe annet enn pizza og saft må jeg betale, og det gir meg en litt ekkel sugar-mama følelse, og det er ikke godt for stoltheten deres heller. Det er en vanskelig situasjon, og omtrent det eneste jeg ikke liker med Cuba.

  Trinidad, vakkert, men so fucking boring!

  Jeg kan egentlig bare snakke om La Habana, for det er her jeg har vært nesten hele tiden. En torsdag dro jeg til den lille byen Trinidad, cirka 5 timer unna Havana. Trinidad sentrum er på FN's liste over verneverdige steder, og byen er full av hus i kolonistil med brolagte gater og hestekjerrer. Men det føltes som at det var flere turister her enn i Havana, og det var seriøst ingenting å gjøre. Etter to timer lengtet jeg desperat tilbake til Havana. Andre backpackere jeg har snakket med var helt enig, uttrykket var faktisk beautiful, but so fucking boring!

  Det beste med Trinidad var at jeg møtte en 73 år gammel mann som heter Hernandez, han er en gammel sjømann, og han var i Norge i 1956! Han husket godt fiskeboller og følelsen av å vasse i snø til knærne. Verden ER liten!

  Cuba er en karibisk øy, så selvfølgelig finnes det strender med den ekte tropiske følelsen, men jeg er en citygirl, så for meg kommer alltid La Habana til å være mitt hjem.

  Orientering for Dummies

  Havana er delt inn i tre distinkte områder, Vedado som er et rolig boligområde med flotte bygninger og masse trær og skygge. Habana Vieja er det gamle historiske senteret med tettest konsentrasjon av museer og turister. Centro Habana er mitt Havana, området der jeg føler meg mest hjemme. Malecon er strandpromenaden som går fra Habana Vieja via Centro til Vedado. Om kveldene er dette det livligste området i byen, halve Havana kommer hit for å spasere, sitte og danse salsa. I helgene stenges det for biltrafikken, og tidlig på kvelden er det karnevalsopptog og dansing i gatene. Det var et virkelig magisk stund da jeg danset salsa sammen med cubanerne etter lastebilen med musikere, mens det lynet og tordnet langt utover sjøen. Det er også et par store scener her med live salsa musikk. Jeg er ikke noen stor fan av salsamusikk, metalhead som jeg er, men selv jeg blir smittet av stemningen på Malecon, og jeg mangler aldri menn som vil lære meg salsa. Omtrent midt på Malecon er det en liten sjappe som spiller reaggemusikk, og jeg har hengt en del sammen med de lokale rastafarianerne som står utenfor den.

  Taxi, Lady?

  Definisjonen på en taxi her i byen er noe som har hjul. Gule biler med taxiskilt er bare en liten minoritet av utvalget som finnes her. Amerikanske biler fra 50-tallet er den definitivt kuleste måten å forflytte seg på, de samler seg utenfor el Capitolio, og reiser når det er nok passasjerer. Sammen med cubanere kan jeg betale i pesos, men alene må jeg betale i dollar. De gule mopedhybridene er et annet morsomt valg, det samme er sykkeldrosjene, bicitaxier. Alle biler fungerer også som taxier, bare rekk ut hånden og taxi helt til noen stopper. Den mest sinnsyke kjøreturen hittil var med fem personer i baksetet på en Lada - det kvalifiserer nesten til Guinness rekordbok, men ifølge mine cubanske venner var det helt normalt.

  Offentlig transport på en av de mange ulike busstypene vil jeg ikke anbefale med mindre du er

  a) ekstremt blakk,
  b) synes smerte er litt godt i grunnen, eller
  c) ikke eier svettekjerteler i det hele tatt.

  Santeria og rumba

  En ekte sigarkjenner. Foto: Lene Heiberg
  En ekte sigarkjenner. Foto: Lene Heiberg Vis mer


  Jeg kan egentlig ikke anbefale noen spesielle turistattraksjoner her i Havana, jeg har vært på en del museer, men det er ikke de jeg vil huske fra Cuba. Et besøk på en tobakksfabrikk og rummuseet er verdt å få med seg, men jeg vil heller anbefal en tur til Callejon de Hamel rundt klokken 12 en søndag. Da er det santeriaseremoni i denne lille gaten som er dekorert med santeriasymboler og graffitti. Santeria er en afro-cubansk blandingsreligion, og den praktiseres med heftig rumbamusikk og dans. Akkurat på dette stedet kommer det også en del turister, men det er The Real Thing alikevel. For en autentisk opplevelse, prøv å gå bortover San Miguel Calle til du hører trommemusikk fra et hus; jeg ble invitert inn i et bittelite rom stappfullt av mennesker som danset vilt. Ingen snakket engelsk, men de viste meg hvordan jeg skulle velsigne meg selv og danse. Sinnsykt kul opplevelse, og bare nok et eksempel på cubansk åpenhet.

  - Snufs!

  Fikk du ikke lyst til å besøke Cuba etter dette, så gjerne for meg! Jeg er utrolig glad for at jeg kom nå, før folket blir helt ødelagt av turister. Neste uke er det Mexico, men jeg kunne godt tatt en Hemingway og blitt her som forfatter. Chao!

 • Fikk du med deg bildene fra Cuba?

 • Les mer om Lenes opplevelser:
  1. Seks spektakulære veistrekninger
  2. Verdens ti beste reisemål
  3. Frivillig ferie gjør mer skade enn gavn
  4. Bli med ombord Oasis of the Seas
  5. Mayliss skal overleve på en øde øy én måned
  6. Det gylne triangel i India
  7. Knefall for deg
  8. Tips til India-turen
  9. Verdens flotteste eksotiske øyer
  10. Ferie i skilpaddefart
  11. Ti topp destinasjoner i 2010
  12. Hva het NYC før?
  13. De fem mest oppskrytte turistmagnetene
  14. Gutteturer på reisereporterens ønskeliste
  15. Her er hun på vei til jomfrutesten...
  16. De lever ved en aktiv vulkan...
  17. Her er årets reisereportasjer
  18. Her trodde du ikke det gikk an å dykke...
  19. Verdens morsomste lokalavis
  20. Robinsons favorittøyer
  21. Å se et barn dø
  22. Du gjetter ikke hvor denne stranden er...
  23. Utnytter dyr på det groveste
  24. Storbyferie med arabisk tvist
  25. Nomadeliv i Sahara
  26. Smaragdjakt ved Mjøsa
  27. Se Afrikas største drapsmaskin
  28. Turist i kokainhelvete
  29. Norges mest uvirkelige reisemål
  30. Hit skal du reise nå
  31. Farg håret og kom deg vekk
  32. Ville du badet her?
  33. Verdens mest hjemsøkte steder
  34. Ti historiske steder du må se
  35. De nye megabyene
  36. Ta den store reisequizen
  37. Porten til Andesfjellene
  38. Hvor hører flaggene hjemme?
  39. - Ungdom med maskingevær er helt normalt
  40. Hvilken øy er dette?
  41. Verdens rareste steder
  42. Eventyr ved Everest
  43. 1001 ansikt i Marrakesh
  44. Slik bor du gratis i ferien
  45. De beste safariselskapene
  46. Verdens vakreste vei
  47. Verdens deiligste togreiser
  48. Marrakesh - én by, tre muligheter
  49. Våre drømmereisemål
  50. Årets beste bilder
  51. De største helligdommene
  52. Test deg selv: Er du en skiboms?
  53. Syndefullt verden over
  54. Ferie med mening
  55. Hotell Amazonas
  56. Drømmeøya Bali
  57. Gøy i Goa - hippienes paradis
  58. Verdens verste turistfeller
  59. Strandluksus til 400 kr
  60. Jentesurf i Portugal
  61. Har do sett på maken?
  62. Topp ti jaktmarker
  63. Matadorens siste stikk
  64. Hit reiser du - måned for måned
  65. Slik reiser vi nå
  66. 10 hemmelige perler
  67. Se utrolige Mumbai
  68. Planlegg vinterens ferie
  69. Hva vet du om verdens flotteste byggverk?
  70. Her er underverkene
  71. En bildereise til Grønland
  72. Digital sightseeing
  73. 10 festivaler du ikke vil på
  74. Norges syv underverk
  75. Gjør det før de forbyr det
  76. Ti strender du aldri har hørt om
  77. Kroatia - finn din drømmeøy
  78. Her er de snille landene
  79. Underverker: Favoritten er 6000 km lang ...
  80. Her blir det kø i sommer
  81. Tyrkias glemte skatt
  82. De siste ekte mannfolk...
  83. 25 magiske opplevelser
  84. Vått, blått og helt rått
  85. Tre ukjente perler
  86. Praia da Pipa - sexy strandglamour
  87. Verdens råeste fotballkamp
  88. Påske verden rundt
  89. Gjør klar for nakenløp!
  90. Verdens beste undergrunner
  91. Paradisøya du ikke visste om
  92. Tips til jenter på tur
  93. Jorda rundt med buss
  94. Japan - ditt fjerneste ferieland
  95. Vulkanturisme i Norge
  96. Karneval Brasil 2007
  97. Ti attraksjoner du må se nå - for snart er det for sent
  98. Panama - mer enn en kanal
  99. Verdens beste strender
  100. Aloha fra Hawaii
  101. Globetrotterens ti nettfavoritter
  102. Her er verdens 7 nye underverker
  103. Livsviktig ferie
  104. Oppdag verdens nest største korallrev
  105. BILDESPESIAL: Drømmeøya Tahiti
  106. Få ferie hele året
  107. Fem unike naturopplevelser
  108. Våre favorittstrender
  109. Nyttårsaften gjennom webkamera
  110. Hvor verdensvant er du?
  111. Drømmereisene
  112. Drømmeferiene for homofile og lesbiske
  113. Storbyguide: Istanbul
  114. Alene i outbacken
  115. Gatekunst eller forsøpling?
  116. Feriebilder på nett - her var jeg!
  117. Verdens ti beste barer
  118. Ferie på kanten
  119. I James Bonds fotspor
  120. Her kan du se utrydningstruede dyrearter.
  121. Feirer uten like
  122. Ekstremcharter: Jorden rundt på 21 dager
  123. Himalaya i bilder
  124. En reisende Mac
  125. Verdens nye underverker
  126. Blogg fra ferien
  127. Ny bok: Hos indianerne i Amazonas
  128. Finn en reisevenn
  129. Enveisbillett til jungelen
  130. Bohemenes Afrika
  131. Geriljaturisme
  132. Sjøulker - de ekte jordomseilerene
  133. Istanbul - en blås for livet
  134. Sommerens beste gjerning
  135. De overlevde skrekkangrepene
  136. Slumtur i Rio
  137. Fijiøy søker øyboere
  138. Backpacking i Sør-Afrika
  139. De feteste tatoveringene
  140. Brasils paradisøy
  141. Djevelsk dans
  142. Her er lesernes favoritter
  143. Forunderlig ferie
  144. Verdens sju underverker
  145. Klaustrofobisk grottetur
  146. 20 nyttige reisetips
  147. Verdens høyeste strikkhopp
  148. Jakten på sola
  149. Vann-vittige Auckland
  150. Kilimanjaro blir dyrere
  151. Safari på budsjett
  152. Galapagos: Fortidens paradis
  153. Jorda rundt på 1-2-3
  154. Skatter i helvete
  155. Vil stenge Inkaveien til Machu Picchu
  156. Gjennom Tibet uten tillatelse
  157. Naturens dronning
  158. På åtte hjul gjennom Asia
  159. Tropisk partyland
  160. Nanbrød og sirkus i Bollywood
  161. Blant filmstjerner og kameler
  162. Kaffe - verdt en reise
  163. Fra Kapp til Cape i veteranbiler
  164. Verdens villeste race
  165. Billigst billett jorda rundt
  166. Sabbatsår, ingen umulighet
  167. Ta familiepermisjon
  168. Leie seilbåt?
  169. Spar penger
  170. Jobb deg gjennom sabattsåret
  171. Eventyrere i Karibia
  172. Spicy India
  173. Virkelig ut på tur
  174. Kriminelt lekkert
  175. Dakar - porten til det ekte Afrika
  176. Relax
  177. Det tapte paradis
  178. Spanskkurs og salsa i Guatemala
  179. Viva Las Zapatistas, Viva Leina
  180. MEEHIKO, ikke Mexico
  181. Mitt Cuba, bare mitt!
  182. Paradis med stor P
  183. Dypdykk i Amsterdam
  184. Ville og eksotiske Borneo
  185. (a)Lene på tur
  186. Burma: Vakkert og brutalt
  187. Drømmejobb blant løvene
  188. Dette koster safaridrømmen
  189. Bli med på MC-tur i Laos
  190. Finn din safaridrøm
  191. De særeste pakketurene
  192. Med fokus på Vietnam
  193. Globetrotterne vender hjem
  194. Bokhjelp for backpackeren
  195. Individualist eller rævdilter?
  196. Tekstilfakta for globetrottere
  197. Slik realiserer du reisedrømmen
  198. Langtidsferietipsene
  199. Verdens styggeste by?
  200. På høye hæler i Amazonas
  201. Til Langtvekkistan med leserne
  202. Sverige – Nepal i en rosa buss
  203. Jentene på tur
  204. Mer enn pyramider
  205. Vi tester reiseguidene
  206. Jorden rundt for 9.000
  207. Den amerikanske drømmen på Maui
  208. Sand og safari Down Under
  209. Blendende og brutalt i Brasil
  210. Vår neste feriefavoritt
  211. De store severdighetenes land
  212. En praktisk guide til Cuba
  213. Den store Indiaguiden
  214. Jorden rundt for 13.000
  215. Cubareisen - dag for dag
  216. Latinsk kaos, karibisk hete
  217. Tusen landkrabber og en journalist fra DinSide
  218. Til Castros hjemby
  219. Havannas dansekonge!
  220. Cuba: Jakten på salsaen...
  221. Cubareisen: Første dag
  222. Lynsterk chili og jungeltrekking  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer