Møkkete flypassasjerer

30 prosent av flyreisende vasker ikke hendene etter besøk på offentlige toaletter på flyplasser.

Publisert
Sist oppdatert

En ny amerikansk undersøkelse avslører at hele 30 prosent av oss ikke følger god gammel oppdragelse, men skipper håndvasken etter toalettbesøk på offentlig sted som flyplasser. På tross av utbrudd av potensielt dødelige sykdommer som SARS, har ikke alle tatt konsekvensene. SARS og andre langt mer smittsomme sykdommer kan spres ved hånd-til-hånd kontakt, og manglende håndhygiene er grunnen til smittespredning verden rundt.

Skroll ned for mer.

Urenslige flypassasjerer

30 prosent av de reisende dropper håndvask etter toalettbesøk.
30 prosent av de reisende dropper håndvask etter toalettbesøk. Vis mer


Undersøkelsen som ble sponset av American Society of Microbiology (ASM), avslører at opp til 30 prosent av reisende på amerikanske flyplasser ikke vasker hendene etter toalettbesøk. Det skriver magasinet Science Daily. Og menn er mer slurvete enn kvinner: I snitt droppet 31,2 prosent av mennene vasken, mens 21,4 prosent av kvinnene gjorde det samme. Undersøkelsen ble gjennomført i august i år, etter utbruddene av SARS, og mer enn 7.000 passasjerer ble observert.

Samtidig ble passasjerer i Toronto, Canada, observert. Her var det store utbrudd av SARS, og tallene viser at nesten alle vasket hendene. Kun fem prosent av mennene og tre prosent av kvinnene stod over håndvask etter toalettbesøk på flyplassen.

Farlig uvane

- Selv om håndvask synes som en liten ting, kan det virkelig ha stor innvirkning på spredningen av sykdommer som SARS og Norwalk-viruset (rammer mange cruiseskip). Det sier doktor Judy Daly i ASM til Science Daily.

Kilde: Science Daily.

Aktuelle saker fra DinSide

 • Reddere for SARS enn for terror
 • Advares mot falsk trygghet
 • SARS - slik beskytter du deg
 • Helse på reisen

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer