Mont Blanc ødelegges av turister

Hver sommer kommer 30.000 turister og søpler ned fjellet.

Klatrere søpler ned Mont Blanc. Foto: Liam Heffernan
Klatrere søpler ned Mont Blanc. Foto: Liam Heffernan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mont Blanc i Alpene er Vest-Europas høyeste fjell, og dermed en magnet for eventyrlystne turister. Rundt 30.000 prøver hver sommer å bestige fjellet, de fleste gjennom organiserte turer. Det er for mange, mener borgermesteren i Mont Blanc-regionen.

- Den legendariske klatreturen til toppen av Mont Blanc er i ferd med å bli en lavpris pakketur, har Jean-Marc Peillex uttalt, ifølge The Times.

For rundt 15.000 kroner kan turister kjøpe en pakke med guide, overnatting og mat inkludert. Det eneste de må gjøre, er å orke å gå til toppen, skriver The Times.

Problemet med den økende turisttrafikken på Mont Blanc har plaget de lokale myndighetene i flere år. For et par år siden foreslo borgermesteren Jean-Marc Peillex at klatrerne skulle betale en avgift for å bestige fjellet, noe veldig mange andre myndigheter har innført andre steder, for eksempel koster det 60 dollar å bestige Kilimanjaro. Peillex' forslag ble ikke noe av, men forslaget om å bedre fasilitetene langs rutene ble imidlertid vedtatt.

Ikke ufarlig

På en typisk dag i sommersesongen vil rundt 400 turister være på vei opp eller ned fjellet, skriver The Times. Mange av dem har null klatreerfaring. Selv om Mont Blanc er en lett fjelltopp å bestige for dem som har erfaring, er ikke turen opp ufarlig. I sommer døde 100 personer i alpefjellene, og de fleste av dem mistet livet i forsøket på å nå Mont Blanc. Nå i august ble åtte klatrere tatt av et ras, og omkom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer