Mont Blanc ødelegges av turister

Hver sommer kommer 30.000 turister og søpler ned fjellet.

Klatrere søpler ned Mont Blanc. Foto: Liam Heffernan
Klatrere søpler ned Mont Blanc. Foto: Liam Heffernan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mont Blanc i Alpene er Vest-Europas høyeste fjell, og dermed en magnet for eventyrlystne turister. Rundt 30.000 prøver hver sommer å bestige fjellet, de fleste gjennom organiserte turer. Det er for mange, mener borgermesteren i Mont Blanc-regionen.

- Den legendariske klatreturen til toppen av Mont Blanc er i ferd med å bli en lavpris pakketur, har Jean-Marc Peillex uttalt, ifølge The Times.

For rundt 15.000 kroner kan turister kjøpe en pakke med guide, overnatting og mat inkludert. Det eneste de må gjøre, er å orke å gå til toppen, skriver The Times.

Problemet med den økende turisttrafikken på Mont Blanc har plaget de lokale myndighetene i flere år. For et par år siden foreslo borgermesteren Jean-Marc Peillex at klatrerne skulle betale en avgift for å bestige fjellet, noe veldig mange andre myndigheter har innført andre steder, for eksempel koster det 60 dollar å bestige Kilimanjaro. Peillex' forslag ble ikke noe av, men forslaget om å bedre fasilitetene langs rutene ble imidlertid vedtatt.

Ikke ufarlig

På en typisk dag i sommersesongen vil rundt 400 turister være på vei opp eller ned fjellet, skriver The Times. Mange av dem har null klatreerfaring. Selv om Mont Blanc er en lett fjelltopp å bestige for dem som har erfaring, er ikke turen opp ufarlig. I sommer døde 100 personer i alpefjellene, og de fleste av dem mistet livet i forsøket på å nå Mont Blanc. Nå i august ble åtte klatrere tatt av et ras, og omkom.

En ting er at det kan være farlig å prøve å bestige Mont Blanc uten erfaring. En annen ting er mengden søppel og ekskrementer 30.000 turister legger igjen i fjellet. I tøvær kommer søpla som har kuliminert over flere år frem i dagen. Det ødelegger følelsen av vill natur, og er ikke særlig miljøvennlig.

Det finnes overnattingshytter på vei opp fjellet, men tross for at de har blitt utbedret, er forholdene fortsatt dårlige. Slik må det bli når drøssevis av turister kommer uanmeldte opp og sprenger kapasiteten. Ifølge The Times kan det være opptil 120 personer som overnatter i stuen på en av hyttene. Og bestyrerne er forpliktet til å ta imot alle oppover - det er ikke lov å bortvise noen.

Også problem i Norge

Det er ikke bare Mont Blanc som opplever at store turiststrømmer ødelegger. I sommer kunne vi lese om at stien over Besseggen skal repareres for millioner. I tillegg skrev Gudbrandsdølen Dagningen at ekskrementer griser til løypa.

Ellers i verden opplever for eksempel Machu Picchu mye slitasje, og peruvianske myndigheter har vedtatt restriksjoner på antall turister som får besøke fjellruinene. Det er også uttrykt bekymring for det store antallet ekspedisjoner som forsøker å bestige Mount Everest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer