Montenegro - herlig avslappende

Rufsete sjarm, og en helt særegen stemning venter deg i det lille landet ved Adriaterhavet.

Montenegro er et badeparadis på lik linje med Kroatia. Her fra badestranda i Becici, nabobukten til Budva, bare ti minutters kjøring unna. Foto: Stine Okkelmo
Montenegro er et badeparadis på lik linje med Kroatia. Her fra badestranda i Becici, nabobukten til Budva, bare ti minutters kjøring unna. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På forhånd hadde jeg blitt fortalt at i Montenegro er tempoet et helt annet enn i Kroatia. Ikke at det virker som om kroater er et spesielt stresset folkeslag, men montenegrinere (ja, det er det de kalles), tar livet rolig. Svært rolig. Og det er en slik stemning du trenger når du har ferie, ikke sant?

Lille Montenegro faller litt i skyggen av sitt naboland i nord, Kroatia. Mens Kroatias turistsektor har vokst som som en rakett siden krigen endte i 1995, har det ikke helt tatt av i Montenegro ennå.

Et liv i hvilepuls

Det er tidlig formiddag i Dubrovnik da jeg setter meg i bussen som har badebyen Budva i Montenegro som mål. Ikke langt over grensen til Kroatia stopper bussen i den lille byen Risan for et toalettbesøk på et hotell som hadde sine glansdager på 50-60-tallet. Det er så herlig kommunistretro at det faktisk er ganske stilig for oss som ikke har opplevd regimet på kroppen.

Det er lett å se for seg hvordan jugoslaviske familier trasket rundt i den mørke resepsjonen på vei inn til lunsjrestauranten for å spise buffetmat ved respatexbordene. Toalettet er nydelig dekorert med mørkebrune fliser i et sennepsgult grafisk mønster. I trimrommet står et par slitne ergometersykler som nok har overlevd et par tusen badebukserumper. Hotellet er faktisk fortsatt åpent for gjester, men det er nok ikke her du vil bo hvis du skal feriere i Montenegro.

Antageligvis velger du heller badebyen Budva, som ligger cirka 1 ½ times kjøring fra grensen.

Før jeg kommer så langt, gjør bussen et stopp i Perast, en liten landsby inne i Kotorbukten, som kalles Sør-Europas største fjord. De hvite og grå steinhusene med sine oransje takstein, gjør Perast til en postkortsjarmerende perle. Og grunnen til at landsbyen er verdt et stopp, er de to små øyene som ligger rett utenfor, midt i Kotorfjorden.

De to små øyene smykkes begge av kirker. Kirken Gospa od Skrpjela ligger på en kunstig øy, og er et yndet turistmål. Utenfra ser ikke kirken spesielt spennende ut, men den byr på flere overraskelser straks du trår over terskelen. Hele kirkerommet er dekorert med veggmalerier, og sølvplansjer som er donert av fiskere og deres familier. Plansjene viser enten et hjerte, en fiskebåt, kanskje et hus – alt avhengig av hva som ga donatoren størst hodebry. Ved å donere en plansje, ville nemlig dette problemet bli løst. Det er bemerkelsesverdig mange bein som er avbildet på plansjene. Lurer på om det var beinskjørhet, åreknuter eller rastløse bein som var den største plagen?

Se bildene fra Montenegro:


Nesten som de norske fjordene

Fra Gospa od Skrpjela tar jeg båten videre inn i bukten i retning byen Kotor. På veien glir båten forbi små landsbyer, og på den vestlige bredden sees en liten landsby som ligger høyt oppe i den skogkledde fjellsiden. Noen få hus og en kirke er alt. Og en liten taubane som frakter varer opp fra nabolandsbyen nede i fjæra. Det er nesten som fjellgårdene langs fjordene i Norge, dette.

Et kvarters båttur sener er båten kommet innerst i Kotorbukten, til Kotor. Gamlebyen her står på verdensarvlisten, og er et must hvis du først er i Budva, som ligger en halvtimes kjøretur unna. Inntil den bratte åssiden ligger den festningsbeskyttede lille byen, mens en mur snirkler og slynger seg oppover åssiden, helt opp til fjellet. Dette ga god beskyttelse mot pirater og ikke minst tyrkere, i de dager da besøkende ikke var like vennligsinnede som i dag. De smale smugene og vakre bygningene inviterer til fotografering. Ja, det finnes fine gamlebyer overalt ved Middelhavet, men jeg må si at gamlebyen i Kotor er en av de fineste jeg har sett.

Den største badebyen

Hvis du reiser til Montenegro, er det mest sannsynlig at du bor i Budva, som er den største badebyen. En sjarmerende og oversiktlig by, med litt østeuropeisk sjarm. Jeg sjekker inn på Queen of Montenegro, som regnes som et av Montenegros beste hoteller. Les vår anmeldelse her. Deretter er det gamlebyen i Budva som venter på å utforskes. Men først må jeg smake på det som regnes for å være Montenegros beste is - den fås i iskrembaren Budva, som ligger like utenfor gamlebyen. Spør om veien, for alle i Budva vet hvor den ligger.

Budvas gamleby er liten, men likevel mulig å surre seg bort i. Smale gater, brostein, kirker og småbutikker som selger alt fra grisedyre designersko til suvenirer du angrer på at du kjøpte med en gang du kommer hjem. Men, sammenlignet med ”storesøster” – gamlebyen i Dubrovnik (som er større og mer spektakulær), er det flere spennende butikker i Budvas gamleby. Stemningen er også her avslappet og hyggelig, som ellers i Montenegro.

Anbefalt restaurant

De ti montenegrinske levereglene

1: Mennesket er født slitent og lever for å hvile.

2: Elsk din seng som du elsker deg selv.

3: Hvil om dagen, slik at du får sove om natten.

4: Ikke arbeid - arbeid dreper.

5: Hvis du ser noen som hviler, bør du hjelpe ham med det.

6: Arbeid så lite som du kan, og dytt alt arbeidet du klarer over på andre.

7: I skyggen finner du frelse - ingen har noen gang dødd av å hvile.

8: Arbeid skaper sykdom - ikke dø ung.

9: Hvis du føler trang til å arbeide, sitt ned, vent - og du skal se at det går over.

10: Når du ser folk som spiser og drikker - slå deg sammen med dem, når du ser dem arbeide - trekk deg unna så du ikke forstyrrer.


Er du først på ferie i Budva, må du spise middag på Restaurant Langust, som ligger i Pržno, bukten like ved siden av Becici, hotellbukten ved Budva. Den regnes for å være en av Montenegros beste. Det er en fiskerestaurant, hvis spesialitet er hvit fisk bakt i ovn med poteter, tomater og grønnsaker. Skal du spise her, må du bestille bord i forveien, og vil du ha spesialiteten, må du si fra på forhånd, da den tar lang tid å lage.

Prisnivået i Montenegro er ganske hyggelig. Regn med å betale 1-2,50 euro for en øl på restaurant, og 1,5-3 euro for et glass vin. En hovedrett koster 10-15 euro. Det mest populære ølet er Nikðiãko Pivo.

Fakta om Montenegro

Montenegro ligger ved Adriaterhavet, og grenser til Kroatia, Bosnia-Herzegovina, Serbia, Kosovo og Albania.

Montenegro består for det meste av fjellandskap. Det høyeste fjellet er Bobotov Kuk på 2.522 meter.

Det bor rundt 670.000 mennesker i republikken. Hovedstaden er Podgorica, og her bor rundt 170.000 mennesker.


Slik kommer du hit:

Det er bare Apollo som har charterturer til Montenegro. I skoleferien får du en ukestur for fra rundt 9.000 kroner for to personer. Reiser du etter at skolen har begynt, koster det rundt 6.000 kroner.

Du kan gjerne fly til Dubrovnik, leie en bil og kjøre til Montenegro derfra. Norwegian flyr direkte fra Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen til Dubrovnik. Bilturen fra Dubrovnik til Budva tar rundt tre timer (merk at grensepasseringen kan ta en del tid, dersom du havner bak en av de mange turistbussene...) Pass på å ha alle papirer i orden. Du bør kunne vise til et forsikringsbevis for leiebilen, også. Du trenger ikke visum for å reise inn i Montenegro, men må vise frem passet. Ha også hjemreisebilletten klar for fremvisning, da du kan bli spurt om dette.

På nett:
Visit Montenegro
Wikipedia om Montenegros historie

DinSide ble invitert til Montenegro av Apollo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer