Mord og spøkelser i danske slott

Vi dro fra slott til slott i Danmark. Der fant vi kråkeslott, mord, sjeldne skatter og spøkelser.

Publisert
Sist oppdatert

Det formelig kryr av slott i Danmark. Ok, det var kanskje å ta litt hardt i, men sammenlignet med her i Norge har nabolandet i sør flust av dem.

Hva er betegnelsen på et dansk slott? I mange tilfeller ligner altså slottene til forveksling på en herregård. Og i Danmark finnes det rundt 600 av dem. Slott og herregårder, altså. Den eneste forskjellen mellom et slott og en herregård, er at et slott på et eller annet tidspunkt ble brukt av en av Danmarks kongelige.

Vi dro til Nord-Jylland for å sjekke ut tre av dem. Det ble absolutt en hyggelig tur, men mindre royal enn vi hadde trodd.

Se store bilder nederst i artikkelen

Sov på et slott

I Danmark finnes flere slott som i dag fungerer som hoteller. Det er jo en grei måte å få inn penger, for det er ikke akkurat billig å holde et slott med tilhørende landeiendom i orden.

Dronninflund Slot. Foto: Stine Okkelmo
Dronninflund Slot. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Har slottet restaurant, blir du vanligvis traktert med dansk gourmetmat. Her fra Dronninglund Slot. Foto: Stine Okkelmo
Har slottet restaurant, blir du vanligvis traktert med dansk gourmetmat. Her fra Dronninglund Slot. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Kan det bli mer dansk? Dorf Mølle. Foto: Stine Okkelmo
Kan det bli mer dansk? Dorf Mølle. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Et av dem er Dronninglund Slot, et slott som ligger i Dronninglund (selvsagt), i Nord-Jylland, sånn omtrent midt mellom Fredrikshavn og Aalborg. Bygningen ser egentlig mer ut som en stor hvit herregård, men det er altså et slott, siden flere kongelige har hatt det i sin eie.

Dronninglunds historie starter egentlig med klosteret Hundslund, som etter hvert ble påbygget og ved hjelp av Dronning Margrethe I et av de rikeste klostrene i Danmark på 1300-tallet. Da Christian Vs dronning, Charlotte Amalie, overtok Hundslund i 1690, ble det omdøpt til Dronninglund, da hun ikke helt likte navnet Hundslund.

Slottet bærer preg av å ha blitt bygget om opp gjennom tidene, og i dag er eksteriøret du ser fra hovedinngangen i barokkstil, mens du ser spor av renessansestilen fra andre kanter av bygningen. En liten guidet tur i slottet er mulig, men ikke forvent å se fantastiske kunstverk og møblement.

Dronninglund er et slott som i dag brukes mye til arrangementer og konferanser. Det er særlig populært å holde bryllupsfest her, det arrangeres rundt 200 i året, og mange av brudeparene er
norske.

Slottet har selvsagt sitt eget spøkelse, en gammel abedisse som viser seg i den gamle klosterfløyen. Men det er verken spøkelset eller egentlig bygningen selv som er det beste med Dronninglund. Det er den hyggelige restauranten, som serverer klassisk gourmetmat hovedsakelig basert på danske råvarer. Hva med en fiskesuppe med svart trøffel, eller hjort med asparges og fløtesaus?

Det må også nevnes at det finnes flere vandrerunder i Dronninglund Storskov, og i Dronninglund ligger Hjallerup Mekaniske Museum, der gamle biler, traktorer, motorsykler, radio- og fjernsynsapparater står utstilt. Andre severdigheter å slå i hjel tid på er kulturhistoriske Try Museum, Dronninglund Kunstsenter og vakre Dorf Mølle og Møllegård, en klassisk dansk mølle som ligger vakkert til mellom grønne enger.

Andre slott som tilbyr overnatting, er Harridslevgaard Slot og Holckenhavn Slot på Fyn, Gram Slot i Sønderjylland og Dragsholm Slot på Sjælland. Se flere slott på Visit Denmarks liste. Merk deg at slottsovernatting ikke nødvendigvis betyr overdådig luksus. Noen slott er litt slitne i kantene, men slottssjarmen er det ingenting å si på.

Selvsagt spankulerer det en påfugl rundt på et skikkelig slott. Her fra Voergaard Slot. Foto: Stine Okkelmo
Selvsagt spankulerer det en påfugl rundt på et skikkelig slott. Her fra Voergaard Slot. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Fra et av soverommene på Voergaard. De brukes når slottet har gjester. Foto: Stine Okkelmo
Fra et av soverommene på Voergaard. De brukes når slottet har gjester. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Vakre ting overalt

Er du i Nord-Jylland, og har lyst til å oppleve litt grandiositet, kan du for eksempel ta turen til Voergaard Slot, som regnes som Danmarks vakreste renessanseslott. Det ble oppført av den steinrike Ingeborg Skeel i 1580. Hun har dessverre ikke det beste ryktet på seg, og sies å ha vært ganske grisk og grådig. Hun skal ha tatt livet av byggmesteren da slottet var ferdig, fordi hun ikke ville at han skulle bygge noe lignende slott andre steder.

I dag går hun visstnok igjen på slottet – det virker som om alle danske slott med respekt for seg selv, har et spøkelse. Så er også både Dronninglund Slot og Voergaard Slot del av den nord-jyske Spøkelsesruten.

Voergaard Slot er i en helt annen liga enn Dronninglund. Her er en flott allé opp til vollgraven, som skal være Danmarks bredeste, og en vakker inngangsportal, som egentlig var ment for Fredriksborg slott, men som den danske kongen ga Ingeborg i stedet.

Voergaard forfalt kraftig i løpet av århundrene, men i 1955 ble slottet kjøpt av greve Oberbech-Clausen, som egentlig var en alminnelig mann fra middelklassen. Han klarte kunsten å gifte seg med en griserik fransk grevinne. Da hun døde, arvet han mange franske eiendommer med innbo, men bestemte seg for å flytte hjem til Danmark. Han fikk med seg mye av de vakre møblene, maleriene og kunstgjenstandene til Danmark (resten ville den franske stat ha), pusset opp Voergaard, og fylte det med dem alle. Disse fantastiske vasene., skjenkene, maleriene, stolene, glassene, statuene gobelinene og mye mer, kan du nå se dersom du besøker slottet. En guidet tur er et must, da får du pekt ut de virkelige skattene. Her er for eksempel en vakker skjenk det bare finnes fire av i verden – to på Voergaard Slot, et i Louvre, og et i Versailles. Det sier vel litt om kvaliteten på gjenstandene i Voergaard.

I dag er det Oberbech-Clausens etterkommere (han og grevinnen var barnløse) som eier slottet, og de har en ferieleilighet er som de bruker om sommeren. De arrangerer også private fester og sammenkomster her, så dette er et slott som absolutt er i bruk i dag.

Slottet er bare åpent for besøkende fra slutten av mars til midten av oktober, men første helgen i desember holder slottet julemarked, og da er det pyntet til jul av hagedesigner Stig Lauritsen. Det skal være en opplevelse. Ellers arrangeres det middelalderuke i uke 29, midten av juli, da det er mange arrangementer på slottet, og folk har kledd seg ut i middelalderkostymer.

Vanlige turister kan ikke overnatte på Voergaard, og til vanlig er det ingen restaurant eller kafé her, men det er verdt å ta turen, likevel.

Højriis Slot - hit kommer besøkende for å løse en mordgåte. Foto: Stine Okkelmo
Højriis Slot - hit kommer besøkende for å løse en mordgåte. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Slottseier Vibeke Schwerin har gjort om Højriis Slot til en attraktsjon for små og store detektiver. Foto: Stine Okkelmo
Slottseier Vibeke Schwerin har gjort om Højriis Slot til en attraktsjon for små og store detektiver. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Mord og mystikk

Mens Voergaard Slot er et slott det virkelig er sus over, må Højriis Slot karakteriseres som et kråkeslott. Her kan vi lett forestille oss at det har sittet en prinsesse og brodert i slottstårnet en eller annen gang.

Højriis Slot kan hverken by på overnatting eller vakre antikviteter. I stedet frister slottet på Mors med et mordmysterium som må løses av deg. Skummelt, spennende, og en genial måte for eier Vibeke Schwerin å få brukt det gamle slottet til noe.

Schwerin forteller at Højriis i dag er et levende gårdsbruk, men at slottet er ubebodd, og har vært det i mange år. Hun ville gjerne få noe ut av bygningen og gjorde først slottet om til Torneroseslott, men det apellerte ikke til gutta, og dermed ble Højriis til åstedet for et mordmysterium i stedet.

Hver sommer skapes et nytt mordmysterium på slottet, og opp mot 20.000 besøkende kommer for å leke detektiver. Mordgåten kan bare løses ved at man tar runden gjennom slottet og finner spor. Det betyr også en tur ned i de to kjellerne, for den som tør...

For DinSides skvetne utsendte er det ikke bare bare å bevege seg ned i en mørk kjeller med blodspor på veggene, og skumle lydere bak lukkede dører. Litt flaut, for dette er jo en familieattraksjon.

Likevel, jeg klarer å gjette hvem det er som er morderne i sommerens mysterium. Dermed får jeg et detektivdiplom som beviser at jeg har teft som selveste Nancy Drew.

Etter at mordmysteriet er løst, bærer det ut i Den giftige haven, der heksene gror sine remedier. De 100 plantesortene her ute er faktisk helt vanlige hageplanter. Barlind, gyldenlak og snøbær er bare to eksempler. Ganske interessant, faktisk.

Ekte spøkelser

Oppdiktede mordmysterier er én ting, men jeg får et helt annet syn på Højriis Slot når Vibeke Schwerin forteller om de mystiske hendelsene som har skjedd på slottet.

På midten av 1800-tallet skal det på slottet ha blitt funnet et hulrom fullt av menneskeknokler. Dermed var åstedet for myten om mannen som murte inn hustruen sin levende som straff for utroskap funnet.

Annethvert år viser dessuten sjørøveren Herman seg med sitt firspann. Han ble dømt til døden av kongen i København, men gjemte seg på slottet, og dermed erklærte kongens utsendte ham for død. Når Herman viste seg ute om natten, trodde følgelig folk at han var et spøkelse. Da han endelig døde, ble han begravet på slottets tomt.

Men den skumleste hendelsen har skjedd i nyere tid. Vibeke Schwerins foreldre giftet seg i sin tid på slottet. Tre uker senere brant låven ned. Da hun selv giftet seg på slottet mange år senere, skjedde akkurat det samme. Tre uker etter bryllupet brant låven ned.

Flere slott og herregårder

Det finnes rundt 600 slott og herregårder i Danmark. 128 av dem er registrert som turistmål hos Visit Denmark. 60 av dem er slott. På noen kan du overnatte, på noen kan du få omvisning, mens noen bare kan beskues utenfra. Søk etter dem hos Visit Denmark

Flere saker fra Danmark finner du her.

Norske slott og herregårder

Du trenger ikke dra til Danmark for å oppleve slott og herregårder. Vårt mest kjente er selvsagt Det kongelig slott i Oslo, og her kan du

Bårdshaug Herregård i Orkanger har overnatting. På Fossholm Herregård i Vestfossen kan kan ikke overnatte, men besøke museet, og arrangere større selskap. Rød Herregård i Halden regnes som en av landets mest komplette herregårder, og her er det omvinsinger i sommersesongen (mai-september).

Sjekk ut Norges staseligste hoteller og spisesteder på nettsiden De Historiske.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer