Mordere, pederaster og lommetjuver

SKRÅBLIKK: Byen er full av tjuver, mordere og pederaster.

Inga Holst

Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk
Inga Holst

Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BARCELONA, SPANIA (DinSide): Jeg ble ranet for tre dager siden og politiet har invitert til fotokonfrontasjon på kontoret: det gir assosiasjoner til Hamar lensmannskontor anno 1975 og østtysk sosialrealistisk film; en skrivemaskin i ett hjørne, linoleum på gulvet og svingstoler i mosegrønt ulltrekk. I hyllene står det brune, røde og blå ringpermer med bilder.

Min tyv er cirka 35 år og jeg får forelagt en perm med banditter født 1968. Fyrene minner om hannkatter i slagsmål. En har avrevet øre. Den neste har nesen brukket på tre steder. Den tredje har et oppflerret kinn. Den fjerde har alle tre dyder. Alle er de svartmussede. Selv mammaene vil angre på at de satte de avbildede podene til verden. Etter å ha studert herrene uten å lykkes i å gjenkjenne noen av dem, tar jeg den nye vesken - den forrige gikk med i ranet - og gjør meg klar til å gå.

- Å nei, señora, her er en perm til, sier politikvinnen.

Og her er det ytterligere 100 nye herrer. Og etter den kolleksjonen med utvalgte kriminelle herrer, kommer det nok en ringperm på bordet.

Illustrasjonsfoto: Personen på bildet har ingenting med saken å gjøre
Illustrasjonsfoto: Personen på bildet har ingenting med saken å gjøre Vis mer


Ute i det trange, grå og regnvåte smuget lukter det fisk, duemøkk og kakerlakk-kverk. Det slår det meg at byen er tuftet på øksemordere, pederaster og lommetjuver: i permene var det et utvalg av byens kriminelle, kategori spanske menn født cirka 1968. De utgjør omkring 400 personer, altså 8,9 promille av byens totale innbyggertall som p.t. er på 4,5 millioner med stort og smått. Menn født før og etter 1968 er ikke med, heller ikke menn med arabisk, afrikansk eller kaukasisk utseende. Videre er det grunn til å anta at årgang 1968 ikke var mer kriminelle enn tidligere eller senere årganger. Og at 8,9 promille av den mannlige befolkningen av arabisk, pakistansk og puertoricansk herkomst også har fått bildet sitt i politiets fotoalbum. Og så må man ikke glemme alle de som ble født så sent som 1985 eller de som ennå ikke har blitt fersket med tjuvegods og utslåtte tenner. For ikke snakke om kvinnene.

Jeg holder hardt på vesken min, som om det var en millioner av kroner i den. Mot meg kommer det en mann. Han er spansk og cirka 35 år.

- Fremad, frøken, sier han.

- Jeg blir myrdet, tenker jeg, og husker hvor i albumene denne mannen stod, og løper inn på nærmeste bar for en drink.

Og ikke minst husker jeg i hvilken ringperm bartenderen stod.

Hjemme låser jeg døren, sikkerhetslåsen og setter på kjettinglenken. Men så: Dagen derpå skinner sola blendahvitt, en vårlig bris sveiper gatene og Laetitia Casta viser frem lårene sine på byens reklameplakater. Sigøynerene flørter skamløst med fruene i håp om et Kleenex-salg, og de forbipasserende smiler skjelmsk. Ut av en av hjernens bakdører forsvinner lommetjuver og øksemordere.

- Det er nok fordi du er blond, hevder min middels bedre halvdel.

Det er ikke hukommelsen som svikter. Det er instinktene som sørger for at folk kommer seg videre. Det er det samme instinktet som får tjuvene til å blåse i omtanken for dem de raner, og ofrene til å glemme og komme seg videre. Heldigvis fungerer refleksene optimalt. Hvis ikke hadde det verken vært fruer, sigøynere, bartendere, frøkener eller tjuver på gaten.

Flere skråblikk:
Du får som fortjent
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Caviar, baby


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer