Morsk, luggum eller fjasket?

Til og med i Oslo snakker man dialekt - men hva kan du om norske dialekter og ungdomsslang? Test deg selv. Saken ble første gang publisert i januar 2005.

Vanskelig å forstå?
Vanskelig å forstå? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er viktig å kunne språk for å klare seg ute i verden. Men også i Norge er det store forskjeller i talemål. Ikke bare har vi to skriftspråk på norsk i tillegg til samisk, vi har også utallige dialekter som mange gjør sitt aller beste for å holde på. Og dialektene kan være så forskjellige fra hverandre at om man snakker fort og bredt, kan det lignes med å snakke på nesten fremmed språk om man treffer folk fra andre deler av landet.

Mange, spesielt på Østlandet, tror at dialekter bare finnes andre steder i landet. Det er imidlertid ikke riktig. Selv i tykkeste Oslo snakker man dialekt, og det går an å høre forskjell på hvor i hovedstaden man kommer fra om man snakker "riktig".

Morsk, luggum og fjasket?

Og hva med tittelen? Om du lurer på hva slags ord det er, så kan vi si at vi fant dem i en oversikt over dialektord fra Tolga i Nord-Østerdalen. Morsk betyr ikke sint eller streng slik mange kanskje tror, men flink. Og luggum som høres så trivelig ut betyr passe. Fjasket derimot betyr noe sånt som tafatt.

Kilde: Tolgadialekta, av Torstein Skard

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.