Dersom du ikke allerede gjør det, er det bare å gjøre alt klart for fast opptak av NRK P2 lørdag ettermiddag. Mellom klokken 15 og 16 får man nemlig med seg både "Hallo i Uken" (P2s nest morsomste program) og Jens A. Riisnæs og Sverre Tom Radøys glitrende "Ut I Verden". Er du det minste reiseinteressert, vil du alltid ha glede av disse to programlederne som ukentlig klarer å lage et spennende reiseprogram, fullt av gode historier, tips og fakta, uten noen gang å gjenta seg. Det er nærmest absurd å høre detaljnivået de to klarer å havne på -- om alle verdens underlige avkroker -- uten å bli kjedelige. Radøy stiller -- ofte med hjelp fra lytterne -- spørsmål om både fremkomstmidler, historie, gamle kulturer, broderi og gudene vet hva, og Riisnæs svarer i vilden sky.
For undertegnede, som har hørt på Riisnæs omtrent siden tidenes morgen, var det med stor glede jeg gikk løs på hans nyeste bok, Reisens Magi. I stedet for å skrive selv, har Riisnæs her tatt utgangspunkt i sitt eget reisebibliotek, som bare må være svært, og plukket ut gullkorn herifra. Totalt er Reisens Magi dermed blitt en samling av 19 fortellinger, plukket fra både kjente og mindre kjente forfattere, og disse dekker reiser fra Hellas i vest til Japan i øst.
Det hele begynner med Philip Marsdens "På sporet etter Armenerne", i Venezia. I løpet av 25 sider -- på reise til Libanon -- setter han standarden for hva man kan vente seg. Med både humor og god fortellerkunst er vi med på en reise som for min del gir meg lyst til å kjøpe hans "The Crossing Place -- A journey among the Armenians".
Siden får vi være med "Der Makedonia og Trakia møtes", videre til Libanon, gjennom Ukraina, til Aserbajdsjan -- og altså til slutt til Iya-dalen i Japan med Alex Kerr.
God redaktør

Det er flere ting som gjør at denne boken fungerer. Det viktigste av alt er naturligvis Riisnæs' bidrag som redaktør, dette er en mann som har reist mer -- og lest mer reiselitteratur -- enn de aller fleste av oss. Han har valgt ut et knippe forfattere som hver for seg har skrevet opptil flere gode reiseskildringer, og plukket ut bidrag som sannsynligvis er blant det bedre disse har laget. Han har laget en slags rød tråd gjennom sitt valg av "reiserute", og resultatet er altså bedre enn man skulle tro når det hele er basert på fragmenter fra et utall reiseskildringer.
Blant store navn som Paul Theroux, Fitzroy Maclean og Peter Fleming, er det et par bidrag som appellerer ekstra mye til undertegnede. Det eneste norske bidraget, fra Wilfred Skrede, som under 2. verdenskrig reiste fra Porsgrunn til Little Norway i Kanada, er sjeldent. I stedet for å ta den mer naturlige turen vestover, drar han via Moskva, Alma Ata og Kina til Bombay, hvor han fikk skyss vestover til Cape Town og New York. Han var knapt 20 år da han "oppdaget" verden, og selv om han i utgangspunktet på ingen måte var noen proff reiseskribent, er resultatet både sjarmerende og interessant.
Skotten William Dalrymple drar oss av gårde til grensen mellom Pakistan og Afghanistan, gjennom Khyberpasset og på en rundreise som lyser av mot -- og litt frykt, mens Paul Theroux tar oss på togtur fra Mekong til Singapore.
Mange av bidragene er plukket ut og oversatt på en måte som gjør at man får svært lyst til å lese mer av den enkelte forfatter. I tillegg er det en styrke nettopp at vi -- i stedet for hele bøker som kanskje/kanskje ikke ville apellere til vår smak -- får 19 svært ulike bidrag som i høy grad vil glede alle reiselystne drømmere.
Jens A. Riisnæs har i hvert fall ikke falt i anseelse fordi om han lager en bok der han selv bare bidrar med små oppsummeringer til hvert bidrag.
Bokfakta:
Tittel: Reisens magi. Lesebok for reiselystne
Redigert av Jens A. Riisnæs
Forlag: Kagge Forlag
Utgitt: høst 2002
Pris: 299 kroner
374 sider
Mer om reiselitteratur på DinSide:
Ut på tur?
Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise: