- Munnbind bør tilbys ved ombordstigning

Skal bruk av munnbind blant flypassasjerer ha effekt, må det være et produkt av en viss kvalitet, påpeker Folkehelseinstituttet.

MUNNBIND: Ikke-medisinske munnbind beskytter ikke den som bruker masken, ifølge FHI. Foto: Anna Shvets/Pexels
MUNNBIND: Ikke-medisinske munnbind beskytter ikke den som bruker masken, ifølge FHI. Foto: Anna Shvets/Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både SAS og Norwegian vil kreve bruk av munnbind av sine passasjerer fra og med mandag 18. mai.

Bruk av maske er derimot ikke en av Folkehelseinstituttets anbefalinger.

Avstand viktigst

De påpeker fortsatt at et av de viktigste tiltakene er å opprettholde avstand, slik de også skriver i sine retningslinjer for smittevern innen luftfarten, ifølge seniorrådgiver Nina Kristine Sorknes, som jobber innen avdeling for smittevern og beredskap.

Ifølge Sorknes har medisinske munnbind dokumentert god filtreringseffekt og beskytter både bruker og omgivelsene, men disse er det per i dag en global mangelsituasjon på, og de skal reserveres til helsetjenesten.

SAS vil at passasjerene har med egne munnbind til reisen fra og med 18. mai, mens Norwegian først ville komme tilbake til hvordan bruk av munnbind fra 18. mai skulle innføres. Fredag sier de derimot at de venter med innføring av bruk av munnbind, til EASA kommer med sin anbefaling.

Til svenske Aftonbladet sier pressesjef Freja Annamatz at de reisende må ha med et CE-merket munnbind selv, hvis ikke får de ikke bli med på flyvningen.

– Man skal selv ha med et CE-merket munnbind som dekker nese og munn, sier Annamatz.

- Kan øke smittefaren

- Ikke-medisinske ansiktsmasker har ukjent filtreringseffekt. Disse ansiktsmaskene beskytter først og fremst personer rundt brukeren og i mindre grad brukeren selv. Feil bruk av ikke-medisinske ansiktsmasker kan føre til økt risiko for smitte grunnet økt berøring av ansiktet, sier Sorknes.

Hun sier videre at Folkehelseinstituttet ikke utelukker en viss smittereduserende effekt av ikke-medisinske ansiktsmasker, og at FHI gjennomfører en ny kunnskapsoppsummering på bruk av ikke-medisinske ansiktsmasker for å se om det foreligger ny kunnskap.

- Det er viktig å være kjent med at råd fra FHI kontinuerlig vurderes basert på oppdatert kunnskap og den gjeldende epidemiologiske situasjonen, understreker hun.

Må ikke gå utover andre tiltak

Sorknes påpeker at SAS´innføring av påbud om bruk av ikke-medisinske ansiktsmasker, ikke må gå på bekostning av andre, anbefalte forebyggende tiltak.

John Eckhoff, pressesjef i SAS, sier til Dinside at selv om de innfører munnbind på alle flyvninger fra 18. mai til 31. august, opprettholder de smitterådet om avstand fra FHIs retningslinjer innenlands.

- Blokkert midtsete ble innført som en konsekvens av norske myndigheters veileder om smittevern for luftfarten. Denne følger vi i Norge på innenriksflyvningene, sier Eckhoff.

Slik bør flyselskapene etterfølge EUs munnbind-råd

Sorknes tror rådet om bruk av munnbind fra EU-hold blant annet skyldes langt høyere forekomst av covid-19 i andre europeiske land, enn de nordiske.

Hun mener flyselskapene som vurderer og innfører bruk av ikke-medisinske ansiktsmasker som et viktig smitteverntiltak, bør følge dette opp på følgende måte:

- Flyselskapet bør tilby kundene dette ved ombordstigning. Om tiltaket skal ha noen hensikt bør flyselskapene standardisere prosessen og velge et produkt med en viss kvalitet, understreker Sorknes.

Hun anbefaler og at det utarbeides informasjonsmateriell til kundene om hvordan ansiktsmasken tas på og av og med beskrivelse av kritiske punkter under bruk.

- Flyselskapene må tenke igjennom hvordan ansiktsmaskene skal kastes. I tillegg må det tilrettelegges for håndhygiene når ansiktsmaskene skal tas av, sier Sorknes.

WHOs råd om bruk av munnbind

Verdens helseorganisasjon (WHO) skriver på sine nettsider a det å ha en medisinsk maske kan begrense spredningen av visse respiratoriske virussykdommer, inkludert covid-19, men at bruken av en maske alene imidlertid ikke er tilstrekkelig for å gi et tilstrekkelig beskyttelsesnivå. Derfor bør andre tiltak, som fysisk distanse og håndhygiene, iverksettes.

WHO skriver videre at de har som mål å gi de mest vitenskapelig forsvarlige, men praktiske anbefalingene for sikkerhet og velvære for enkeltpersoner i alle omgivelser. De mener at det foreløpig ikke er nok bevis for eller imot bruk av masker (medisinsk eller annet) for sunne individer i samfunnet.

Dermed fortsetter de å anbefale at medisinske masker bæres av de som er syke, eller de som pleier dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer