Munnbind-nekt ga bot på 171 000 kroner

Passasjerer som motsetter seg smitteverntiltak ombord, eller opptrer truende og aggressivt, risikerer alt fra å bli stripset fast til saftige bøter.

TØYMUNNBIND: Administrerende helsedirektør Espen Nakstad forklarer hva man må huske på når man bruker tøymunnbind. Video: Dagbladet TV / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Etter et år i pandemi er bruk av munnbind blitt en selvfølge i en rekke situajoner. Flyelskapene var tidlig ute med å innføre bruk av munnbind for sine passasjerer både i Norge og internasjonalt.

Og selv om de aller fleste av oss følger flyselskapenes smitteverntiltak, viser eksempler både fra USA og Norge at det ikke nødvendigvis gjelder alle.

Det kan i verste fall føre til at du blir kastet av flyet, bøtelagt for store beløp eller må i fengsel.

20 000 dollar i bot

Eksempler på at det kan koste dyrt å motsette seg bruk av munnbind - og i tillegg oppføre seg truende overfor kabinpersonell, ser vi definitivt i disse tilfellene fra de amerikanske flymyndighetene.

Federal Aviation Administration (FAA) viser i en pressemelding til to eksempler, der passasjerene har måttet betale henholdsvis 12 250 og 20 000 dollar hver i bot - som tilsvarer 107 000 og 171 000 norske kroner!

  • På en flygning med jetBlue Airlines fra Boston til Puerto Rico i desember ville passasjeren ikke ha på munnbind og heller ikke forbli sittende i setet med setebeltet på. Passasjeren dyttet den ene flyvertinna flere ganger i brystet, kjeftet på henne og truet med å få henne sparket. Det hele endte med at kapteinen måtte snu og fly tilbake til Boston, og passasjeren fikk en bot på 20 000 dollar.
  • På en annen jetBlue Airlines-flygning i desember, denne gangen fra New York til Den dominikanske republikk, var det en flypassasjer som verken ville ha på munnbind som pålagt, eller slutte med å drikke av medbrakt flaske med alkohol og gi denne til kabinpersonalet - slik reglene tilsier. Det hele førte til at passasjeren skjelte ut personalet om bord, slamret med dørene til hyllene for håndbagasje, kastet flaska med alkohol fra seg og oppførte seg truende, før han gikk på toalettet. Dermed sto politiet klart ved ankomst.

Gode erfaringer

SAS, som innførte obligatorisk bruk av munnbind 18. mai i fjor, sier til Dinside at det tilhører sjeldenhetene at noen utfordrer regelverket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer