Råd om munnbind

Munnbind-tabbene du bør unngå

Bruk av munnbind krever både riktig bruk, og riktig valg av munnbind. Og skal du sy munnbind selv, har det mye å si hvilket tøy du velger.

SLIK GJØR DU DET RIKTIG: Video: Dagbladet.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag varslet byrådsleder Raymond Johansen om nye coronatiltak i hovedstaden. Det innføres blant annet påbud om munnbind i kollektivtransporten, der det ikke er mulig å holde en avstand til medpassasjerer på minst én meter. Påbudet gjelder fra 29. september klokka 12.

Samtidig er det fort gjort å bruke munnbind feil - og mange feller å gå i som gjør at bruken av munnbind ikke får den effekten man ønsker å oppnå.

Her har vi samlet de vanligste tabbene du bør unngå.

BRUK AV MUNNBIND: I første omgang anbefalers det bruk av munnbind på kollektivtransport inn i og i Oslo kommune, og i Indre Østfold. Foto: Berit B. Njarga
BRUK AV MUNNBIND: I første omgang anbefalers det bruk av munnbind på kollektivtransport inn i og i Oslo kommune, og i Indre Østfold. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ikke bruk det for lenge

I utgangspunktet kan du ifølge det spanske helsedepartementet bruke et kirurgisk munnbind i maks fire timer, skriver la Vanguardia. Altså skal det i utgangspunktet holde med ett munnbind til én kollektivreise.

Munnbind på kollektivtransport

  • Munnbind skal brukes til og fra Oslo kommune samt i Indre Østfold bo- og arbeidsmarkedsregion (kommunene Indre Østfold, Rakkestad, Skiptvet og Marker).
  • Barn under ungdomsskolealder anbefales ikke å bruke munnbind.
  • Du kan bruke kirurgisk munnbind eller tøymunnbind.

Kilde: Regjeringen.no

Samtidig påpeker den spanske professoren Carmen Sarabia at man må bytte munnbind umiddelbart dersom det blir fuktig på grunn av spytt eller svette.

Dette gjelder og om du bruker et munnbind laget av tekstil.

Unngå berøring og feil plassering

Når du har vasket hendene og tatt munnbindet på, bør du unngå å berøre munnbindet, ifølge Folkehelseinstituttet. Gjør du det, må du rengjøre hendene etterpå.

Tar du av munnbindet for å spise og drikke, skal du dessuten bytte til nytt munnbind - som igjen krever rengjøring av hendene.

Du skal heller ikke bruke munnbindet bare over munnen, bare over nesen eller flytte det opp på hodet eller ned på haka for å snakke med noen, drikke noe .... eller for å nyse, slik Brynjar Meling tvitrer om at han observerte en medpassasjer på flyet gjøre.

Da flyselskapene innførte bruk av munnbind på sine flygninger her til lands, reagerte lederen for Sykepleierforbundet på nettopp feil bruk av munnbind blant passasjerene, som å ta munnbindet på haka for å spise og drikke, som hun sier øker risikoen for smitte, skrev Aftenposten tidligere i år.

Ikke bruk maske med ventil

Selv om det kan virke fristende å bruke en støvmaske med ventil, og Clas Ohlson og Byggmakker melder om økt salg siden utbruddet av pandemien, ifølge Aftenposten, anbefaler ikke overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet (FHI) bruk av slike masker mot coronaviruset.

- Masker med ventil brukes for å beskytte den som har den på, mot smitte eller støvpartikler. Ventilen gir ingen god filtrering av luften som pustes ut. Masker med ventil beskytter ikke dem som er rundt dersom en smittsom person bruker maske med ventil, sier han til avisen.

NTB skriver at det i en veiledning fra Den europeiske standardiseringsorganisasjonen (CEN) heter at munnbind som skal brukes i det offentlige rom, skal dekke nese, munn og hake, og ikke ha ventil.

Sy munnbind? Pass på dette

Ønsker du å sy ditt eget, vaskbare munnbind, er det også et par ting det er viktig å tenke på: Å velge et tekstil som både gir god nok filtrering, og som kan vaskes på 60 grader. Helsedirektoratet påpeker at munnbindet skal vaskes mellom hver bruk.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skriver i sin guide om bruk av munnbind i det offentlige, at det er stor forskjell på filtreringsevnen til forskjellige tekstiler. Å lage sitt eget munnbind av eksempelvis et bomullslommetørke, gir svært dårlig effekt, ifølge WHO, som derimot anbefaler bruk av tre lag, der man kombinerer bomull innerst og et syntetisk stoff, som eksempelvis polyester, ytterst.

Her kan du lese mer om hvilke standarder som gjelder for munnbind, også om du skal sy ett selv.

Deler av saken har vært publisert tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer