Råd om munnbind

Munnbind-tabbene du bør unngå

Bruk av munnbind krever både riktig bruk, og riktig valg av munnbind. Og skal du sy munnbind selv, har det mye å si hvilket tøy du velger.

SLIK GJØR DU DET RIKTIG: Video: Dagbladet.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag varslet byrådsleder Raymond Johansen om nye coronatiltak i hovedstaden. Det innføres blant annet påbud om munnbind i kollektivtransporten, der det ikke er mulig å holde en avstand til medpassasjerer på minst én meter. Påbudet gjelder fra 29. september klokka 12.

Samtidig er det fort gjort å bruke munnbind feil - og mange feller å gå i som gjør at bruken av munnbind ikke får den effekten man ønsker å oppnå.

Her har vi samlet de vanligste tabbene du bør unngå.

Ikke bruk det for lenge

I utgangspunktet kan du ifølge det spanske helsedepartementet bruke et kirurgisk munnbind i maks fire timer, skriver la Vanguardia. Altså skal det i utgangspunktet holde med ett munnbind til én kollektivreise.

Samtidig påpeker den spanske professoren Carmen Sarabia at man må bytte munnbind umiddelbart dersom det blir fuktig på grunn av spytt eller svette.

Dette gjelder og om du bruker et munnbind laget av tekstil.

Unngå berøring og feil plassering

Når du har vasket hendene og tatt munnbindet på, bør du unngå å berøre munnbindet, ifølge Folkehelseinstituttet. Gjør du det, må du rengjøre hendene etterpå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer